начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Незаконен строеж в моя имот

Казуси за недвижими имоти

Незаконен строеж в моя имот

Мнениеот valjo_007 » 13 Юни 2007, 11:45

Здравейте!
Ще изложа накратко моя казус и моля, ако някой има някакви идеи по него, да ги сподели.
През 1989г. и 1992г. в имотите на баща ми Електроразпределение (сега правоприемници са ЕОН) е построило трафопост и е прокарало електросъоръжения към близопостроен завод. За строежа няма никакви строителни книжа, никакви проекти, а да не говорим за учредено право на преминаване през нашите имоти. Баща ми неколкократно е изпращал писма по Електроразпределение за споразумение и евентуално някакво обезщетение.
В настоящия момент аз, като наследник за земите на баща ми, водих няколко годишна кореспонденция с ЕОН, без особен резултат.
Изпратих писмо до МРРБ, в отговор на което изпратиха комисия от РДНСК за проверка. Установиха, че строежът действително е незаконен, но предложили на ЕОН да подадат молба за издаване на удостоверение за търпимост.
Консултирах се с адвоката си и той ми каза, че удостоверение за търпимост се издава, ако имат документ за собственост. Според мен няма как да имат документ за собственост върху съоръженията, след като са незаконно построени, след като за тях няма одобрени проекти, след като са построени върху моята земя.
Моля ви, дайде някакви идеи и мнения. Благодаря предварително!
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 13 Юни 2007, 12:09

Удостоверение за търпимост /пар. 16,ал.1 от ЗУТ/се издава за строежи, извършени до 07.04.1987г., а вашия случай не е такъв.Остава разбира се въпросът как ще докажете, че са построени след 1987г.
Другият изход е акт за узаконяване пар. 184 от ПРЗ на ЗУТ, но за това е необходимо да е подадена писмена молба до 27.01.2004г.
Прочетете внимателно разпоредбите, който цитирах.После се свържете с адвокат/намерете си някой по-добър/
georgi07
Потребител

Мнениеот ianeva » 13 Юни 2007, 12:19

Здравейте!
Наемете си колега-адвокат и ги съдете до дупка - пречат Ви да си упражнявате правото на собственост в пълния му обем, нямат учредени никакви права, както Вие твърдите - така че, няма какво да чакате и да водите кореспонденция - срещу точно такива - съд докато на Вас /или на съда :lol: / не Ви писне.
Успех от все сърце!
Аватар
ianeva
Потребител

обезщетение

Мнениеот legista » 13 Юни 2007, 12:38

valjo_007, не съм запозната с детайлите, но мисля, че трябва да следвате линията на баща си- търсете обезщетение.
legista
Младши потребител

Мнениеот valjo_007 » 13 Юни 2007, 13:51

Много благодаря за съветите!!! Ако баща ми започне дело, със сигурност ще спечели- фактите и законите дават достатъчно основания.
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот valjo_007 » 13 Юни 2007, 13:53

Тоест, ако аз започна дело като наследник на баща си :)
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот nev4e » 07 Юли 2007, 11:55

valjo_007 и ние сме в същото положение. При нас казусът е следният:
Възстановен недвижим имот- дворно място, върху което е построена масивна двуетажна сграда и до нея залепен трафопост. Имотът е възстановен по закона за реституцията. От Електроразпределение /тогава/ са направили опит за узаконяване, но с решение на съда Заповедта на кмета в тази насока е отменено, с мотиви, че вече има построен трафопост на същото място, който обаче е построен в несъответствие с действащата нормативна уредба по време на строежа. През 2001г. сключихме договор за наем с Електроразпределение-Горна оряховица и до скоро нямаше проблем. Но господата от ЕОН спряха да плащат. Ето защо от 04.03.2007г. договорът за наем е прекратен. Въпросът ми е в съдебен процес какъв иск следва да се предяви по отношение на трафопоста: дали негаторен или осъдителен за премахване на незаконен строеж?
nev4e
Нов потребител

Мнениеот valjo_007 » 09 Юли 2007, 11:01

Ще ви кажа как постъпихме ние, наистина вашата ситуация е аналогична. Първо изпратихме писмо до РДНСК за проверка, след което трафопостът и външното кабелно захранване бяха признати за незаконни. ЕОН входираха в Общината молба за издаване на удостоверение за търпимост, която главният архитект отхвърли. Следващата стъпка беше подаване на искова молба в съда на основание чл. 45 от Закон за задълженията и договорите и чл.109 от Закон за собствеността- осъдителен негаторен иск,който е вещен собственически иск и не се погасява по давност. В решението си районният съд би трябвало :) да постанови: прекратяване действията на ЕОН относно създаването на пречки по ползването на нашия имот,както и възстановяване на причинените ни вреди. А относно събарянето на незаконната постройка...още няма резултат :)
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот zapetaia » 10 Юли 2007, 12:48

valjo_007, беше ми много интересно да видя Вашия опит.
Интересно ми е, обаче, как определихте какъв е размера на дължимото обезщетение по чл. 45 от ЗЗД. Имам подобен казас и се чудя как да го определя, а да си призная, нямам опит в тази насока. Ще съм Ви благодарна ако ме насочите.
zapetaia
Младши потребител

Мнениеот nev4e » 10 Юли 2007, 13:18

valjo_007, благодаря за отзивчивостта :D
nev4e
Нов потребител

Мнениеот valjo_007 » 12 Юли 2007, 11:00

Не сме изхождали от някакви определени критерии, както се казва, определихме обещетението по справедливост (както ние я виждаме). Сметнахме приблизително какви са загубите ни за всички години, прибавихме малко и от себе си, като естествено се съобразихме и с възможностите си за размера на държавната такса (4% от цената на иска).
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот zapetaia » 12 Юли 2007, 11:14

valjo_007, отново Ви благодаря за насоките. Дано да не става прекалено, но все пак, бихте ли ме насочили по някакъв начин за размера. В моя случай става въпрос за имот в покрайнините на София през който минава улица без да е извършено отчуждаване по реда на ЗОС и без да са налице изискванията на чл. 16, ал. 1 от ЗУТ /извършено е преди да влезе в сила тази разпоредба/. Как да определя годишните вреди, в какъв размер да ги искам и как да ги защитя после пред съда? Много ми станаха въпросите, ще Ви разбера ако не пожелаете да ми отговорите.
zapetaia
Младши потребител

Мнениеот valjo_007 » 12 Юли 2007, 11:58

Вредите могат да се обосноват с пропуснати ползи- например не сте могли да сключите изгоден договор за наем, аренда... и през всичките тези години сте загубили много пари (може да докажете,че сте имали предложение, като сключите фиктивен предварителен договор с някой приятел, от дата, предхождаща изграждането на улицата- дано да давам удачен пример), че не сте могли да продадете имота си, защото улицата значително намалява стойността му (с едикаква си сума) и други подобни негативни вреди за вас, които са причина да не увеличите имущественото си състояние (банковата си сметка).
Искам само да ви помоля първо да се съветвате с адвокат, защото моите предположения/мнения въобще не са компетентни :)
Успех!
valjo_007
Младши потребител

Мнениеот zapetaia » 12 Юли 2007, 12:03

Благодарности!
zapetaia
Младши потребител

Назад към Имотни казуси