начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Моля за съвет

Казуси за недвижими имоти

Моля за съвет

Мнениеот Ani26 » 14 Юни 2007, 10:07

Здравейте, моят случай едва ли ще Ви затрудни , но за мен е пълна каша цялата тази работа. Значи преди време баба ми и останалите и 2 сестри получават в наследство 10 дка земя. Пак преди доста години трите наследнички решават да си поделят земята, като възлагат всичко това да го извърши едната сестра . Наемат фирма коята разделя земята и забива колчетата. Плащат всичко и .....до сега. Всичките документи са останали в една от сестрите която в никакъв случай не ги дава. Отношенията във времето са се развалили и така... Въпросът ми е какво трябва да направя, къде да отида и с какви документи за да може баба ми да си получи нейната част..кокото и малка да е ? :roll:

Благодаря Ви
Ani26
Нов потребител

Мнениеот divain » 14 Юни 2007, 11:21

Здравейте !
Като за начало Ви съветвам да отидете до службата по вписвания и да проверите кои имоти се водят на името на баба Ви и да ли в тези имоти фигурират и гореспоменатите /разделените между сестрите й /. Защото малко се съмнявам , че е извършена делба /със израза Ви- " Наемат фирма коята разделя земята и забива колчетата."/... :idea:
От това което ще разберете от Сл. по Вп. ще зависят следващите Ви действия .
УСПЕХ!
divain
Потребител

Мнениеот Ani26 » 14 Юни 2007, 11:50

Здравейте и благодаря за отговорът. И аз от това се опасявам ..от някакво несъответствие с тази наета фирма. Значи в службата по вписвания за имотите на баба ми? С какви документи и мога ли аз да ги проверя тези неща, защото баба ми е възрастна и не искам да я разкарвам. Има ли някъде вписване на делбата, ако има такава и от къде може да се разбере това. Ако е пак в тази служба какво искане да направя..не мога да се израза, но как да поискам да разбера дали имало делба или не? извинявам се, че не мога да се изразя правилно, но ...в галвата ми е пълна каша :oops:
Ani26
Нов потребител

Мнениеот dragieva » 14 Юни 2007, 12:01

Отидете в службата по вписвания в района, в който се намира имотът. Справката се прави само с трите имена и ЕГН. Разбира се плаща се и такса.
dragieva
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 14 Юни 2007, 12:02

Първо искам да Ви кажа, че няма начин баба Ви сама да си вземе нейната част от земята ,без участието на другите две сестри.
Идеята да се тръгне от Служба "Вписване" е добра, но с няколко уточнения:
1. Трябва да знаете кога е точно това "преди много години", защото ще се затрудните в търсенето, особено ако съдебния район обслужва много хора.
2. Търсите в съдебния район , където е земята , а не където живее баба Ви в случай ,че са различни.
3. Ако това е след 2000г. може да го разберете и чрез екранна справка по името на бабата и ЕГН, ако пък ли не -успех в ровенето на книгите/азбучника/ година по година.
Друг вариант е в Общинска комисия "Земеделие и гори", по местонахождението на имота. :!: То може да е различно от това на Служба "Вписване", ако в тази община няма районен съд. От Комисията може да се вземе копие от решенията на баба Ви ,както и скици за имотите. По това ,което казвате ,разбирам, че сте разделяли един имот. В този случай в там трябва да има разделянето на имота с новия му номер.
Ако селището има влязла в сила кадастрална карта, скицата ще вземете от Агенция по кадастъра в съответния областен град. По принцип имат офиси и в общините ,но там само подаваш документи, без да могат да ти направят справка при съмнение.
След това е най-добре със събраната информация , да посетите някой колега ,който да Ви упъти какво да правите, тъй като не е изключен варианта , някой нотариус да е изповядал доброволна делба с пълномощното, което баба Ви е дала за подготовка на документите на сестра си.
Успех в начинанието и въоръжете се с търпение!!! Всички тези служби
работят само по няколко часа дневно с граждани.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот lateva » 14 Юни 2007, 13:35

Ани26, предполагам, че фирмата, за която говорите, че "забива колчета" е фирмата по поддръжка на Картата на възстановената собственост. Преди всяка една делба, при която ще има реално физическо разделяне на имотите, същата фирма прави "проект за делба", т.е. дали имотите могат да бъдат разделени. След като се вземе проекта +дан.оценка може да се извърши и самата делба, която в случая не ми става ясно да е извършена...
Действително може да се направи справка в Общинската служба "земеделие и гори" по местонахождение на имота. За целта си носи удостоверение за наследници :oops: Тъй като бабата е жива-трябва ти удостоверение за наследници на името на общия наследодател, който е внесъл имотите в ТКЗС и преписката се води на него и наследниците му, в което удостоверение да фигурира бабата. Също и пълномощно от бабата, с което да я представлявате пред ОСЗГ.
В ОСЗГ се води регистър на собствениците, вкл. и на промените на тях. Също така могат да ти кажат дали имотите са били разделяни и т.н. От ОСЗг можеш да си вземеш и препис от Решенията за възстановяване на собствеността, както и актуални скици и т.н.
Успех на Ани и Бабата :) !
lateva
Младши потребител

Назад към Имотни казуси