- Дата и час: 24 Ное 2024, 22:23 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Ползване на плетен отпуск след майчинство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Ползване на плетен отпуск след майчинство
Учителка съм и за 2005, 2006 и 2007 година имам около 170 работни дни отпуск. Консултирах се с адвокати и подадох молба да ползвам целия размер на отпуска. Но ми бе отказано с мотива "нарушаване на щатната дисциплина" - през учебно време учителите нямали право да ползват платен отпуск и ми препоръчват да ползвам неплатен отпуск за гледане на дете. Разрешават ми само отпуска за 2006 година до 14.09. Не е ли редно първо да ползвам този от 2005 и как мога да ползвам целия размер на отпуска или поне за 2005 и половината от 2007? Мога ли по съдебен път да си търся правата? Тъй като преподавам в горен курс - до 30 юни останалата част от отпуска, която не ми разреши директора няма да имам физическа възможност да използвам - на книга ще го имам, но няма да мога да го ползвам. Моля ви дайде ми съвет? Решила съм да се боря до край!
- vvvvvvv
- Младши потребител
Можете да искате всички платени отпуски до 31.12.2006г., включително. Директорът няма право да ви откаже ползването на отпуските до 2006г. включително. Ако откаже, пуснете писмена молба-уведомление в деловодството на училището, че от ..... 2007г. ще ползвате платения си годишен отпуск за 2005 и 2006г., в общ размер на ..... дни и ще се явите на работа на ....... 2007г.. Направете си копие на молбата и поискайте да Ви поставят входящ номер. С отделна молба поискайте отпуска си за 2007г. - длъжни са да Ви осигурят ползването до 31.12.2007г.
- rts
- Активен потребител
ДОПЪЛНЕНИЕ: Ако работодателят не Ви разреши поискания за 2005 и 2006г. отпуск, пуснете второ уведомление, поне две седмици преди началото на ползване на отпуска (за 2006г. трябва да е минала датата 30.06.2006г.). Като настъпи датата на ползването, съобразно писменото уведомление, подадено в деловодството поне две седмици предварително - започвайте ползването и не се притеснявайте ! Ако ви направят проблем- уведомете инспекцията по труда. Ако отпуска за 2007г. не Ви бъде разрешен тази година, през 2008г. постъпете по същия начин. Ако нещо не Ви е ясно-питайте пак.
- rts
- Активен потребител
Благодаря за отговора - аз точно така постъпих. Подадох молба с текст:
За периода от април 2005 г. до настоящия момент не съм ползвала полагащия ми се на основание чл. 155 от КТ платен годишен отпуск, тъй като ползването му е отложено по силата на новелата на чл. 176, ал.1, т. 2 предложение първо от КТ, поради ползване на отпуск с правно основание чл. 164 от КТ.
С настоящата моля, на основание чл. 176, ал. 2 от КТ да ми бъде разрешено ползването на платен годишен отпуск в размер на 160 работни дена, считано от 01.07.2007 г.
С настоящата Ви уведомявам, че при отказ от ваша страна ще упражня правото ми предоставено с новелата на чл. 176, ал. 3 от КТ.
Но получих отговор: преписвам го -
На основание чл. 173 ал. 1 и чл. 155 ал. 1, чл. 156 А, чл. 155 ал. 5 от КТ и чл. 24 от Наредба за работно време, почивки и отпуски на педегогическите кадре, не е възможно да ползвате целия размер на платения си годишенотпуск за 2005, 2006 и 2007 година по време на учебния процес, поради нарушаване на щатната дисциплина.
На основание чл. 176 ал. 2 от КТ можете да ползвате платен годишен отпуск в размер на 54 рабонти дни за календарната 2006 година- от 1 юли до 14 септември. Неизповзвания размер на пл. год. отпуск на основание чл 176 ал. 4 можете да ползвате до прекратяване на трудовото си правоотношение. Не възразяване да се възползвате от правото си на отпуск по чл. 167 А от КТ - неплатен отпуск за гледане на дете в рамките на 6 месеца.
И сега аз какво мога да направя? За 2005 имам около 48 работни дни и още 4 дни от 2006 и 58 от 2007. Мога ли от 14 септември да съм отново в отпуск? Възможно ли да да се възползвам от чл. 176 ал. 3 за отпуска си за 2005 и половината от 2007 - както пише в КТ - работодателя е длъжен да осигури най-малко половината от годишния отпуск ...
За периода от април 2005 г. до настоящия момент не съм ползвала полагащия ми се на основание чл. 155 от КТ платен годишен отпуск, тъй като ползването му е отложено по силата на новелата на чл. 176, ал.1, т. 2 предложение първо от КТ, поради ползване на отпуск с правно основание чл. 164 от КТ.
С настоящата моля, на основание чл. 176, ал. 2 от КТ да ми бъде разрешено ползването на платен годишен отпуск в размер на 160 работни дена, считано от 01.07.2007 г.
С настоящата Ви уведомявам, че при отказ от ваша страна ще упражня правото ми предоставено с новелата на чл. 176, ал. 3 от КТ.
Но получих отговор: преписвам го -
На основание чл. 173 ал. 1 и чл. 155 ал. 1, чл. 156 А, чл. 155 ал. 5 от КТ и чл. 24 от Наредба за работно време, почивки и отпуски на педегогическите кадре, не е възможно да ползвате целия размер на платения си годишенотпуск за 2005, 2006 и 2007 година по време на учебния процес, поради нарушаване на щатната дисциплина.
На основание чл. 176 ал. 2 от КТ можете да ползвате платен годишен отпуск в размер на 54 рабонти дни за календарната 2006 година- от 1 юли до 14 септември. Неизповзвания размер на пл. год. отпуск на основание чл 176 ал. 4 можете да ползвате до прекратяване на трудовото си правоотношение. Не възразяване да се възползвате от правото си на отпуск по чл. 167 А от КТ - неплатен отпуск за гледане на дете в рамките на 6 месеца.
И сега аз какво мога да направя? За 2005 имам около 48 работни дни и още 4 дни от 2006 и 58 от 2007. Мога ли от 14 септември да съм отново в отпуск? Възможно ли да да се възползвам от чл. 176 ал. 3 за отпуска си за 2005 и половината от 2007 - както пише в КТ - работодателя е длъжен да осигури най-малко половината от годишния отпуск ...
- vvvvvvv
- Младши потребител
Още нещо: Кодекса на труда важи еднакви за всички работодатели - независимо кога предприятието/институцията има работа (учебни занятия) - за вашия случай е важно да са минали 6 месеца от края на годината, за която се отнася платения отпуск (тогава с писмено предизвестие от две седмици си осигурявате ползването на отпуска за минали години, независимо дали това се се харесва на директора или не).
- rts
- Активен потребител
Пак повтарям - за 2005г. и 2006г. са длъжни да приемат уведомлението Ви, ако датата на ползване е след 30.06.2006г. Уведомете инспекцията по труда ! Трудовата дисциплина няма нищо общо тук - да си осигурят заместник.
- rts
- Активен потребител
Благодаряза отговора. Причината, която изтъкват е липса на средства за две заплати, но аз не съм спонсор на Общината. Значи най-късно на 1 септември имам право да подам заявление по чл. 176 ал. 3 от КТ за отпуска за 2005 г. Така ли? Страхувам се да не ме уволнят.
Чл. 174 от КТ как да го тълкувам?
Чл. 174 от КТ как да го тълкувам?
- vvvvvvv
- Младши потребител
След като вече имам уведомително писмо за разрешаване ползването на отпуск за 2006 г. как да се възползвам от отпуска за 2005 г . и за 2007 г. ? Четох, че предпоставките за предизвестие по чл. 176 ал. 3, но се страхувам от последствията. Мога ли на този етап да заведа дело?
- vvvvvvv
- Младши потребител
Ходих в Инспекцията по труда - отговориха ми, че мога да пусна предизвестие, но аз се страхувам от уволнение. Оказва се, че май на този етап аз не мога да направя нищо - отпуск имам и то голям, но не мога да си го ползвам, ама както всички казват не съм си го губела, да ама аз искам сега да го ползвам..на този етап мога ли да заведа дело и на какво правно основание?
- vvvvvvv
- Младши потребител
Искам само да попитам.
От кой момент за една жена възниква правото на обезщетение при трудоустрояване пореди бременност? Благодаря на всички за изразеното мнение.
От кой момент за една жена възниква правото на обезщетение при трудоустрояване пореди бременност? Благодаря на всички за изразеното мнение.
- niki_bel
- Нов потребител
чл.217 от КТ: От деня, в който работодателят е получил предписанието на здравните органи за трудоустрояване, до изпълнение на това предписание, работодателят дължи на работника/служителя обезщетение в размер на брутното му трудово възнаграждение. Но ако работникът/служителят откаже работата, на която се трудоустроява, губи правото на обезщетението.
- rts
- Активен потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|