Накратко: продадох апартамента си с цел да си построя къщичка в дворното място на родителите ми. Но когато майка ми отишла в общината й отказали разрешително за строеж, защото къщата на родителите ми по нотариален акт е еди-колко си квадрата, а това, че е достроена било незаконно строителство.
Тогава майка ми поискала веднага да озакони каквото там е нужно, но главната архитекта казала, че не може.
Тогава майка ми, като човек я питала, дали може да ми дари или продаде част от дворното място, за да мога аз да си започна строежа от мое име начисто. Архитектката пак й казала, че не може. Освен ако пристройката не се бутнела!
Аз лично не разбирам, защо майка ми не би могла да ми дари част от двора, където постройки няма?! Какво общо имат постройките и земята? И има ли вариант, архитектката да е излъгала майка ми?
Моля ви, кажете ми, дали това е възможно и нуждая ли се от адвокат, който да направи сделката (или изобщо от какво се нуждая)?
Моите въпроси са:
1. Има ли вариант архитектът да лъже и имам ли правен шанс да си уредя въпроса?
2. Трябва ли ми адвокат (какъв) или да отида при нотариус директно?
3. И въобще как протичат тези процедури - по даряване на част на дворно място и къде мога да се информирам.
Благодаря предварително!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 17:54 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Лъже ли общинският служител?
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Първо-разрешение за строеж не се издава в имот, в който има незаконен строеж-чл.148,ал.7 от ЗУТ.По тази част гл. архитект е права.
Въпрос кога е построена пристройката? Ако е преди 1987г. гл. архитект може да издаде за нея удостоверение за търпимост.По този начин заобикаляте чл.148,ал.7 и ще ви се издаде РС.
За повече информация и компенетнет съвет потърсете консултантска фирма /надзорните фирми в строителството/ те разбират най-добре материята.
Въпрос кога е построена пристройката? Ако е преди 1987г. гл. архитект може да издаде за нея удостоверение за търпимост.По този начин заобикаляте чл.148,ал.7 и ще ви се издаде РС.
За повече информация и компенетнет съвет потърсете консултантска фирма /надзорните фирми в строителството/ те разбират най-добре материята.
- georgi07
- Потребител
А другия вариант?
Ами да, това и аз си го мислех, че е така. Но другия вариант - ако майка ми ми продаде или дари половината от мястото - така аз ще имам място, което чисто - без постройки.
Така няма ли да стане?
А относно тези надзорни фирми - те частни ли са или общински? Къде да ги търся? Можете ли да ми дадете някаква по-конкретна насока?
Благодаря!
Така няма ли да стане?
А относно тези надзорни фирми - те частни ли са или общински? Къде да ги търся? Можете ли да ми дадете някаква по-конкретна насока?
Благодаря!
- Elkonin
- Нов потребител
Не няма да стане, защото вие ще имате идеална част от УПИ.А в това УПИ има незаконен строеж, така че това не е решение.
Консултанските фирми в строителството най-често имат за предмет на дейност освен консултирането и надзора по време на строителството.Те са частни фирми.Най-лесно е да попитате в отдел ТСУ на съответната община за адресите.Там ги знаят /или поне по-големите/
Консултанските фирми в строителството най-често имат за предмет на дейност освен консултирането и надзора по време на строителството.Те са частни фирми.Най-лесно е да попитате в отдел ТСУ на съответната община за адресите.Там ги знаят /или поне по-големите/
- georgi07
- Потребител
А защо да е едно УПИ?
Не може ли имотът да се раздели на 2 самостоятелни части - да стане 2 УПИ и аз да притежавам съвсем отделен имот от този на родителите ми? Това има ли нещо обще с роднинската връзка? А ако земята се продаде на съвсем отделен човек, който няма нищо общо с нас?
А има и още нещо: архитектката е казала на майка ми това за търпимостта за строеж преди '87г., обаче й е казала, че такива постройки се бутат постфактум. Тогава нямам изгода от такова нещо, защото, че пристрояването е старо, старо е, ама баща ми я ремонтира къщата това лято, не искам да я бутнат.
И последно: тези фирми пристрастни ли са? В смисъл, ако отида при тях с тази молба те в моя полза ли ще действат - в смисъл да се постараят да намерят вариант да получа разрешение?
Мнооооого благодаря!
А има и още нещо: архитектката е казала на майка ми това за търпимостта за строеж преди '87г., обаче й е казала, че такива постройки се бутат постфактум. Тогава нямам изгода от такова нещо, защото, че пристрояването е старо, старо е, ама баща ми я ремонтира къщата това лято, не искам да я бутнат.
И последно: тези фирми пристрастни ли са? В смисъл, ако отида при тях с тази молба те в моя полза ли ще действат - в смисъл да се постараят да намерят вариант да получа разрешение?
Мнооооого благодаря!
- Elkonin
- Нов потребител
Удостоверението за търпимост на строежа за това се нарича така , именно защото строежът е в съответствие, условно казано с плана.
Тук обаче проблемът е , дали с този строеж не сте достигнали показателите за плътност на застрояване и интензивност . В този случай пак няма да можете да строите.
Затова моя съвет е да видите какво предвижда плана и тогава да предприемате каквото и да е действие.
Тук обаче проблемът е , дали с този строеж не сте достигнали показателите за плътност на застрояване и интензивност . В този случай пак няма да можете да строите.
Затова моя съвет е да видите какво предвижда плана и тогава да предприемате каквото и да е действие.
- sunrise
- Активен потребител
Благодаря за помощта, че ме упътихте!
Като цяло дворът е над декър и половина, а къщичката е в дъното, максимум 70 квадрата, един етаж.
Ами аз не знам за кой план става въпрос и как да го проверя, абсолютен лаик съм от всякъде, но потърсих в интернет и намерих фирма за независим строителен надзор, както georgi07 ме посъветва, където си уговорих час за утре.
Надявам се, да ми стане по-ясно за какво иде реч и да се намери някакво решение, без да ни бутнат къщичката.
п.п. Много ви благодаря отново!
Ами аз не знам за кой план става въпрос и как да го проверя, абсолютен лаик съм от всякъде, но потърсих в интернет и намерих фирма за независим строителен надзор, както georgi07 ме посъветва, където си уговорих час за утре.
Надявам се, да ми стане по-ясно за какво иде реч и да се намери някакво решение, без да ни бутнат къщичката.
п.п. Много ви благодаря отново!
- Elkonin
- Нов потребител
В чл.19 от ЗУТ пише колко е минално допустимата площ на едно УПИ. Щом двора е голам 1.5 дка няма да има проблем да го разделите, но това ще струва излишне пари.
Да надзорните фирми са пристрастни-те са на ваша страна, защото вие им плащате да са на ваша страна.
И още нещо строежите, които имат удостоверение за търпимост /по пар.16 от ЗУТ/ не се премахват постфактум.Това е и смисълът на удостоверинието-че строежа не подлежи на прамахване/така пише и в него, за да не стават грешки.
Да надзорните фирми са пристрастни-те са на ваша страна, защото вие им плащате да са на ваша страна.
И още нещо строежите, които имат удостоверение за търпимост /по пар.16 от ЗУТ/ не се премахват постфактум.Това е и смисълът на удостоверинието-че строежа не подлежи на прамахване/така пише и в него, за да не стават грешки.
- georgi07
- Потребител
Така и стана!
Както писах, уговорих си час с фирма за строителен надзор в петък и говорихме! Благодаря отново за помощта, нямаше иначе как да разбера за тези фирми. Говорихме директно с управителя. Той не е адвокат, но каза, че ще се консултира с такива и че е имал такива прецеденти.
Оказа се, че въпросната архитектка все пак за някои неща е поизлъгала майка ми. 200 и ....или там някъде година, когато е имало срок за озаконяване на строежите, баща ми е пода декларация, за незаконния строеж и е започнал процедурата по озаконяване. У дома даже открихме разни разписки, че си е плащал такси и т.н. Но не знам защо, по някаква причина не е довършил нещата. Лошото е, че самата декларация не я намираме, нито входящият й номер, а само констативния протокол, където са описани незаконните пристройки. Архитектката е видяла всичко това в компютъра, но не е казала на майка ми, че въпреки вече изтеклите срокове, тази процедура може да се възобнови и довърши. Поне така ни обясни човекът от фирмата.
Дано да е прав. Не разбирам, защо обаче й е на тази жена да лъже и какви са причините да възпрепятстват хората да си озаконят строежите?! Държавата не губи от това!
Лошото е само, че не знам, колко време ще отнеме всичко това - да озаконим постройките на родителите ми, да ни дадат разрешение и т.н.
Много ви благоря за помощта, че ме насочихте!
Оказа се, че въпросната архитектка все пак за някои неща е поизлъгала майка ми. 200 и ....или там някъде година, когато е имало срок за озаконяване на строежите, баща ми е пода декларация, за незаконния строеж и е започнал процедурата по озаконяване. У дома даже открихме разни разписки, че си е плащал такси и т.н. Но не знам защо, по някаква причина не е довършил нещата. Лошото е, че самата декларация не я намираме, нито входящият й номер, а само констативния протокол, където са описани незаконните пристройки. Архитектката е видяла всичко това в компютъра, но не е казала на майка ми, че въпреки вече изтеклите срокове, тази процедура може да се възобнови и довърши. Поне така ни обясни човекът от фирмата.
Дано да е прав. Не разбирам, защо обаче й е на тази жена да лъже и какви са причините да възпрепятстват хората да си озаконят строежите?! Държавата не губи от това!
Лошото е само, че не знам, колко време ще отнеме всичко това - да озаконим постройките на родителите ми, да ни дадат разрешение и т.н.
Много ви благоря за помощта, че ме насочихте!
- Elkonin
- Нов потребител
Това ,че има стартирала процедура по узаконяване е чудесно.В общината не може да няма преписка по вашия случай при това положение.Още повече, че баща ви е платил нещо.Пишете такси, но по-скоро трябва да са глоби.
Естествено е ,че не сте първия подобен случай.Надзорната фирма знае какво да прави.От ЗУТ те разбират повече отколкото адвокатите.
Естествено е ,че не сте първия подобен случай.Надзорната фирма знае какво да прави.От ЗУТ те разбират повече отколкото адвокатите.
- georgi07
- Потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|