начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Тормоз и побой от работодател

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тормоз и побой от работодател

Мнениеот lili_25 » 23 Юни 2007, 16:58

Напоследък явно хората полудяват. Работих до скоро в една частна фирма. Поисках да напусна, защото не ми плащаха вече три месеца нито един лев. Освен това работодателя изобщо не спазваше никакви правила - нито за работното ни време, нито за здравословни условия на труд. Работехме няколко жени в едно тясно помещение с такива химикали, че вечер всички се прибирахме с главоболие и силно зачервени очи. Никакви капки не ни помагаха и очите ни сълзяха дори и през почивните дни. Независимо от това, понеже трудно се намира работа напоследък, преглъщахме всичко, дори и постоянното лошо отношение към нас - обиди, ругатни. Но като спря и да плаща, вече стана нетърпимо.
Отидох при адвокат. Написа ми заявление за прекратяване на трудовия договор за това, че не ми е плащана заплатата. Отидох и го занесах. Шефа го нямаше и го оставих на секретарката. Оставих си и трудовата книжка, да ми напишат стажа и да приключа с това.
След няколко дни ми се обади шефа и ми направи скандал по телефона - била съм спряла да се явявам на работа без никаква причина и щял да ме уволни дисциплинарно. Казах му какво съм оставила при секретарката, но той отрече и заяви че лъжа. Накрая ми каза да се явя в офиса да се разберем веднъж за винаги. Обадих се на адвоката, но него го нямаше и отидох сама в офиса. Шефът ме затвори в неговия кабинет и ме замери с трудовата ми книжка . Отворих я и вътре пишеше, че съм дисциплинарно уволнена. Каза, че няма да ми плати нито лев, защото му дължа пари за някакво обезщетение и за това, че съм била говорила по неговия телефон. Последното не е вярно, защото в помещението, в което работех няма телефони изобщо.
Попитах го за какво съм уволнена, а той каза че е защото не съм се вясвала на работа от 1 месец. (всъщност не бях ходила на работа само три-четири дни откак си бях пуснала заявлението)Казах му отново - спокойно и без много нерви че съм си прекратила вече трудовия договор и не може да ме уволни. Той замахна и ми удари един шамар. После пред мен извади молбата ми за прекратяване на договора и я скъса и ми се разхили, че сега мога да се оплача само на арменския поп.
Много се уплаших и се опитах да изляза от стаята и си казах - няма значение, само да се махна оттук. Но той ме изпревари, блъсна вратата и ми удари крака. След това я отвори и ме изрита буквално навън.
Веднага отидох в полицията и пуснах жалба. Още седеше подметката му на якето ми. Полицаите ми казаха да се успокоя и че до 1 месец ще има резултат.
Отидох и при адвоката си и той ми написа жалба до инспекцията по труда, защото се оказа че като се изплаших в стаята на шефа ми остана трудовата книжка. нямах пари да водя дело за това и така решихме да получим съдейсвтие от инспекцията.
След 1 месец отидох в полицията, но там ми казаха, че всичко е прекратено и че работодателят ми щял да ме съди за обида и клевета, защото съм била лъгала че ме е нападал и съм го правила да изглежда престъпник. Казаха ми да внимавам друг път какви жалби пиша, за да не се обърнат нещата срещу мен. Много чудно ми стана как не си спомняха вече в какво състояние бях като подадах жалбата.
После - няколко дни по-късно дойде и отговора от инспекцията по труда - казаха че няма данни да са извършени нарушения на трудовите закони от работодателя, а напротив - аз съм била нарушила задълженията си и не съм се явявала на работа и затова съм уволнена. Трудовата книжка, пишеше да си търся от работодателя. Да, ама как да отида отново при него? Да ме пребие ли трябва, за да ми обърне някой внимание.
Върха на всичко беше призовката която получих преди няколко дни. Вече съм подсъдима за обида и клевета по жалба на работодателя ми. Направо не знам към кого да се обърна и как да докажа че съм права. До къде може да стигне един човек за да съсипе някого само заради това че не е направил като другите му работници - просто да си тръгне без никакви молби и заявления. Да но аз не можех да направя това, защото смятах, че има някаква справедливост и ред. Очевидно съм се лъгала. На всичкото отгоре нямам никакви средства да си взема адвокат за това наказателно дело. купих си кодекса, поне да разбера в какво ме обвинява, но това май няма да ми помогне. Приятелката ми каза, че тук можело да попитам поне за някакви идеи за това какво да правя и затова се обръщам към вас, за което предварително благодаря.
lili_25
Нов потребител

Re: Тормоз и побой от работодател

Мнениеот kursant_amvr » 23 Юни 2007, 18:36

lili_25 написа: Той замахна и ми удари един шамар. После пред мен извади молбата ми за прекратяване на договора и я скъса...

Ритника, който Ви е бил нанесен се окачествява, като лека телесна повреда изразяваща се в болка и страдание. Това е престъпление, но от т.нар. "частен характер". Това означава, че полицията няма правомощие и не може да води разследване по него. Именно затова е била прекратена преписката в РПУ. :cry: Предвиденият от закона ред, е Вие сама (или чрез адвокат) да повдигнете обвинение в съда и сама да го докажете. :cry:

На мен обаче ми е любопитно дали някой, може да свидетелства, че сте предали молбата си на секретарката. В НК има следния текст и той вече не е от частен характер:

Чл. 319. Който унищожи, скрие или повреди чужд или не изключително нему принадлежащ документ с цел да причини другиму вреда или да набави за себе си или за другиго облага, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация.

При всички положения ситуациятва Ви е много сложна и неприятна, така че не бих ви съветвал да предприемете каквото и да е, преди сериозно да го обмислите и да се консултирате с адвокат.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот lunatik » 23 Юни 2007, 19:21

От "жалбата" на работодателя срещу тебе за обида и клевета на 90 % съм сигурен, че нищо няма да излезе. Защото за да има "обида" трябва да си казала или извършила нещо унизително за честта или достойнството на работодателя в негово присъствие. А как ще го докаже?
За да има "клевета" трябва да си разгласила позорно обстоятелство за работодателя или да си му приписала престъпление. И това ще падне, защото трябва да има "разгласа" (например в пресата). Пък каво е позорното обстоятелство е друг въпрос.
При тази фактическа обстановка може би по-вероято работодателят да е написъл тъжба за "набедяване" пред органите на полицията по смисъла на чл. 286 НК:

Чл. 286. (1) Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание.

Изобщо - това е метод за психологически тормоз от страна на работодателя, на който тормоз не трябва да се поддаваш. В случая - адвокат ще ти е необходим.
Но можеш да започнеш и контранастъпление. Като първо обориш дисциплинарното уволнение. Процедурата за налагане на наказанието "дисциплинарно наказание има няколко поредни стъпки, които ако не се сторят, уволнението ще падне лесно по съдебен ред. Виж чл. 190 - 195 КТ.

Между другото - заявлението за прекратяване на трудовото правоотношение дали е по чл. 327 КТ:

Чл. 327. Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
....
2. работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване

Ако е така - прекратяването на трудовия договор е станало веднага с депозирането на молбата, като в този случай просто не може да има дисциплинарното уволнение. Но все пак - трябва да се мине по съдебен път.
А входящ номер на заявлението взе ли си от секретарката?
lunatik
Потребител

Мнениеот lili_25 » 23 Юни 2007, 21:43

Благодаря ви много за отговорите. Проблемът ми е в това че като си занесах молбата при секретарката, тя ми каза че нямали входящи номера и не давали такива. Той адвоката ми ми се кара после, че не съм я накарала да ми се подпише с дата на втори екземпляр от молбата. Но просто не знаех, че ще стане чак толкова сложно.
За наказателното дело се притеснявам защото секретарката му му е любовница и сигурно ще свидетелства в негова полза и ще каже, че съм го обиждала или нещо такова.
Молбата за прекратяването ми е по чл. 327, т.2 от Кодекса на труда - точно този, който и вие сте посочили. Обаче, като нямам доказателства за прекратяването, дали ще може адвоката, който ми писа молбата да свидетелства - не знам.
Явно ще се окажа поредната жертва на този човек. Моя колежка също се е оплакала до инспекцията по труда и той (или е пратил някой за това) е счупил предното стъкло на колата й. Тя не е продължила да се занимава с него.
Направо да не повярваш че има подобни хора. Много ме е срам че съм го търпяла три години, макар че мъжът ми всеки път ми казваше да напусна и да не се занимавам с хора, на които не им е чиста работата. Сега той си живее щастливо и сигурно ми се надсмива, а аз се чудя откъде да я захвана.
Стига съм се оплаквала. Проблемът е в това че като не си знаем ние,обикновените хора правата, такива като него си правят каквото си искат с нас, държат се като чили сме им роби и могат да ни тормозят и пак да излязат с чисти ръце от това. Вече съм загубила желание дори да се боря да си получа парите. Само искам да ме остави на мира, а той се чуди в какво още да ме забърка, за да не мога да спя и живея нормално.
lili_25
Нов потребител

Мнениеот lunatik » 23 Юни 2007, 22:05

Профсъюзите в Б-я са някакви карикатури... Ех да бяха такива каквито би следвало да бидат... Като в Италия например. За там съм чувал, че ако някой работодател стига да разбере, че е влязъл в полезрението на профсъюзите, става по-нисък от тревата...

Та защо не пробваш да се обърнеш за помощ от КНСБ (например). Те би трябвалво да могат да осигурят и правна защита с процесуален представител при трудови спорове - чл. 45 КТ:

Чл. 45. Синдикалните организации и техните поделения имат право по искане на работниците и служителите да ги представляват като пълномощници пред съда. Те не могат да сключват спогодби, да признават искове, да се отказват, да оттеглят или намаляват исканията на работниците и служителите и да получават суми за сметка на представляваните лица, освен ако бъдат изрично упълномощени за това.

Подобен текст има и в ГПК:

Чл. 20. (1) Представители на страните по пълномощие могат да бъдат:
...

(2) Синдикалните организации и техните поделения могат да представляват работниците и служителите.
lunatik
Потребител

Мнениеот bl_bg » 23 Юни 2007, 22:23

Твоите проблеми май са два: от трудовоправен и от наказателноправен характер.

Не казваш дали имаш трудов договор! Приемаме, че имаш.Ако нямаш, това което съм написал не важи.

Кодекс на труда

Чл. 195. (1) Дисциплинарното наказание се налага с мотивирана писмена заповед, в която се посочват нарушителят, нарушението, и кога е извършено, наказанието и законният текст, въз основа на който се налага.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Заповедта за дисциплинарно наказание се връчва срещу подпис на работника или служителя, като се отбелязва датата на връчването. При невъзможност заповедта да бъде връчена на работника или служителя работодателят му я изпраща с препоръчано писмо с обратна разписка.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Дисциплинарното наказание се смята за наложено от деня на връчване на заповедта на работника или служителя или от деня на нейното получаване, когато е изпратена с препоръчано писмо с обратна разписка.

Чл. 193. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 1990 г., бр. 100 от 1992 г.) Работодателят е длъжен преди налагане на дисциплинарното наказание да изслуша работника или служителя или да приеме писмените му обяснения и да събере и оцени посочените доказателства.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Когато работодателят предварително не е изслушал работника или служителя или не е приел писмените му обяснения, съдът отменя дисциплинарното наказание, без да разглежда спора по същество.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Разпоредбите на предходната алинея не се прилагат, когато обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.
С други думи, за да те уволни дисциплинарно работодателят трябва да е издал заповед, тази заповед трябва да ти е била връчена да се запознаеш с нея и да се подпишеш, че си се запознала със съдържанието й.От тази дата /датата на подписа/ се считаш за уволнена.
Преди да издаде заповед обаче трябва да те изслуша или да си написала обяснение по случая /едно от двете/.Ако не е сторил това, заповедтта му е незаконна и съдът ще я отмени.Ако изобщо има такава.

Чл. 327. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
..........
2. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) работодателят забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по този кодекс или по общественото осигуряване.
Работодателят не може да прекрати трудовото правоотношение на друго основание, след като си упражнила своето право да прекратиш трудовия договор едностранно поради забава в плащането на трудовото възнаграждание.Това негово действие е незаконно, но трябва да се докаже от теб.Това означава, че трябва да докажеш, че:
1. има забава в плащането на възнаграждението;
2. че си прекратила трудовото правоотношение едностранно поради тази причина;
3. че работодателят те е уволнил дисциплинарно след, като си прекратила трудовото правоотношение.
Т.1 ще докажеш, чрез ведомостите на които се разписвате за получаване на заплатата на ръка, а ако я получаваш по електронен път ще искаш съдействие от банката да ти даде разпечатка за преведени пари.
При Т .2 е малко по-сложно.При подаване на документи в предприятия има деловодители, счетоводители и др. подобни, които регистрират целият входящ материал, т.е. завеждат го като му слагат вх.№, дата на постъпване, от кой се подава, за кой и т.н.Не знам какво е положението в тази фирма.Но това е начинът да докажеш, че си прекратила трудовото павоотношение преди уволнението – да ти отговорят кога си подала заявлението за прекратяване на тр. договор.
Т.3 Трябва да установиш от коя дата е заповедтта или ако си се подписала - кога.Имай предвид разпоредбата на Чл. 62. (3) (Нова - ДВ, бр. 120 от 2002 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) В тридневен срок от сключването или изменението на трудовия договор и в седемдневен срок от неговото прекратяване работодателят или упълномощено от него лице е длъжен да изпрати уведомление за това до съответната териториална дирекция на Националната агенция за приходите.От тази служба можеш да изискаш информация дали е изпратил уведомление за прекратяване на трудовия договор и кога е направил това, т.е. кога е издал заповедтта.

Чл. 350. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да впише в трудовата книжка данните, свързани с прекратяването, и да я предаде незабавно на работника или служителя.

За нарушенията на трудовото законодателство следи Инспекцията по труда.Да не се правят на луди, защото невръщането на трудовата книжка е нарушение, за което могат да наложат наказание.Затова си подай жалба ако прецениш и до Главната инспекцията по труда, за това, че не тие върната книжката.

Виж дали не попадаш в някоя от следните категории работници:

В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни само с предварително разрешение на инспекцията по труда за всеки отделен случай:
1. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) работничка или служителка, която е майка на дете до 3-годишна възраст или съпруга на лице, което отбива редовната си военна служба;
2. трудоустроен работник или служител;
3. работник или служител, боледуващ от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването;
4. работник или служител, който е започнал ползуването на разрешения му отпуск;
5. (нова - ДВ, бр. 48 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) работник или служител, който е избран за представител на работниците и служителите по реда на чл. 7, ал. 2 и чл. 7а, за времето, докато има такова качество;
6. (нова - ДВ, бр. 57 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) работник или служител, който е член на специален орган за преговори, на европейски работнически съвет или на представителен орган в европейско търговско или кооперативно дружество, за времето, докато изпълнява функциите си.
(2) В случаите по т. 2 и 3 на предходната алинея преди уволнението се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 110 от 1999 г., изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) В случаите по чл. 328, ал. 1, точки 2, 3, 5, 11 и чл. 330, ал. 2, т. 6 работодателят може да уволни работник или служител, който е член на синдикално ръководство в предприятието, на териториален, отраслов или национален ръководен изборен синдикален орган, през времето, докато заема съответната синдикална длъжност и до 6 месеца след освобождаването му, само с предварителното съгласие на синдикален орган, определен с решение на централното ръководство на съответната синдикална организация.
(4) Когато това е предвидено в колективния трудов договор, работодателят може да уволни работник или служител поради съкращаване на щата или при намаляване на обема на работата след предварителното съгласие на съответния синдикален орган в предприятието.
(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г., изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
(6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.

Толкова мога да ти кажа по тази страна на проблема.Що се касае до наказателната отговорност.
Подала си жалба в полицията.Както обикновено тя си е „свършила” работата.Но не сърди на полицаите, защото те не са виновни.Виновни са техните „мъдри” началници и министри.
Най-вероятно ти е причинена лека телесна повредаЛеката телесна повреда е от т.нар. престъпления от частен характер, т.е. за тях не се предвижда предварително разследване от следовател или дознател и не участва прокурор /по принцип/.При тези престъпления има само съдебна фаза, пострадалият от такова престъпление се конституира като частен тъжител и той трябва да докаже пред съда извършеното престъпление.Редът е описан в чл.247 /1/, т.2 – 254 от Наказателно – процесуалния кодекс /НПК/.Самото престъпление е в чл.130-131 от Наказателния кодекс /НК/.Но е трябвало да си извадиш медицинско свидетелство от съдебен лекар, за да докажеш за телесната повреда.Би трябвало да получиш копие от тъжбата на въпросния господин, в която можеш да видиш в какво точно престъпление те обвинява.
Ако този те съди за обида и клевета, които също са престъпления от частен характер както казваш, това са две отделни престъпления.

Чл. 146. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който каже или извърши нещо унизително за честта или достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от хиляда до три хиляди лева. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание.

Ако е така както казваш, не си извършила нищо, нито си казала нещо словестно, нито си извършила нещо обидно с жестове.

Чл. 147. (1) (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г., изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. - ДВ, бр. 21 от 2000 г.) Който разгласи позорно обстоятелство за другиго или му припише престъпление, се наказва за клевета с глоба от три хиляди до седем хиляди лева и с обществено порицание.
(2) Деецът не се наказва, ако се докаже истинността на разгласените обстоятелства или на приписаните престъпления.
За извършване на това престъпление е достатъчно неистинските обстоятелствата да са възприети от трето лице, каквото е полицаят.
Набедяването по чл. 286 НК е престъпление от общ характер и би трябвало да ти е повдигнато обвинеие и да си разпитвана като обвиняем ако ще те съдят за това престъпление.Но полицаите не са надлежен орган на властта.
НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШНО, НО НАПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА СИ НАЕМЕШ АДВОКАТ.
bl_bg
Нов потребител

Мнениеот drept » 26 Юни 2007, 12:39

оят съвет е да обжалвате дисциплинарното наказание /нали е наложено и е вписано в трудовата книжка/ първо пред работодателя. Това е първият вариант за официални и сериозни действия за излизане от ситуацията. Бих Ви посъветвала да се държите самоеверено, това мнго въздейства при работодатели от подобен тип като Вашия. Но трябва сама да прецените, да не се обърне самоуувереното държане против Вас - нали е побойник и троши стъклата на коли.
Може да му се обадите /неофициалния вариант/ по телефона или да се срещнете с него, за предпочитане с някой друг придружаващ, и да му кажете следното: да отмени дисциплинарното уволнение в трудовата книжка, защото в противен случай ще се видите в съда, производството по трудови дела за работниците е безплатно, но Вие сте се амбицирали и ще си наемете най-скъпия адвокат, като не се притеснявате за разходите, защото делото ще спечелите Вие и хонорара на адвоката Ви ще го плати работодателя, да Ви плати дължимото трудово възнаграждение и обезщетение за неизползван отпуск и да Ви върне трудовата книжка възможно най-бързо. Намекнете, че сте си извадили медицинско за нанесената телесна повреда, имате свидетели за всичко и ще стават циркове, ако не се вразуми. Подчертайте, че сте се консултирали и сте получили възможно най-компетентната консултация и след като сте разбрали, че разполагате със законови средства за защита сте решили да стигнете докрай.
Всички тези приказки могат да окажат нужното въздействие и нещата да се развият благоприятно, но може и да го озлобят /работодателя/ и да направи и други гадни неща. Преценете си сама и пишете какво е станало.
Успех!
drept
Младши потребител

Мнениеот yavor_br » 28 Юни 2007, 05:46

drept, този човек не е малко дете. Как ще го лъже, че има медицинско, доколкото разбрах няма такова. Освен това никак не е невъзможно да има връзки в полицията и да знае точно развитието на нещата.
Не виждам много място за маневриране. Освен ако се докаже, че дисциплинарното уволнение не е основателно, че в периода посочен от работодателя, работничката си е била на работа, но затова трябват свидетели.
Закона дава много възможности, но ако човек не знае как да ги ползва е кофти. Когато се оставя документ винаги се иска входящ номер, подпис и печат, разписка или поне малко от малко нещо черно на бяло. И друго, като си знаете стоката, да бяхте отишла с адвокат или какъв да е свидетел, сега щеше да ви храни 2-3 години. Дето има една дума, дай Боже всекиму такъв работодател.
Поне може ли да се докаже, че условията на труд са нездравословни?
yavor_br
Младши потребител

Мнениеот drept » 29 Юни 2007, 12:33

yavor_br, изрично предупредих питащия да прецени ситуацията с оглед съветите ми, защото може да се окаже нож с две остриета. Относно конкретните ми съвети, повярвайте ми, почерпени са от практиката. Познавам манталитета на хора като описания работодател и /ако няма връзки в полицията относно медицинското и т.н./ подобни приказки оказват и вече са оказвали /потвърдено/ нужното въздействие.
Наемете си адвокат, но и тогава съществува риск въпросният работодател да се озлоби и да направи гадости.
Взе да ме хваща страх за Вас, защото съм чувала какви ли не истории.
И все пак не мисля, че трябва да се отчайва човека и да го тласкаме да мисли, че е в пълна безизходица. Дано да вземете най-правилното решение и нещата да се развият благоприятно за Вас!
drept
Младши потребител

Мнениеот fenix_f » 29 Юни 2007, 12:57

Лили, мога да кажа следното.
Ако един работодател е некоректен докато сте работели, защо сте очаквали да е коректен при подаването на молбата ви за напускане?
Има начин как да се връчи молба или уведомително писмо за прекратяване на трудово правоотношение, така че работодателят ви да не може да отрече подаването на документа. Защо сте отишли на среща без да сте се консултирали предварително с адвоката си? Това, че той не ви е вдигнал телефона не е основание да отидете на тази среща. Извинете ме, но за мен това е меко казано наивно поведение след като е явно, че не можете да се оправите сама.
Между другото работодателя ви не се е сетил и за още една гадост, която сте му дали възможност да извърши спрямо вас, а именно да унищожи трудовата ви книжка и да отрече че сте му я предали. Как ще докажете, че сте му предали молбата за напускане /ако е молба/ и трудовата си книжка?
Сама сте утежнили изключително положението си, а за да ви се даде адекватен отговор как може да ви се помогне, трябва да се прегледа документацията, свързана с казуса ми. Другото са само предположения общо взето.
fenix_f
Потребител

Мнениеот drept » 29 Юни 2007, 15:14

Относно трудовата книжка: в трудовия договор трябва да е посочен клас. Ако Лили не е постъпила за пръв път на работа и в трудовия и договор е посочен класа, това е доказателството, че е представила трудова книжка. Дано да е така.
drept
Младши потребител

Мнениеот fenix_f » 02 Юли 2007, 14:49

Лили, информацията, която даваш е непълна от към факти, макар да си описала емоционалната и морална страна на въпроса обширно. В съда важат фактите, които можеш да докажеш и въз основа на тях най-вече съда взема решенията си. Тъй като с колегите не сме запознати с документите по делото, можем само да предполагаме какво е фактическото ти положение и да ти дадем някакви приблизителни насоки, основани на предположенията ни. Това, което мога да те посъветвам е да се довериш на колега, който е запознат добре със случая ти, включително и с документите по него и е специалист по трудовото право.

Дори не си написала дали си подписала трудов договор, на какво основание и за какъв срок, както и дали си подписала уведомление до НАП за "регистриране" на договора ти. Добре е да провериш и дали трудовия ти договор е бил обявен в НАП, както и дали са ти внасяни редовно осигуровки от работодателя ти.
fenix_f
Потребител

Мнениеот radini » 03 Юли 2007, 07:30

Да, твърде емоционално и обширно от морална страна е описан "работодателя злодей", но простете ми аз немога да повярвам, че една интелегентна жена "видно е от изказа" ще работи цели три години, връщайки се с главоболие всяка вечер, при тежки условия на труд, обиждана и ругана от шефа си.
Струва ми се, че е взето много спонтанно решение за напускане.
Веднъж е заявление написано от адвокат, който би трябвало да предвиди входящия номер и втори път е молба за напускане.

p.s. Аз, пък съм се нагледала на такива случки от страна на "жертви-работници"....
radini
Младши потребител

Мнениеот lili_25 » 03 Юли 2007, 18:24

Благодаря на всички за отговорите. Нещата се пооправиха, като работодателя ми се видя и поговориха с мъжа ми и адвоката ми (попаднах на човек, който реши че може да ми свърши работа и почти без пари. БЛАГОДАРЯ МУ и оттук). Така и незнам какво са си казали но всичко вече е наред. Обеща да оттегли жалбата срещу мен. Трудовата книжка си ми я върна но вътре все още пише че съм уволнена дисциплинарно за неявяване на работа. Ако приключи наказателното дело няма да се занимавам повече с него.

П.П. Всъщност всичко казано до тук съм преразказала на моята приятелка Лили, която Ви го пише на компютъра си. Аз се казвам Християна и не мога да пиша на компютър. Знам, че бях постъпила много наивно и не случайно ме обвиняват някои от вас за това, но аз се страхувах много от работодателя ми - той е едър и силен мъж, а аз съм 1,40 висока... Освен това не съм с някакво образование - завършила съм само до средата 11 клас, когато се омъжих и така и не завърших гимназия. Къде другаде да си намеря работа?
lili_25
Нов потребител

Назад към Трудово право