начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Полова дискриминация

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Полова дискриминация

Мнениеот alena66 » 08 Юни 2007, 12:22

Здравейте,
работя във фирма с персонал около 180 човека.
От края на 2005 г. има издадена заповед за почистването и хигиената в производствените и административната сгради.
Според т. 1. от тази заповед Г-н Иванов завеждащ служба БЗТ трябва да организира постоянно поддържане на хигиената в производствените помещения и в административните стаи, в които не работят жени.
т. 4. За всички останали стаи и помещения почистването се възлага на персонала, който ги използва.
Това са стаи в които работят и мъже и жени, но почистването се извършва само от жените.
Не, че искам да се измъкна от почистването, но ми се струва прекалено да работиш в търговски отдел и всеки петък да метеш, да миеш пода, да обираш паяжини, мъжете колеги да стоят навън, за да "не пречат".
Това на мен ми прилича на дискриминация. Значи щом има жени, нека те да чистят, защо да плащаме на повече чистачки. Само една за офисите на шефовете и за тези, в които няма жени стига.
Законно ли е това?
alena66
Младши потребител

Мнениеот milenaaa » 08 Юни 2007, 12:31

Съгласна съм с вас,но това си е от край време(жените-чистят,мъжете-гледат).Аз работя в адвокатска кантора и ние нямаме чистачка и всеки петък сами почистваме,но все пак колегите-мъже изхвърлят боклука.
Не се дразнете,а просто го приемете.Чистенето е работа на жените,колкото и да не ни се иска да е така.
Приятен ден и дано днес при вас няма много за чистене.
milenaaa
Потребител

жените чистят...

Мнениеот razli4na » 08 Юни 2007, 14:03

Ха, откъде- накъде, milenaaa, може би от 500- годишното ни...
alena66, ако не Ви е осигурен хигиенист, почиствайте си само вашето работно място. И дума да не става за жените чистят- мъжете еди си какво. От мен да знаете, както се отнасяте към себе си, така ще се отнасят и другите към Вас.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот portokal » 08 Юни 2007, 14:29

Е, ако ви освобождават от част от другата ви работа за сметка на мъжете - тогава може.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот milenaaa » 08 Юни 2007, 14:33

Е и на мен не ми се нрави това.Не съм от хората,които мислят че само жените са длъжни да почистват,все пак не сме слугини.Просто по-горе имах предвид,че доста хора така го разбират,макар че някак си не мога да си представя,колкото и да искам обратното-жените да гледат,а мъжете да чистят.
milenaaa
Потребител

раб. място

Мнениеот razli4na » 08 Юни 2007, 14:41

Хигиенизирането си е работа и за нея се заплаща. Иначе- всеки си чисти неговото работно място.
Защо не поставите въпроса за хигиенизирането на Вашето раб. място пред работодателя си? Какво като е имало Заповед от еди коя си година- заповедите могат да се променят- знаете реда.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот zheleva » 08 Юни 2007, 14:55

Този проблем с чистенето го има на много места.Аз работих в една фирма като мениджър на офис и познайте.Уж бях шеф на офиса, на няколко служители и една сътрудничка, а шефката пред всички ми каза че в задълженията ми влизало да мия пода и да изхвърлям боклука.Точно на следващия ден напуснах, това не беше основна причина, ама преля чашата, защото получих доста подигравки. Аз не съм принцеса, сама си почиствам къщата и чистенето не ме плаши, не искам да обиждам чистачките, но всеки знае на каква позиция е назначен!Ами като иска да чистите, да ви дава отгоре и заплатата на чистачката!
zheleva
Потребител

Мнениеот alena66 » 08 Юни 2007, 15:01

Благодаря Ви за подкрепата.
Като всеки човек и на мен ми е приятно около мен да е чисто, затова по принцип не ми е проблем почистването.
Но не мога да приема това, че тези неща дори ги вписват в заповеди, и то изведени с номер и т.н. :(

Затова днес като ме стегна шапката след поредния спор кой ще чисти и кой не се замислих дали това е законно и не е ли явна полова дискриминация.
alena66
Младши потребител

Мнениеот iata » 08 Юни 2007, 15:56

не че не съм съгласен, че е простотия да те накарат да чистиш офиса, в който си нает да работиш, но да ви прави впечатление, че само жени обсъждате темата? :)
iata
Потребител

Мнениеот fixxxer » 12 Юни 2007, 13:46

Шефът Ви е прав! Може и да не Ви харесва, но на нас мъжете ни е супер, когато само жените чистят, а ние си клатим краката или правим нещо друго. Не обичаме битовизмите и черната работа. Така, че не бива да се оплаквате - завиждам на колегите Ви.
:D :D :D
fixxxer
Потребител

Re: Полова дискриминация

Мнениеот kontrol » 12 Юни 2007, 14:21

alena66 написа:Здравейте,
работя във фирма с персонал около 180 човека.
От края на 2005 г. има издадена заповед за почистването и хигиената в производствените и административната сгради.
Според т. 1. от тази заповед Г-н Иванов завеждащ служба БЗТ трябва да организира постоянно поддържане на хигиената в производствените помещения и в административните стаи, в които не работят жени.
т. 4. За всички останали стаи и помещения почистването се възлага на персонала, който ги използва.
Това са стаи в които работят и мъже и жени, но почистването се извършва само от жените.
Не, че искам да се измъкна от почистването, но ми се струва прекалено да работиш в търговски отдел и всеки петък да метеш, да миеш пода, да обираш паяжини, мъжете колеги да стоят навън, за да "не пречат".
Това на мен ми прилича на дискриминация. Значи щом има жени, нека те да чистят, защо да плащаме на повече чистачки. Само една за офисите на шефовете и за тези, в които няма жени стига.
Законно ли е това?

Не съм сигурен, че самата заповед е дискриминативна.
*Разделянето на помещенията може да е функционално, а жените да са несполучлив израз.
*В тези, в които работят и мъже и жени, не е казано, че трябва да чистят само първите или само вторите.
Което не изключва възможността да има фактическа дискриминация.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот genius75 » 12 Юни 2007, 17:16

Как ли пък не?!?! Направо се вбесявам да колеги мъже които се отнасят с колежките си като към майки или още по-лошо като съпруги. За целта всички (ама наистина всички) колежки говорете с работодателя и искайте да се наеме хигиенист/ка. Пише ли го това задължение в трудовата характеристика? В България е крайно време всеки да работи това за което е нает, а не да съвместява хиляда длъжности. Що не ви накара и да сменяте крушките?!?!
genius75
Потребител

Мнениеот portokal » 12 Юни 2007, 18:06

Крушките едва ли ще им натежат много. Крушка се сменя от дъжд на вятър, а се мете всеки ден. :wink:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот JoyBringer » 17 Юни 2007, 11:43

Доста унизително е това! няма ло6о да е 4исто, само 4е вие не сте им 4иста4ки,нали така!
Напр.,моят шеф ме кара да му правя кафета и да му изхвърлям пепелниците,което много ме дразни! Изобщо, в момента трупам негативи сре6у родната действителност и следващият пореден път,когато избягам в чужбина, може изоб6о да не се върна 8)
JoyBringer
Потребител

Мнениеот dask » 18 Юни 2007, 13:32

Уважаеми дами,
включвам се в темата, заради оплакването в предходен пост , че тя се е "феминизирала".
Тъй като се занимавам доста с проблемите в правната регламентация на трудовите отношения, мнението ми е, че наистина в случая е налице проява на дискриминационно отношение-за справка прочетете внимателно Глава втора на Закона за защита от дискриминация.
В случая най-подходящо е да сигнализирате писмено Комисията за защита от дискриминация, но разбира се имате право и да съдите работодателя си.
Аз също имам сътрудничка, която по собствена инициатива подрежда бумагите по бюрото ми и полива цветята, но не съм я задължавал да го прави и не бих се обидил или прекратил договора и в случай, че не желае- това го споменавам само за да напомня, че всичко е въпрос на манталитет.

Пожелавам Ви всичко най-добро!
dask
Потребител

Мнениеот alena66 » 18 Юни 2007, 14:33

Никога не ми е пречило да се включа в почистване, дори и в офиса. Все пак всеки сам се грижи за чистотата около себе си. Преди имахме чистачки, които минаваха да почистват всяка седмица, а ние си поддържахме ежедневната чистота. Но сега с тази заповед аз се чувствам обидена и дискриминирана, защото ми омръзна колегите в стаята да се подхилкват, да излизат навън по време на чистенето, за да "не пречат", а междувременно ако не се организираме някоя седмица да питат "ама вие няма ли да чистите?".
Не мога да разбера защо при условие, че мъжете са с по-високи заплати от нас /работя в търговски отдел на фирма за машини - икономист/, ръководството продължава да ни унижава сега и с тази заповед.

Р.S. Шефовете на всички отдели естествено са мъже.
alena66
Младши потребител

Назад към Трудово право