начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Моля за съвет

Казуси за недвижими имоти

Моля за съвет

Мнениеот svtgeorg » 30 Май 2007, 13:45

Този месец получих общинско жилище. Това жилище е продадено на Столична община миналата година през юни от частно лице. Една година не са настанявани общински наематели. През октомври миналата година във входа решават да сменят тръбите за студена и топла вода на всички апартаменти, домоуправителят отива в общината, откъдето му дават ключовете на апартамента, сменят тръбите и в жилището, което ми е дадено в момента има нови тръби, които обаче не са свързани правилно и в апартамента има течове и не може да се ползва вода. Отидох в общината да попитам кое длъжностно лице е приело апартамента, какъв е бил предметът на договора за ремонт, защото трябва да се направи рекламация, но оттам не можаха да ми отговорят и ме пратиха при домоуправителя. Той ме посрещна с думите: "Трябва да платите 270 лв за ремонта, така сме се разбрали с кмета." Аз мисля, че е неправилно от мен да искат тези пари, защото съм наемател от месец май 2007, а ремонтът е извършен през октомври 2006г. Още повече, че не работя, защото гледам тежко болната си майка и разчитаме само на пенсията й , която е под сто лева. Моля, отговорете ми как се интерпретира този въпрос юридически.
svtgeorg
Нов потребител

Мнениеот Mashenka » 30 Май 2007, 14:02

Вие нищо не дължите за ремонта на тръбите. Това е задължение на наемодателя, т.е. на Общината. Наемателят има задължение само за дребни поправки в наетото жилище, поправките на всички други повреди, ако не са виновно причинени от наемателя, са за сметка на наемодателя.
Mashenka
Младши потребител

благодаря

Мнениеот svtgeorg » 04 Юни 2007, 15:29

Благодаря за отговорите, но от общината служителите ми казаха, че аз трябва да платя. Явно е, че ме изнудват. Как да се мотивирам именно пред тях?
svtgeorg
Нов потребител

Мнениеот rts » 04 Юни 2007, 19:58

Докато не получите писмено съобщение от Общината (а не от домоуправителя) - не правете нищо. Ако получите писмена покана от Общината да платите ремонта (в което не вярвам), цитирайте колегите по-горе в писмена жалба (че не сте били наемател по време на ремонта, а освен това такива основни ремонти се плащат от собственика, какъвто не сте). Направете си копие на жалбата и поискаите в деловодството на Общината да Ви поставят входящ номер на Вашето копие. Принудително могат да Ви вземат пари само след ато Ви осъдят - чрез изпълнително дело (считам, че Общината няма да има успех в съдебно дело).
rts
Активен потребител

Мнениеот adv.hristova » 06 Юни 2007, 11:11

според мен най напред трябва да си прочетете хубаво договора, който сте сключили с общината за въпросното жилище под наем и да видите там клаузите по договора и тогава да предприемате каквото и да било.успех
adv.hristova
Младши потребител

благодаря

Мнениеот svtgeorg » 07 Юни 2007, 15:59

Договорът ми е сключен през май тази година, в него има точка: Наемателят е длъжен да извършва за своя сметка всички основни и текущи ремонти на общинското жилище.
Но ремонтът е извършен миналата година и останал недовършен.
Какво означава основни ремонти?
svtgeorg
Нов потребител

наем

Мнениеот legista » 07 Юни 2007, 16:09

Няма значение за Вас какво означава основни ремонти, щом Вие не сте извършвали никакви през периода на наемните си отношения. Приемете това, което Ви казаха колегите по- горе, пък ако не сте съгласни, идете и си платете тези 250 лева- общината няма да има нищо против. Само, че не ги дължите предвид всички изказани аргументи. А ако пък просто Ви се разхожда из дебрите на облигационното право- отворете и четете. Моите уважения.
legista
Младши потребител

Мнениеот svtgeorg » 13 Сеп 2007, 12:04

Съсеедите постоянно ме тормозят за тези пари, а освен това сега щял да се поправя покривът на блока. Те били проверили в Общината и оттам им казали, че аз трябва да платя и за покрива. Моля Ви, дайте ми съвет какво да правя!
svtgeorg
Нов потребител

Мнениеот legenora » 13 Сеп 2007, 12:15

Ами има термин.Той е causation цит.”Оксфордски Енциклопедичен Речник по право” на CIELA , стр.78
legenora
Потребител

Мнениеот mkoleva » 13 Сеп 2007, 12:22

За такива ремонти - на общите части - и по - специално на така наречените необходими ремонти, задължено лице е собственикът на имота. Кажете на вашите съседи да се обърнат към Общината. Ако тя не си ги плаща, по съответния ред те могат да я осъдят, за неизпълнение на задълженията.
Вашите отговорности за плащане са ясно описани в договора ви за наем. нищо извън това, не сте задължен да плащате.
За повече информация ЗЗД - чл. 228 и сл., ПУРНЕС
М. Колева
mkoleva
Младши потребител

Назад към Имотни казуси