начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Моля за помощ за въпрос за съкращение от работа

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за помощ за въпрос за съкращение от работа

Мнениеот todorzk » 30 Юни 2007, 09:30

Здравейте.Тъй като не видях друга подобна тема а имам проблем затова реших да пусна тази тема.И така проблема ми е следният.От 12 години работя в часна фирма и сега работодателят закрива фирмата ни. На безсрочен трудов договор съм и ме съкращават без предизвестие. Та въпроса ми е на какво обещетение имам право при тоя случай.Работодателят ми предлага една брутна заплата. Не трябва ли това обещетение да е по голямо.Това ми е въпроса . Благодаря ви за вниманието.
todorzk
Нов потребител

Мнениеот ddesi » 30 Юни 2007, 13:48

Обезщетението е в размер на брутното тр.възнаграждение, за времето през което сте останали без работа, но не повече от месец.
ddesi
Младши потребител

Мнениеот apk76 » 30 Юни 2007, 16:30

платили са ви обезщетение за неспазено предизвестие, не и за прекратяване на труд правоотношение - вижте чл.220 и 330 Кодекса на труда- прекратяване на труд договор по инициатива на работодателя с/у уговорено обезщетение
какво основание за прекратяване на труд договор се сочи ?
apk76
Потребител

Мнениеот todorzk » 02 Юли 2007, 20:22

Основанието което ми казаха е затваряне (спиране или закриване)на производството.
todorzk
Нов потребител

Мнениеот hebigatsu » 03 Юли 2007, 01:29

8) Посоченото от todorzk основание сочи за приложението на чл.328 ал.1 т.1 или т.2 от КТ, което следва да стане с едномесечно предизвестие. Тъй като todorzk посочва, че в неговият случай няма отправено предизвестие, то принципно следва да му бъдат изплатени обезщетения на основание чл.220 ал.1 от КТ (за неспазено предизвестие - в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието), на основание чл.222 ал.1 от КТ(за периода, през който е останал без работа, но не повече от един месец - в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя) и на основание чл.224 от КТ(за неизползван платен годишен отпуск).
Вероятно todorzk би могъл да предяви и други претенции, но това следва да стане след консултация с юрист - специалист по трудово право(адвокат, синдикален експерт и т.н.)
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот ivanova5 » 29 Апр 2008, 18:35

Темата е от миналата година, но е аналогична със случващото се сега с мен. Ще съм благодарна на отговор-обезщетена съм по чл. 224 и чл. 220, т.1 но разбрах и за полагащото ми се по чл. 222 ал.1 едномесечно брутно трудово възнаграждение, за да се възползвам и от него какви точно документи да представя на бившия си вече работодател и в какъв срок.
ivanova5
Нов потребител

Мнениеот Melly » 29 Апр 2008, 20:02

ivanova5 написа:............. но разбрах и за полагащото ми се по чл. 222 ал.1 едномесечно брутно трудово възнаграждение, за да се възползвам и от него какви точно документи да представя на бившия си вече работодател и в какъв срок.

Обезщетение при уволнение на други основания (Загл. изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
Чл. 222. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г.) При уволнение поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.

(2) При прекратяване на трудовото правоотношение поради болест (чл. 325, т. 9 и чл. 327, т. 1) работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, ако има най-малко 5 години трудов стаж и през последните 5 години трудов стаж не е получил обезщетение на същото основание.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 2 от 1996 г., бр. 25 от 2001 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, независимо от основанието за прекратяването, той има право на обезщетение от работодателя в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 2 месеца, а ако е работил при същия работодател през последните 10 години от трудовия му стаж - на обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение за срок от 6 месеца. Обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж.

Инфорацията ви е оскъдна и пради това, предоставям текста на чл.222 КТ. В заповедта ви за прекратяване на трудовото правоотношение е посочно основанието. Ако вашият случай попада в някоя от хипотезите на цитирания чл. 222 КТ, подайте малко повече информация, за да ви се даде насока. На така поставен въпрос е несериозно да се отговори.
Редно е и да си направите консултация с адвокат.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот tania_gan » 29 Апр 2008, 21:35

Обезщетението по чл. 222, ал. 1 от Кодекса на труда е в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. За установяване на факта на оставане без работа лицето следва да представи трудовата си книжка. Макар и кодексът да не изисква това, като практика е прието лицето да представи и саморъчно написана декларация, че не работи. Законът не свързва изплащането на обезщетението с точно определен срок, но то става изискуемо в момента на изтичане на определения период от време в чл. 222, ал. 1 - времето, през което лицето е останало без работа, но за не повече от 1 месец. Ако отговаряте на изискванията и работодателят откаже да ви изплати обезщетението, може да потърсите правата си по съдебен ред. Срокът за предявяване на иска е 3-годишен и започва да тече от деня, в който правото - предмет на иска, е станало изискуемо или е можело да бъде упражнено, т.е. от датата на прекратяване на трудовото правоотношение.
tania_gan
Младши потребител

Мнениеот ivanova5 » 30 Апр 2008, 19:43

Благодя за отговорите. Въпросният чл.222 съм го изчела и както посочих по-горе ал.1 е моя случай, просто не ми беше ясно точно какви документи да занеса на бившия си работодател. Подозирах че е Молба защото така сме свикали за всичко да се молим, но има ли и други необходими документи... За копието от трудовата книжка лесно могат да си го набавят тъй като още не съм си я получила. Разбрах че и някаква декларация се пише, но подробности се надявах да разбера тук.

Melly написа: ...
Инфорацията ви е оскъдна и пради това, предоставям текста на чл.222 КТ. В заповедта ви за прекратяване на трудовото правоотношение е посочно основанието. Ако вашият случай попада в някоя от хипотезите на цитирания чл. 222 КТ, подайте малко повече информация, за да ви се даде насока. На така поставен въпрос е несериозно да се отговори.
Редно е и да си направите консултация с адвокат.

Информацията ми е оскъдна защото и в заповедта ми е оскъдна: трудови правоотношения прекратени на основание чл.328, ал.1 т.2, платени обезщетения по чл. 224 и 220 т.1, считано от днес за утре - това е.
Ще стане месец от тогава и се чудех дали мога да получа и това обезщетение тъй като не съм си намерила работа още или съм закъсняла, затова попитах тук - исках да се информирам преди да предприема нещо и да ако ми се полага и не го получа ще имам основание да се обърна и към адвокат.
ivanova5
Нов потребител

Мнениеот Melly » 01 Май 2008, 18:01

ivanova5 написа:........... и в заповедта ми е оскъдна: трудови правоотношения прекратени на основание чл.328, ал.1 т.2, платени обезщетения по чл. 224 и 220 т.1, считано от днес за утре - това е.
Ще стане месец от тогава и се чудех дали мога да получа и това обезщетение тъй като не съм си намерила работа още или съм закъсняла, затова попитах тук - исках да се информирам преди да предприема нещо и да ако ми се полага и не го получа ще имам основание да се обърна и към адвокат.

Нека обобщя:
Щом не сте започнали до сега работа, и месецът тече към своя край, направете както ви е посъветвала колегата tania_gan. Направете го писмено и го връчете на бившия си работодател. Ако откаже да приеме, връчете заявлението с копие от труд. си книжка и изявление, че до този момент не сте започнали работа с нотариална покана. С изплащане на обещетенията и заплатата за месеца, предхождащ уволнението ви, следва да получите и това обещетение по чл.222 КТ.
Всички тези действия, в случай на неизпълнение от "бившия шеф", ще ви послужат в съда.
Дори и това указание изисква за изпълнението му специални познания.
Ако все пак решите, че ще се справите сама, желая ви УСПЕХ!
Аватар
Melly
Старши потребител

права при съкращение

Мнениеот kalach » 08 Окт 2009, 20:23

Какви права и обещетение от бюрото по труда имам при съкращение по чл.325 т.1
kalach
Нов потребител

Re: Моля за помощ за въпрос за съкращение от работа

Мнениеот sunrise » 09 Окт 2009, 09:45

4 месеца минималното обезщетение.
sunrise