- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
покупка на жилище-моля за съвет!
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
покупка на жилище-моля за съвет!
Предстои ми да купя апартамент в строяща се сграда.Имам уговорка с адвокат, но тя е в чужбина до края на другата седмица, а днес ми се обадиха от строителната фирма, че апартаментът, който искам е свободен и ме поканиха да се срещнем утре.Аз съм абсолютно неподготвена и нямам представа какви документи да поискам да ми покажат Единствено знам, че трябва да взема предварителния договор, за да го огледаме...По принцип какви проверки се извършват преди подписването му?Искам да използвам времето, докато се върне адвокатката, защото нещата се променят с часове, а офертата е повече от добра.Всякакви съвети ще са ми от полза!Благодаря предварително
- klaris
- Нов потребител
Здравейте, klaris!
Ако има начин, свържете се с колегата, за да Ви посочи неин евентуален заместник, с когото да отидете на срещата. Разбирам желанието Ви да не "изтървете" офертата, но в никакъв случай не Ви съветвам да подпишете предварителен договор, без да го е погледнал колега. Често има доста подводни камъни.
За документите - най - общо:
- документ за собственост върху земята /чия е, има ли учредено право на строеж, на кого и при какви условия/;
- разрешение за строеж;
- удостоверение за вещни тежести върху земята/сградата;
- архитектурен проект, одобрен от съотв. община;
- удостоверение за актуално състояние на фирмата, от която ще купувате;
Има и други неща, които следва да се погледнат - зависи на какъв етап е сградата. Пак Ви съветвам - не подписвайте договора, без да го е прегледал колега, защото сама твърдите, сте абсолютно неподготвена.
Желая Ви успех!
Ако има начин, свържете се с колегата, за да Ви посочи неин евентуален заместник, с когото да отидете на срещата. Разбирам желанието Ви да не "изтървете" офертата, но в никакъв случай не Ви съветвам да подпишете предварителен договор, без да го е погледнал колега. Често има доста подводни камъни.
За документите - най - общо:
- документ за собственост върху земята /чия е, има ли учредено право на строеж, на кого и при какви условия/;
- разрешение за строеж;
- удостоверение за вещни тежести върху земята/сградата;
- архитектурен проект, одобрен от съотв. община;
- удостоверение за актуално състояние на фирмата, от която ще купувате;
Има и други неща, които следва да се погледнат - зависи на какъв етап е сградата. Пак Ви съветвам - не подписвайте договора, без да го е прегледал колега, защото сама твърдите, сте абсолютно неподготвена.
Желая Ви успех!
-
ianeva - Потребител
Да, поискайте копия и ги представете на колегата. Възможно е някои от документите, които Ви изброих /като пример:удостоверение за вещни тежести върху земята/сградата/ да не са налични във фирмата, но ако това е така, има възможност Вие да се снабдите с тях.
При всички случаи или забавете подписването на договора до връщането на колегата, който знае много добре какво да проверява и гледа или използвайте варианта със заместник до завръщането.
Успех!
При всички случаи или забавете подписването на договора до връщането на колегата, който знае много добре какво да проверява и гледа или използвайте варианта със заместник до завръщането.
Успех!
-
ianeva - Потребител
За да не откривам нова тема, ще попитам тук.
Около каква сума трябва да си приготви човек за такса на адвоката за изповядване на сделката?
Той е проверил за тежести, ипотеки, снабдил се е с нужната информация и документация с две думи свършил си е човека надлежно работата?
Около каква сума трябва да си приготви човек за такса на адвоката за изповядване на сделката?
Той е проверил за тежести, ипотеки, снабдил се е с нужната информация и документация с две думи свършил си е човека надлежно работата?
- darilka
- Нов потребител
darilka написа:За да не откривам нова тема, ще попитам тук.
От 5 до 5000 лв.
Всичко е въпрос на договаряне.
Това никой не може да ви го каже.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
-
DEKAH - Активен потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|