начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Кога се изплаща обещетение при трудова злополука

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Кога се изплаща обещетение при трудова злополука

Мнениеот zlatig » 25 Юни 2007, 16:29

Здравейте, въпроса ми е следния.
Аз съм държавен служител. По време на командировка и при изпълнение на нещата за които съм командирован получих тежко натъртване на петата на десния крак. Тъй като бях в друг град и нямах здравен картон в мен, не отидох веднага в болница, това направих в бърза помощ в родния си град в събота, къдото констатираха че нямам счупване и ми изписаха 10 дни почивка, която взех днес (понеделник) от личния ми лекар който ми даде болничен 5 работни дни, но в болничния лист е записал че инцидента не е трудова злополука.
Правилно ли е записал, ако не е може ли да го поправи и полага ли ми се обещетение за временната неработоспособност?
zlatig
Нов потребител

Мнениеот lawhope » 25 Юни 2007, 17:02

Трудова злополука е всяко внезапно увреждане на здравето на работника или служителя , станало при или по повод на извършваната от него работа......- във Вашия случай е станало по време на командировката.Акт за трудова злополука се съставя от работодателя и се изпраща в териториалната дирекция на НОИ-ако това не се направи , имате 1-годишен срок да го направите Вие , като попълните молба - декларация относно случилото се, представите необходимите документи и назовете двама души свидетели на случката. Друг е въпросът за натъртената пета!? Все пак се консултирайте с някой колега във вашия роден град, който да ви даде по-компетентен отговор!
lawhope
Потребител

Мнениеот zlatig » 25 Юни 2007, 17:19

Мерси за пояснението. Мисълта ми е, че дали ако лекаря е написал че не е трудова злополука, а комитете по условие на труд във ведомството в което работя, въз основа на мойте обяснения и обясненията на двама свидетели излезне със заключение, че е трудова злополука, какво става тогава? В НОИ трудовите злополуки се съобщават в двудневен срок и се изплащат 90% от възнаграждението, а в другите случай е 80%? Струва ми се че докторите мислят да пестят от парите на НОИ :roll: .
zlatig
Нов потребител

Назад към Трудово право