начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Въпрос относно паркиране пред гараж

Казуси за недвижими имоти

Въпрос относно паркиране пред гараж

Мнениеот mill168 » 14 Юни 2007, 20:57

Здравейте.
Живея в жилищна кооперация в София, широк център,. Имам гараж,който се намира във вътрешния двор на кооперацията/общо гаражите са 4 на брой/ и постоянни проблеми с паркирали пред гаража ми съседи,правещи необходимия ми 24-часов достъп до гаража невъзможен. Тъй като обособените/около шест на брой/ паркоместа са крайно недостатъчни за автомобилите на живущите 24 семейства ,винаги се намира някой ,който паркира пред гаража ми или нарушава достъпа до него.
Моля за вашите съвети и препоръки в решаването на този проблем за мен.

Благодаря.
Поздрави
mill168
Нов потребител

Мнениеот marter » 15 Юни 2007, 09:45

Дали административните нарушители могат да бъдат намерени в работно време, за да може да бъдат санкционирани от контролните органи ( с глоба или акт)? За кой район става въпрос? Предлагам да позвъните до съответната община и оттам да поискате да Ви свържат с инспектора от Столичен инспекторат, който отговаря за този район. След което може да се констатира на рушения за неправилно паркиране по чл. 8, ал. 1, т. 1 от Наредба № 1 за обществения ред и опазването на общинските имоти на територията на Столична община, според който се забранява паркирането извън разрешените за целта места. Другата разпоредба, която е нарушена е по Наредба за организация на движението на територията на Столична община Извлечение от НОДТСО:
Чл.44. /1/ Паркирането на пътни превозни средства /ППС/ на територията на Столична община се извършва само на разрешените, определени и обозначени :shock: за това места.
/2/ Престоят и паркирането са забранени:
1. на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал;
2. до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението;
3. в тунели и подлези, на мостове, надлези, стеснени участъци от пътя и в участъци с ограничена видимост;
4. върху трамвайни и железопътни линии или в такава близост до тях, която може да затрудни движението на релсовите превозни средства;
5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях;
6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях;
7. на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 метра или с пътен знак е забранено изпреварването;
8. върху пътна лента, предназначена за движение на бавнодвижещи се пътни превозни средства, обозначена с пътен знак.
/3/ Освен в посочените в ал.2 случаи паркирането е забранено:
1. пред входовете на паркове, училища, театри, кина, предприятия, както и на други места, където е възможно да влизат или да излизат пътни превозни средства;
2. на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях;
3. на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници;
4. на места, определени за инвалиди;
5. на пътя - за регистрирани пътни превозни средства, свидетелството за регистрация на които е отнето или върнато в Министерството на вътрешните работи.
/4/ По изключение се допуска спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства /ППС/ с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, ако откъм страната на сградите остава лента с широчина не по-малко от 2 метра за преминаване на пешеходците.
/5/ Местата по ал.4 се обозначават с допълнителна табела Т12, с която се указва начина на паркиране на ППС.
/6/ Забранява се паркирането на товарни автомобили с допустима максимална маса над 4 тона, автомобили с ремарке с допустима максимална маса над 2 тона, самостоятелно паркирани ремаркета и каравани, независимо от допустимата максимална маса и на автобуси с над 22 пътнически места по улиците, площадите, паркингите и други площи за обществено ползване с изключение на местата, утвърдени с писмена заповед от кмета на Столична община.
/7/ Забранява се предлагането на ППС за покупко-продажба по улиците, площадите, тротоарните плочници, зелените площи и другите територии за обществено ползване с изключение на местата, утвърдени с писмена заповед от кмета на Столична община.
/8/ На територията на Столична община се забранява нерегламентираното поставяне и/или разполагане върху улици, площади и тротоари общинска собственост на всякакви подвижни, неподвижни и други прегради, знаци, табели, съоръжения и други подобни, които затрудняват и/или препятстват преминаването, спирането, престоя и/или паркирането на ППС и/или пешеходци.
/9/ Всички поставени в нарушение на забраната по предходната алинея подвижни, неподвижни и други прегради, знаци, табели, съоръжения и други подобни подлежат на незабавно премахване и изземване от упълномощените представители на Столична община без да е необходимо предупреждение или предизвестие.
/10/ Контролът и оперативните действия по предходната алинея се организират и осъществяват от общинското дружество „Паркинги и гаражи”, по ред и при условия определени с писмена заповед на кмета на Столична община."
УТОЧНЯВАМ, ЧЕ ПО ПРЕЗУМПЦИЯ ТОВА МЕЖДУБЛОКОВО ПРОСТРАНСТВО Е ОБЩИНСКА ТЕРИТОРИЯ :? . Т. е. не съм сигурна, че би могло да се включи в обхвата по ЗДвП и ППЗДвП, но по горепосочените наредби може да се санкционират нарушителите, ако местонарушението е публична общинска собственост. Освен това, може да помолите за съдействие органите на МВР. Те също имат правомощия по Наредба № 1 ...., пък и тяхното работно време е по-различно.
И още един вариант - пуснете жалба. Успех!
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Re: Въпрос относно паркиране пред гараж

Мнениеот miriam » 15 Юни 2007, 10:06

mill168 написа:Здравейте.
Живея в жилищна кооперация в София, широк център,. Имам гараж,който се намира във вътрешния двор на кооперацията/общо гаражите са 4 на брой/ и постоянни проблеми с паркирали пред гаража ми съседи,правещи необходимия ми 24-часов достъп до гаража невъзможен. Тъй като обособените/около шест на брой/ паркоместа са крайно недостатъчни за автомобилите на живущите 24 семейства ,винаги се намира някой ,който паркира пред гаража ми или нарушава достъпа до него.
Моля за вашите съвети и препоръки в решаването на този проблем за мен.

Благодаря.
Поздрави

Купувате една скоба от тези , които с катинар се заключват в изправено положение, монтирате я в настилката пред гаража по средата на въображаемия правоъгълник на паркоместото и престават да паркират поради остри режещи болки в моста , броните и карданите! :D
miriam
Потребител

Мнениеот marter » 15 Юни 2007, 10:17

Да и това е идея, но ще трябва да се съгласува със съответните органи, за да не бъдете санкционирани :cry: след това. Съгласувайте с Дирекция "Транспорт" (ул. "Будапеща" № 17 ет. 7), когато могат да бъдат поставени колчета със подвижен синджир пред гаража Ви след предоставена схема и заплатена еднократна такса около 24-25лв. (Таксата се заплаща в касата на ул. "Париж" № 1). Другият вариант (за антипаркинговите) следва да се обърнете към "Паркинги и гаражи".
marter
Потребител

Мнениеот mill168 » 17 Юни 2007, 18:32

Здравейте.
Благодаря на отзовалите се по темата ми. Казуса идва от там,че самият гараж се намира във вътрешен двор на кооперацията в която живея,който се явява частен,т.е. на всички живущи в кооперацията,които са заплатили общи части като:вътрешни стени на жилищата си,стълбища в коридорите,вътрешен двор. Затова смятам,че гореизброените наредби на Столична община и ЗДвП/ППЗДвП/,касаещи паркирането на общинска собственост ще са безсилни в моя случай. Остава ми да проверя какво ще ми отговорят от ул.Будапеща 17, относно скобата.
Сами разбирате,че не е редно собственик на гараж/макар и във вътрешен двор/,платил за него съвсем немалка сума да му бъде нарушаван 24ч. достъп до него от хора съкооператори размахващи нотариални актове и заявяващи: ''всичко е на всеки''/т.е.всеки можел да си спира кадето поиска тъй като двора е на всички/.

Поздрави
mill168
Нов потребител

Мнениеот orimori » 16 Окт 2007, 01:17

Здравейте,

За съжаление аз имам абсолютно същия проблем с вътрешния двор. Толкова пари за гараж и не мога да си го ползвам :( .Всеки ден скандали и заплахи, вече не издържам. Чудя се има ли начин това с мястото пред гаража да се реши нотариално, т.е. да се включи в нотариалния акт на гаража под една или друга форма, защото това с общите части определено не върши работа.

Поздрави
orimori
Нов потребител

1

Мнениеот marter » 16 Окт 2007, 08:48

А Вие лично видяли ли сте, документи, че точно този двор е частен? В повечето случай етажната собственост не е закупила земята около сградата и тя се води общинска. Ако наистина има такъв документ - за изкупуване на въпросния двор - то вие сте съсобственик в него.
ИЗВЛЕЧЕНИЕ ОТ ЗС:
"III. СЪСОБСТВЕНОСТ

Чл. 30. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г.) Правото на собственост може да принадлежи и общо на две или повече лица - държавата, общините и други юридически или физически лица.
Частите на съсобствениците се считат равни до доказване на противното.

Всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си.

Чл. 31. Всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им. Когато общата вещ се използува лично само от някои от съсобствениците, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня :shock: на писменото поискване.

Чл. 32. Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд, по искане на който и да е от съсобствениците, решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.
Чл. 33. Съсобственикът може да продаде своята част от недвижимия имот на трето лице само след като представи пред нотариуса писмени доказателства, че е предложил на другите съсобственици да купят тази част при същите условия и декларира писмено пред него, че никой от тях не е приел това предложение.
Ако декларацията по предходната алинея е неистинска или ако третото лице купи частта на съсобственика при условия, уговорени привидно във вреда на останалите съсобственици, заинтересованият съсобственик може да изкупи тази част при действително уговорените условия. Искът трябва да се предяви в двумесечен срок от продажбата.

Ако съсобственикът не плати дължимата поради изкупуването сума в месечен срок от влизането на решението в сила, това решение се счита обезсилено по право.

Чл. 34. Всеки съсобственик може, въпреки противна уговорка, да иска делба на общата вещ, освен ако законът разпорежда друго, или ако това е несъвместимо с естеството и предназначението на вещта.
Разпоредбите за делба на наследство важат съответно и за делба на съсобствен имот.

Искът за делба не се погасява с давност :shock: :wink: .

Чл. 35. (Ал. 1, изм. - ДВ, бр. 33 от 1996 г.) Доброволната делба на движими вещи на стойност над 50 лв., както и на недвижими имоти трябва да бъде извършена писмено с нотариално заверени подписи.
Когато в делбата участвуват недееспособни или отсъствуващи, необходимо е предварително разрешение на районния съд.

(Ал. 3, отм. - ДВ, бр. 31 от 1990 г.).
Чл. 36. (Изм. - Изв., бр. 12 от 1958 г., ДВ, бр. 87 от 1974 г. и бр. 31 от 1990 г.) Съсобствеността на държавата или на общината може да бъде прекратена освен чрез делба и чрез продажба на частта на държавата или на общината, чрез отстъпване на съсобствениците на друг равностоен имот или чрез откупуване на тяхната част при условия и по ред, определени от Министерския съвет. "

marter
Потребител

Назад към Имотни казуси