начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Въпрос за прехвърляне - сагата продължава

Казуси за недвижими имоти

Въпрос за прехвърляне - сагата продължава

Мнениеот melu76 » 04 Юли 2007, 22:37

Може би има много теми но тази тематика но нека попитам за моя случай

Купуваме жилище/майка ми и баща ми/те искат да го оставят на сестра ми
но така че хем при изповядване на сделката да го пишат направо на нейно име но тя да има право на собственост чак след смърта им .Има ли такава възможност
И още един въпрос другият въпрос ми е /ставам нахален но се надявам да ми отговорите/
Другият апартамент остава на мен/незнам колко му еданъчната оценка но по писмата които идват за данъците на майка ми 47 000 и на баща ми 47 000 предполагам че е 94 000 лева или е 47 000 може би вие ще кажете /прехвълляне чрез покупко продажба е най сигурно но сумата ще е доста дебела/ та искам да разбера дали има начин чрез подписване на някакви декларации сестра ми един ден да не търси нищо от мен
и накрая ако може да ми кажете колко горе долу ще струва прехвърлянето чрез дарение на втория апартамент
БЛАГОДАРЯ ВИ
Последна промяна melu76 на 10 Юли 2007, 13:05, променена общо 1 път
melu76
Младши потребител

Мнениеот melu76 » 06 Юли 2007, 08:52

karanedeff ,искрени благодарности ,а някой да може да ми препоръча адвокат от Стара Загора който се занимава с имотни казуси

P.s karanedeff ако може малко по просто ми го обясни това дарение- делба и има ли същата опасност кото при дарението /нещата трябва да са така единия на нея другия на мене този за мен е малко по хубав и по скъп/ защото прочетох целия закон и ме се врътна главата този на ония ония на този но все пак започва да ми просветлява
melu76
Младши потребител

Мнениеот apk76 » 06 Юли 2007, 09:42

адв. Георги Атанасов Георгиев
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот melu76 » 06 Юли 2007, 19:33

apk76 написа:адв. Георги Атанасов Георгиев

чакай де той не е ли по друг тип дела него го знам
melu76
Младши потребител

Мнениеот melu76 » 07 Юли 2007, 18:58

добре де добре :mrgreen: :evil: :P :P :P
melu76
Младши потребител

Мнениеот melu76 » 10 Юли 2007, 13:03

Току щто се връщам от адвоката :P :lol: и той предлага дарение с право на ползване от страна на родителите ми като между мене и сестра ми се подпише някакъв договор че никой от никой няма да търси нищо Какво ще се произнесете Вие ?Може ли сестра ми след време въпреки всичко да търси нещо и ако и да какво
P.s Адвоката ме уверява че не може ама......
Пак да кажа на единия апартамен ДО=40400 на другия моя 94000
Последна промяна melu76 на 10 Юли 2007, 13:30, променена общо 1 път
melu76
Младши потребител

Мнениеот tessa » 10 Юли 2007, 15:21

Темата ми стана интересна от момента, в който се спомена за делба-дарение, понеже само съм чела за това, но не съм виждала такава. Прочетох какво е казал проф.Тасев, но това ме смути: "Сънаследникът, който с такава делба е увреден в своята запазена част, може да иска възстановяването й от другите наследници по реда на чл. 30-37 ЗН. Искът за това може да се преяви след откриване на наслеството. Последният има своето основание в чл. 78, ал. 2 ЗН във връзка с чл. 30 ЗН."
Значи няма как в крайна сметка да се подсигурят страните, че в един бъдещ момент няма да се иска възстановяване на запазена част и да се разбута делбата. Какъв е тогава смисълът на делбата-дарение, като същият ефект може да се постигне и с отделни дарствени актове?
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот melu76 » 10 Юли 2007, 15:42

tessa написа:Темата ми стана интересна от момента, в който се спомена за делба-дарение, понеже само съм чела за това, но не съм виждала такава. Прочетох какво е казал проф.Тасев, но това ме смути: "Сънаследникът, който с такава делба е увреден в своята запазена част, може да иска възстановяването й от другите наследници по реда на чл. 30-37 ЗН. Искът за това може да се преяви след откриване на наслеството. Последният има своето основание в чл. 78, ал. 2 ЗН във връзка с чл. 30 ЗН."
Значи няма как в крайна сметка да се подсигурят страните, че в един бъдещ момент няма да се иска възстановяване на запазена част и да се разбута делбата. Какъв е тогава смисълът на делбата-дарение, като същият ефект може да се постигне и с отделни дарствени актове?

Казано честно и на мен не ми стана ясно точно този момент .karanedeff
моля те с две думи мога ли да имам проблеми със сестра ми или не
като делбата се извърши по гореописания от мен начин
Все пак аз не сам юрист :roll:
Благодаря Ви за отговорите не случайно насочвам въпроса конкретно към Вас
melu76
Младши потребител

Мнениеот tessa » 10 Юли 2007, 15:44

Не е въпросът за това как става и дали става и кога става възстановяването на запазена част... Интересът ми е друг - тъй като идеята на тази делба приживе е да се разделят всички имоти и впоследствие да няма претенции между наследниците, то ако е възможно след смъртта на наследодателя да се иска възстановяване, то тогава се губи цялата идея.
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот tessa » 11 Юли 2007, 11:41

Значи в крайна сметка, за да не бъде оспорен един такъв акт, следва да е във вида:"Едикойси приема с благодарност извършеното дарение бла бла бла, като за уравняване на дяловете заплаща на едикойси2 сумата от бла бла". И чак след това според мен вече може да бъде записано, че са уредени сметките между надарените и нямат за вбъдеще никакви претенции помежду си досежно описаните имоти. Правилно ли се ориентирам, защото вече казах, че не съм виждала на живо как изглежда такъв акт? :?
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот melu76 » 11 Юли 2007, 11:46

И сега да обощим : Прехвърлянето ще бъде извършено с дарение на единия и на другия при положение че ДО на апартамента е на сестра ми е 40400 а на моя 94 000 а всички други имоти бъдат прехвърлени по равно ще може ли сестра ми да има основателни претенции към моя апартамент
И още нещо ако след дарението от баща ми към мен аз ако прехвърля /при необходимост по рано апартамента на дъщеря ми/ще може ли да търси нещо

Моля ви законкретни отговори ако може ,ане с разни членове и параграфи че :evil:

Блогодаря на всички за отговорите научих много :)
P.s Не чак толкова много че да ви изям хляба :mrgreen: ПОЗДРАВИ
melu76
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Юли 2007, 12:06

Ами турете в кюпа всичките имоти, де! Не само тия с данъчните оценки. И смятайте - събирайте, делете и ще си отговорите! Как да Ви дадем точна информация? Идеята е, че ако горе-долу 1/3 от имотите (като стойност) отидат за единия наследник със запазена част, то тя нали си му е запазена. Все едно как ще отидат - с едно дарение или с няколко. Ако има някакви малки разлики или съмнения за такива, завишете тази 1/3 с още някакво имотче. Колко по-конкретно искате? Нали Лютият вече написа:
"Всичко останало е въпрос на сметки - цялото имущество = Х лева. Запазена част за наследник № 1 = .... лева на наследник № 2 ..... лева.
На наследник № 1 дадено имущество за ..........лева на наследник № 2 - за ....... лева".
Къде дадохте колко чини цялото имущество? Пък и тук ли е мястото да си обявявате семейните имоти в детайли? Ей Ви на примерна сметка, ама пак няма да е конкретна.
Там колко бяха - 40 000 + 90 000 и още, да кажем 50 000 от разни други имоти. Общо - 180 000. Запазена част (ама да знаете, че тия стойности се изчисляват не към момента на дарението, но няма да Ви цитирам члена от ЗН, който казва как става тая работа, че нали не искате) - 60 000. Ако сестра Ви вземе имоти за 40 000 + 25 000 (половината на 50 000) - ей Ви на 65 000. Надхвърлихме ли 60 000?
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 11 Юли 2007, 12:14

Колеги, направо изядохме хляба на някой друг колега.
Иначе, дискусията си беше особено полезна за практикуващите. Смятам, че на тези, които нямаха практика по въпроса им "светна" достатъчно, както впрочем и на мен.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Юли 2007, 12:17

Не, колега, не сме го изяли. Има още доста какво да се уточни с адвокат и нотариус, защото прехвърлянето на имотите може да стане в различни варианти, в зависимост от предпочитанията на съответните дарители и дарени. Тъй че - оттук нататък наистина е ред на съответен колега да си изкара хляба, че и за масло може да остане малко :lol:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот tessa » 11 Юли 2007, 12:20

razli4na написа: Смятам, че на тези, които нямаха практика по въпроса им "светна" достатъчно, както впрочем и на мен.

Мда, мисля, че ми "светна" достатъчно, дано да е светнало на правилното място :wink:
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот razli4na » 11 Юли 2007, 12:32

Много благодаря на всички, които се включиха... Хайде, де, melu76!
razli4na
Активен потребител

Мнениеот tessa » 11 Юли 2007, 12:47

Еееее, karanedeff, имам чувството, че си го изпросих като бланка с многото въпроси :D
Аватар
tessa
Потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Юли 2007, 13:58

Ей го члена (ЗН):
Чл. 31. За да се определи разполагаемата част, както и размерът на запазената част на наследника, образува се една маса от всички имоти, които са принадлежали на наследодателя в момента на смъртта му, като се извадят задълженията и увеличението на наследството по чл. 12, ал. 2 . След това се прибавят към нея даренията с изключение на обичайните такива според тяхното положение по време на подаряването и според стойността им по време на откриването на наследството за недвижимите имоти и по време на подаряване - за движимите.
Успех!
ykovachev
Активен потребител

Назад към Имотни казуси