начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Казус с "работодател"

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Казус с "работодател"

Мнениеот rivin » 23 Юни 2007, 12:34

Здравейте,
мой приятел работи по морето вече месец и половина. Но "шефът" му не се държи добре с него и другите му колеги за това той мисли на 1ви юли да напусне. Ето и обстоятелствата около работата.

1. Договор има, но не е подписан, т.е. за мен договор няма.
2. Шефът му казва, че го осигурява на минималната работна заплата, но дали е така, не се знае.
3. Когато шефът им разбрал, че можело да има някаква проверка, той им поискал копие от личната карта, автобиография и мотивационно писмо. Това става месец след като вече ги е взел на работа.
4. С всичките им данни им бил направил "досие"

Въпросът ми е - Може ли моят приятел на 1ви юли, когато си вземе парите да каже, че напуска и да си тръгне. Договорът НЕ Е ПОДПИСАН, даже не го е виждал, но може ли работодателят да се хване за "досието" и да се създадат някакви проблеми.
rivin
Младши потребител

Мнениеот rivin » 23 Юни 2007, 18:48

Благодая за отговора. И аз бях на същотот мнение, но исках да го проверя:0

И все пак, някой да знае нещо особено при този вид казуси, т.е. нещо различно от отговорите до сега?
rivin
Младши потребител

Мнениеот mkoleva » 29 Юни 2007, 13:28

След като няма трудов договор, а такъв няма, в момента в който си вземе парите, може да изчезне и без да се обажда. Тук няма нужда да четете каквато и да е литература - просто няма трудов договор, който да поражда права и насрещни задължения.
Друг е въпросът , че ако мине Инспекцията потруда и констатира, че твоя приятел работи, има право да обяви че е налице трудово правоотношение, от коя дата. Но това си е в ущърб на работодателя, така че не бери грижи.
М. Колева
mkoleva
Младши потребител

Мнениеот rts » 29 Юни 2007, 13:39

Смущава ме факта, че шефът е поискал копие от л.к. и мотивационно писмо - това ме навежда на мисълта, че договор все пак може и да има (а кой е положил подписа си за работника е отделен въпрос). Поискайте справка от НАП - да Ви кажат водите ли се в момента на работа и при кого, от коя дата (само тогава ще разберете дали имате договор), както и ако се водите, дали са Ви внасяни осигурителните вноски и върху каква сума. Ако се окаже, че нямате договор, можете да напуснете по всяко време без ангажимент, но ако имате, за да напуснете, трябва да подадете предизвестие (за срочен трудов договор: 3 месеца, за безсрочен-1 месец, освен, ако друго е записано в договора Ви). Освен в НАП, можете да проверите в личен състав дали имате договор - поискайте да видите оригинала и ако има такъв си поискайте втория екземпляр, както и копие от подаденото в НАП уведомление за Вашия договор.
rts
Активен потребител

Мнениеот juli.di » 29 Юни 2007, 13:57

Казусът с вашия приятел е масова практика /за съжаление или не/. Особено по това време на годината и в областта както се казва "по морето". Лично аз поддържам становището на колегата lyutiyat. Ако желаете за по-голяма сигурност си направете съответните справки. Аз бих си взела $$$ и "дим да ме няма".
Преди да поискаш, помисли какво си дал!
Аватар
juli.di
Потребител

Мнениеот genius75 » 29 Юни 2007, 16:45

Остави ги тия глупости за неподписан договори и т.н.
За да разбереш дали трудовият договор е регистиран в ТД на НАП и дали въобще има такъв - ПРОВЕРИ В СЪОТВЕТНОТО ТЕРИТОРИАЛНО ПОДЕЛЕНИЕ НА НАП. Даваш ЕГН -то си и хоп - сава ясно дали ТД е регистриран. Ако излезе името на фирмата - значи имаш договор. От тук следва - предизвестие и т.н. Ако не - беж да те няма.
genius75
Потребител

Назад към Трудово право