начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

предварителен договор

Казуси за недвижими имоти

предварителен договор

Мнениеот vasko4 » 09 Юли 2007, 15:47

здравейте,
имам следният въпрос и ако някой може да даде съвет ще съм благодарен.
имам сключен предварителен договор за покупко продажба на недвижим имот, на който изтича краиният срок и едната страна не е съгласна да го удължи. тя (страната) икска да бъде изповядана сделката и платена цената. от друга страна аз не съм готов още документално защото имота искам да бъде прехвърлен на фирма , която още е в съда и нямам решение.Неща да го прехварлям 2 пъти и се чудя как да стане.Ако се плати цялата цена как да се застраховам документално ,че някои от съсобствениците няма да злоупотреби?
мисля да ги накарам да подпишат запис на заповед! имате ли др. идея?
vasko4
Младши потребител

Мнениеот rts » 09 Юли 2007, 16:44

Въпросът Ви е неясен. За какви съсобственици става въпрос ? Нали Вие (а не група лица) имате предварителен договор ? Сключеният от Вас предварителен договор има правна сила само между страните. Ако искате да купувате на името на фирма, не става въпрос за съсобственост - уредете си нещата с Анекс към предварителния договор.
rts
Активен потребител

Мнениеот vasko4 » 09 Юли 2007, 16:52

в предварителният договор сме аз от една страна като купувач, като е посочено че при нот. изповядване може да се посочи и др. Ф.Л. или Ю.Л. на което да бъде прехвърлен имота и от др. страна няколко съсобственика на дадения имот.
анекс за удължаване на срока не искат да подписват. Искат до крайният срок по пред. договор да им се плати пълната сума(цената) на имота.
аз ще я платя но искам по някакъв начин да се застраховам документално ,че докато ми излезат документите на фирмата (2 седмици) те фактически ще са си собственици и могат да злоупотребят с това нещо.
vasko4
Младши потребител

Мнениеот gun4eva » 09 Юли 2007, 16:57

Вие какъв ще бъдете във фирмата, която се регистрира?
Suum cuique.
gun4eva
Потребител

Мнениеот vasko4 » 09 Юли 2007, 17:00

Това няма значение !! поне според мен
но управител съм!
vasko4
Младши потребител

Мнениеот iata » 09 Юли 2007, 17:03

vasko4 написа: искам по някакъв начин да се застраховам документално ,че докато ми излезат документите на фирмата (2 седмици) те фактически ще са си собственици и могат да злоупотребят с това нещо.

евала за разяснението.

Иначе разбрах, че ще им платиш пълната цена, без "групата собственици" да са ти прехвърлили правото на собственост и искаш да се гарантираш, че наистина ще станеш собственик. Това е рисковано начинание, защото предварителния договор не прехвърля правото на собственост, а веднъж платил нямаш гаранция кога ще си върнеш платеното, ако нещата се объркат.
Според мен е по-добре да си платиш на някой адвокат да ти придвижи по-бързо нещата в съда и да ти излезе регистрацията на фирмата преди крайния срок, отколкото да платиш и да прехвърляш в бъдеще.
iata
Потребител

Мнениеот vasko4 » 09 Юли 2007, 17:10

:lol: да точно така! но и който адвокат да хвана дори и вас до 16.07.2007 решение........НЯМА, съда е инвентаризация :roll:
То като даваш капаро по предварителен договор е същото нещо, само че тук сумата е малко по голяма!
Така та ако подпишат запис на заповед за цялата сума разделена съответно на съсобствениците мисля че ще стане.Има ли и др. варианти които могат да свършат по-добра работа !?
vasko4
Младши потребител

Мнениеот gun4eva » 09 Юли 2007, 17:13

Понеже договорът е сключен с Вас, вие сте страна по него. А това означава, че не може да се сменя страната без съгласието на другата страна по сделката - продавачите (вашето съгласие го предполагаме в случая).
Ако платите цената и те не искат след това да ви прехвърлят имота има две възможности - да искате договорът да се обяви за окончателен (но тогава ще станете собственик вие, а не фирмата), защото мъглявият запис, цитиран от вас по-горе, според който може да бъде и друго лице купувач, не казва нищо. Тази клауза е нищожна, защото прави страните по договора неопределени и не е посочено, доколкото сте написал, начин за тяхното определяне, за да се счете, че са поне определяеми. Ако се съгласят доброволно да ви прехвърлят имота - няма пречки да си сключите окончателния договор с фирмата ви като страна, вместо като физическо лице - щом се впише нотариалния акт, предварителния договор така или иначе ще е загубил значението си за вас. Има и трети вариант - те да прехвърлят имота другиму докато нямате още фирмата, а вие да сте им платил - тогава ще имате проблем, но ще можете да им търсите парите обратно, ведно с лихвите (законната лихва) от деня на плащането до окончателното такова, но може да се окаже, че няма какво да получите, защото нямат имущество, от което да се удовлетворите. Затова последвайте съвета ,който ви дава предходния колега и отидете с всичките си документи при адвокат, който да ви свърши работата, както си му е реда.
За начало поискайте анекс не за удължаване на срока, а за замяна на страната и впишете вместо себе си, като купувач съответното дружество "в учредяване" именно с този запис - "в учредяване", като преди това сте си запазил уникално име.
Suum cuique.
gun4eva
Потребител

Мнениеот razli4na » 09 Юли 2007, 17:16

Пълномощно.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот vasko4 » 09 Юли 2007, 17:21

ок
ама това не им пречи да си го продадат до тогава на 3-то лице?? и после аз с това пълномощно?
vasko4
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 09 Юли 2007, 17:24

vasko4, писах ви лично съобщение. Там ще получите отговор на въпроса си.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот iata » 09 Юли 2007, 17:41

vasko4 написа:ок
ама това не им пречи да си го продадат до тогава на 3-то лице?? и после аз с това пълномощно?

те и сега могат да го продадат на трето лице. Съвета на гунчева ми се вижда най-добър - подпиши нотариалния акт с фирмата си като добавиш, че е в процес на учредяване. Не знам само как ще стане това предвид чл. 6, буква а от ПВ, който иска БУЛСТАТ.
iata
Потребител

Мнениеот gun4eva » 09 Юли 2007, 18:07

iata написа:те и сега могат да го продадат на трето лице. Съвета на гунчева ми се вижда най-добър - подпиши нотариалния акт с фирмата си като добавиш, че е в процес на учредяване. Не знам само как ще стане това предвид чл. 6, буква а от ПВ, който иска БУЛСТАТ.

Колега, БУЛСТАТ не му е необходим за самия предварителен договор. Като приложи копие от удостоверението за уникалност на името към анекса, което да е неразделна част от същия, това може да му послужи при иск по чл. 19, ал. 3 от ЗЗД, който да предяви направо от името на вече учреденото и вписано в ТР дружество. Предварителните договори нали не подлежаха на вписване, освен ако аз нещо бъркам?! :D
Suum cuique.
gun4eva
Потребител

Мнениеот kolman » 09 Юли 2007, 18:28

vasko4 написа:в предварителният договор сме аз от една страна като купувач, като е посочено че при нот. изповядване може да се посочи и др. Ф.Л. или Ю.Л. на което да бъде прехвърлен имота и от др. страна няколко съсобственика на дадения имот.
анекс за удължаване на срока не искат да подписват. Искат до крайният срок по пред. договор да им се плати пълната сума(цената) на имота.
аз ще я платя но искам по някакъв начин да се застраховам документално ,че докато ми излезат документите на фирмата (2 седмици) те фактически ще са си собственици и могат да злоупотребят с това нещо.

Имал съм доста спорове с реститути и може едно от решението на въпроса да бъде прост разговор.
Не знам каква е цената на сделката, но предполагам, че цената в нот.акт ще е по-малка.След като са налице повече от 50 съсобственици - значи са реститути. Заради това, в деня по предварителния договор - вадиш сумата и казваш - депозирам я по Ваша сметка в банка, която обаче, може да я изтеглите след представяне на следните документи : нотариален акт за продажба от Вас на фирма /дружество/ ХХХХХ Или - депозирам сумата на нотариуса, който ще изповяда сделката от Вас на дружеството.
Оттам нататък продължаваш по съвета на Гунчева. Иначе - няма друг начину, освен да платиш два пъти нотариалната такса. Което обаче, си има и своите предимства .
kolman
Потребител

Мнениеот iata » 09 Юли 2007, 18:48

gun4eva написа:
iata написа:те и сега могат да го продадат на трето лице. Съвета на гунчева ми се вижда най-добър - подпиши нотариалния акт с фирмата си като добавиш, че е в процес на учредяване. Не знам само как ще стане това предвид чл. 6, буква а от ПВ, който иска БУЛСТАТ.

Колега, БУЛСТАТ не му е необходим за самия предварителен договор. Като приложи копие от удостоверението за уникалност на името към анекса, което да е неразделна част от същия, това може да му послужи при иск по чл. 19, ал. 3 от ЗЗД, който да предяви направо от името на вече учреденото и вписано в ТР дружество. Предварителните договори нали не подлежаха на вписване, освен ако аз нещо бъркам?! :D

не бъркате, колега :D само че аз говорех за случая, когато фирмата е страна по нотариалния акт, а не по предварителния договор.
iata
Потребител

Назад към Имотни казуси