начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Може ли помощ?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли помощ?

Мнениеот atanaspetrovmeister » 05 Юли 2007, 16:54

Моля да ме извините за невежеството :oops: , но не ми е ясно следното:
След три години майка ми ще се пенсионира. Ако започна сега да й плащам максималните осигуровки, тя ще получи ли съответната макс.пенсия и ако да, колко е тя, т.е. дали си "чини"? :lol:
Благодаря на всички, отзовали се! :D
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот genius75 » 05 Юли 2007, 17:22

Насе, тъй като си ми симпатичен ще ти отговоря.
Първо. Наистина ще се увеличи петсията й защото ще се изчислява на базата на платените осигуровки (най-общо казано). Тъй като предполагам си сключил с някоя фирма фиктивен трудов договор, то следва с допълнително споразумение да й увеличиш заплатата, която естествено :wink: тя ще си "получава" срещу подпис във ведомостта и по този начин ще й се увеличи данъчната тежест - сиреч ще плащаш повече осигуровки. А от тук ще се увеличи и пенсията й. При всички положения едва ли ще е максималната, но поне ще е с увеличен размер.
Когато придобие право на пенсия за осигурителен стаж и възраст (двете кумулативно!) тогава ще й "начислиш" обезщетение в съотвествие с чл.222 ал.3 от КТ - размерът му зависи от годините работени при последния работодател. Ако са по-малко от 10 години - обезщетение в размер на 2 брутни работни заплати, ако са повече от 10 години - 6 брутни работни заплати.
Ай, чао!
genius75
Потребител

Мнениеот genius75 » 05 Юли 2007, 17:26

Само да изясня нещо. След придобиване право на пенсия първо отиди в СУСО да се консултираш дали може да се пенсионира и тогава прекрати трудовото правоотношение. А не първо да го прекратиш и тогава да се окаже че нещо не отговаря на критериите на НОИ.
genius75
Потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 05 Юли 2007, 17:56

Благодарности, genius75, фирмата си е моя, но след като резултатът няма да максималния не мисля да харча излишни пари. Аз й разправям, че на държавата не трябва да се вярва и все ще излезе нещо ново, което ще прецака работата ама... :lol: !
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Мнениеот surround » 06 Юли 2007, 15:14

Виж в КСО чл. 70 и 70а....В случая на майка ти ще повлияеш незначително върху единия от двата компонента на индивидуалния коефициент...твърде незначително!

(Ср. Мес. Осиг дох за страната за полседните 12м се умножава по индивид коеф) умножено с бр. год осиг стаж/100 = пенсия

Пример:(380лв х 1.3) 40г/100= 197лв пенсия

- Няма да промениш компонент 1 на индивидуалния коефициент преди дек 96. (При избирането на 3те последователни години Не търсете номинално най-високото възнаграждение, а относително най-висикото в сравнение със реднот за страната за същия период)
- Твърде незначително ще повлияеш втория "пазарен" компонент на индивидуалния коефициент:
от 97г до 2007 са 11г+3г до пенсия ->14г->168 месеца (Ти ще повлияеш върху 36м от общо 168, които ще осредняваш)
- Ще промениш с това осигурителния стаж на майка си Хгод. + 3г, т.е по един процент за всяка година.(но това няма отношение към размера на РЗ...и без това майка ти "работи" във фирмта)
Съвет! През оставащите 3г се старай РЗ на майка ти да бъде > или = на средното за страната(инфо от НОИ), за да не пада коефициента под 1.
- Не можеш да повлияеш върху средната раб. заплата за страната

Извод: разходите, които ще направиш за осиг. вноски и данък са твърде високи в сравнение с ефекта, който ще постигнеш
Последна промяна surround на 06 Юли 2007, 15:55, променена общо 1 път
surround
Нов потребител

Мнениеот atanaspetrovmeister » 06 Юли 2007, 15:46

surround написа:...
... Не можеш да повлияеш върху средната раб. заплата за страната

Извод: разходите, които ще направиш за осиг. вноски и данък са твърде високи в сравнение с ефекта, който ще постигнеш

:D Благодаря, surround, много професионално, изчерпателно и подробно :D ! Не съм се и надявал на такъв отговор-това си беше чиста консултация :wink: И... понеже не сме се договорили за хонорара, поне една бира от сърце! :)
Изображение

Благодаря, ще Ви послушам! :lol:
Аватар
atanaspetrovmeister
Потребител

Назад към Трудово право