начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Имот на зелено и как да си взема парите!

Казуси за недвижими имоти

Имот на зелено и как да си взема парите!

Мнениеот coolman_kk » 09 Юли 2007, 08:55

Здравейте,
нужен ми е Вашият съвет как да процедирам оттук нататък. Случаят е следният: Платил съм първа вноска за апартамент, но сега искам да се откажа и да си взема парите от строителя, но вече един месец без никакво развитие. Отговорът им е че не могат да ми върнат нищо, трябва да си търся купувач :? Имам подписан договор в който пише следното: "чл.23. Настоящият предварителен договор може по всяко време да бъде изменян, допълван и прекратен само по взаимно съгласие между страните изразено в писмен вид.". Като в писмен вид съм ги уведомил.

Моля за съвет!
Благодаря предварително.
coolman_kk
Нов потребител

Мнениеот tankovbg » 09 Юли 2007, 09:08

".......и прекратен само по взаимно съгласие между страните изразено в писмен вид.......".
Да ама съгласието е взаимно, а ти липсва тяхното съгласие. Само твоето не е достатъчно.
tankovbg
Потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Юли 2007, 09:15

Значи имате сключен предварителен договор?

Мисля, че ще е добре да си прочетете подробно договора. Вижте точката, в която се споменава сумата, която сте заплатили като вноска. Ако там е написано, че се дава като капаро то тогава не подлежи на връщане.
Вината за развалянето на договора е Ваша, капарото остава у изправната страна. Ако се отказвате поради неизпълнение на техните задължения по договора /отказват да подпишат окончателен договор с Вас/, тогава имате право да търсите капарото по исков ред пред съда.

чл.23. Настоящият предварителен договор може по всяко време да бъде изменян, допълван и прекратен само по взаимно съгласие между страните изразено в писмен вид.".
Това, че сте ги уведомил не се счита за едностранно прекратяване на договора. Всичко трябва да е двустранно - т.е. да го прекратите едновременно с полагане на подписи.

п.п. Надявям се, че след като натрупате горчив опит от подобен вид сделки, следващия път потърсете някой познат адвокат, може и да си наемете такъв, но за някакви смешни левчета щяхте да сте подсигурен и запознат с това, което подписвате.

Чудя се как можете да давате толкова пари (вноските за строителство на "зелено" са от 10-30 % от стойността на имота - да кажем 10 000 лв... и изобщо не сте се сетили, че можете да бъдете излъган или тези пари да ви изгорят защото сте подписали договор, без да го четете.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот coolman_kk » 09 Юли 2007, 09:23

Сумата която е дадена за първоначална вноска 35%, не е капаро. Но както казвате, то човек трябва да се опари един път за да му дойде акъла в главата. Значи нищо не мога да направя освен да се споразумея с тях или да продължа да си изплащам апартамента :cry:

Благодаря все пак за бързият отговор
coolman_kk
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Юли 2007, 09:31

Сега... понеже не виждаме договора, който сте сключили можем само да гадаем за какво става въпрос.

Съветвам Ви - вземете договора и потърсете адвокат. Ако той сметне, че има начин да Ви се върнат парите му кажете той да звънне на строителя. Да си поговорят както си му е реда.

Надали ще ви струва много.

Мисля, че това е най-разумно в този момент. Всеки съвет, тълкувание и каквото и да е от тук нататък влиза в "научната фантастика"....

УСПЕХ!
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот kolman » 09 Юли 2007, 18:40

Адвоката /Извънземния де/ се обажда и казва :
1. Обаждам се по поръчение на мой клиент.
2. Знам, че е налице един перфектен договор между него и вашата фирма /дружество/, но бих искал да разгледаме обстойно неговият случай.
3. Разбирам, че той ще изпадне в една бъдеща забава спрямо договорните си задължения, но предполагам, че може да се уреди въпроса по някакъв начин, все пак Вие сте една уважавана фирма, на която едва ли е необходимо непременно задатъка, който клиента ми е внесъл.
4. Считам, че той все пак има и собствени права, които да защитава. Необходимо ли е да разхищаваме Вашето време, което при всички случаи струва пари, вместо при този развит пазар на недвижими имоти да решим въпроса лесно и бързо.
Накрая - трябва ли да си извънземен, за да можеш да проведеш един нормален разговор???????
kolman
Потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Юли 2007, 19:55

Колеги, тук не мога да се съглася с Вас.

Имал съм точно подобни случаи и в двата случая се разминахме без дела, без кавги - просто потърсихме съдействие от строителните фирми и хората се оказаха много разбрани.

Виждам, че в желанието си да кажете на черното - бяло сте готови да влезете в такива теоретични постановки, че направо се радвам, като ви чета.

Не забравяйте, че преди всичко сме хора. Не всички са настроени като Вас.

:lol: :lol: :lol:

п.п. И не се хващайте за 1 дума. Мисля, че това, което съм казал в отговора си се покрива с вашите мнения.

Мисля, че ще е добре да си прочетете подробно договора. Вижте точката, в която се споменава сумата, която сте заплатили като вноска. Ако там е написано, че се дава като капаро то тогава не подлежи на връщане.
Вината за развалянето на договора е Ваша, капарото остава у изправната страна. Ако се отказвате поради неизпълнение на техните задължения по договора /отказват да подпишат окончателен договор с Вас/, тогава имате право да търсите капарото по исков ред пред съда.

чл.23. Настоящият предварителен договор може по всяко време да бъде изменян, допълван и прекратен само по взаимно съгласие между страните изразено в писмен вид.".
Това, че сте ги уведомил не се счита за едностранно прекратяване на договора. Всичко трябва да е двустранно - т.е. да го прекратите едновременно с полагане на подписи.

п.п. Надявям се, че след като натрупате горчив опит от подобен вид сделки, следващия път потърсете някой познат адвокат, може и да си наемете такъв, но за някакви смешни левчета щяхте да сте подсигурен и запознат с това, което подписвате.

Чудя се как можете да давате толкова пари (вноските за строителство на "зелено" са от 10-30 % от стойността на имота - да кажем 10 000 лв... и изобщо не сте се сетили, че можете да бъдете излъган или тези пари да ви изгорят защото сте подписали договор, без да го четете.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Имотни казуси