начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Прекратяване на трудовото правоотношение по чл. 328 ал.1 т.5

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудовото правоотношение по чл. 328 ал.1 т.5

Мнениеот baboka » 06 Юли 2007, 14:26

Здравейте,
на 29.05.2007 ползвах болничен до 31.05.2007.
Когато на 01.06.07 отидох на работа ми бе връчена заповед за прекратяване на трудовото правоотношение по чл. 328 ал.1 т.5, затова, че съм бил в болничен, когато отказах да я подпиша, беше подписана от двама свидетели и ми бе връчена. На фирмата не и триябвали такива хора който боледували. :?:
На заповедта е записано, че трябва да получа следните обезщетения:
1-во по чл.224 ал.1 КТ за неизползван годишен отпуск - 10 дена
2-ро по чл.220 ал.1 КТ брутно трудово възнаграждение за 1 месец за неспазено предизвестие от страна на работодателя
Заплатата ми беше 450 лв., но ме осигуряват на 250лв.
Тоест минимално триябваше да получа поне 250лв., както и заплатата за последния ми изработен месец която получавам на 15 число.
Счетоводителката ми каза да дойда на 15.06.2007 за заплатата си и за обезщетението си.
Когато отидох на 15.06.2007 да получа парите си ми бе съобщено, че имало фирмено решение да не получа нищо :!:
Все пак на 18.06.2007 ми бияха изплатени 150лв и с много ходене по-мъките още на два пъти по 50лв.
А днес 06.07.2007 ми беше съобщено от ръководството, че нищо не ми дължат и нямам какво да търся повече там, ами да взвма да си намеря работа :!:
Първо възможно ли е да ме уволнят така без да съм имал никакви предупреждения, и как да получа останалото което имам да взимам :?:
Шефът ми се държеше изключително арогантно и подигравателно ми каза, че съм въшка която ще върти както му е удобно, а за парите по-добре да съм бил забравел, да съм се радвал, че и толкова ми бил дал.
Моля ви посъветвайте ме какво да правя :?:
Знам, че който загуби той плаща, но как да го съдя когато нямам пари, а мисля, че правото е на моя страна, но все пак вие ще кажете.
Моля помогне те ми.
baboka
Нов потребител

Мнениеот nat » 06 Юли 2007, 15:46

ако искате можете да оспорите уволнението в съда. При наемане на добър адвокат т.5 на 328 много лесно се оборва в съдебен процес. За такова трудово дело пращате само на адвокат. малко дълго се точи във времето но си струва заради обезщетенията. Срокът Ви за оспорване пред съда е два месеца от датата от връчване на заповедта на уволнение. В случая вече сте пропуснали половината от срока, но все още има време
nat
Потребител

Мнениеот fester1 » 06 Юли 2007, 16:35

Преценката за липса на качества у работника или служителя се прави с оглед трудовата функция. Освен това работодателят, когато прекратява договора на това основание трябва много добре да се е мотивирал. Да не забравяме и закрилата по чл. 333 КТ. Ако страдаш от някоя от тия болести - исхемична болест на сърцето, диабет, активна форма на туберкулоза, професионално заболяване, онкологично заболяване или психично заболяване и не е спазена процедурата за прекратяване съдът отменя заповедта на работодателя, без да разглежда спора по същество. Производството по трудови дела е безплатно за работника или служителя ако естествено не ползва адвокатска защита.
fester1
Потребител

Мнениеот baboka » 06 Юли 2007, 19:12

nat написа:ако искате можете да оспорите уволнението в съда. При наемане на добър адвокат т.5 на 328 много лесно се оборва в съдебен процес.

Това ми е ясно, още повече, че месец преди изтичане на изпитателния ми срок бях направен началник на отдела. Ако един човек не се справя не го правиш шеф на отдела нали?
Освен това работих година при тях и бяха много доволни.
Последните 3-4 месеца фирмата имаше някакви финансови затруднения, почнаха да плащат на порции и нередовно.
Изкарах един грип и ме уволниха за несправяне :!: :!: :!:
Но откаде пари за адвокат?
Просто нямам никаква възможност да си го позволя, как да се оправя?
baboka
Нов потребител

Мнениеот baboka » 06 Юли 2007, 19:15

А парите който не са ми изплатили и за тях ли ще ми трябва адвокат, или ??
baboka
Нов потребител

Мнениеот gun4eva » 09 Юли 2007, 17:56

Не си губете времето, ами оспорвайте уволнението, да не ви изтече срокът, че тогава няма връщане назад. Колкото до възнаграждението за адвокат - ако искате, може да ползвате правна помощ (не се заплаща) и да ви се осигури адвокат, естествено,ако отговаряте на условията за това.
Suum cuique.
gun4eva
Потребител

Мнениеот baboka » 10 Юли 2007, 20:30

gun4eva написа:Не си губете времето, ами оспорвайте уволнението, да не ви изтече срокът, че тогава няма връщане назад. Колкото до възнаграждението за адвокат - ако искате, може да ползвате правна помощ (не се заплаща) и да ви се осигури адвокат, естествено,ако отговаряте на условията за това.

Много съм заинтригуван от думите ви!
Как може да стане това?
Съгласен съм да действъм обаче съм много бос в тези отношения, ако може да ме насочите към някоя адвокатска кантора или към конкретен адвокат ще съм ви безкрайно признателен.
Или поне някой да ми обясни как да потърся тази правна помощ за която говорите
baboka
Нов потребител

Назад към Трудово право