начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Ред на налагане на уволнение!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ред на налагане на уволнение!

Мнениеот di_jankova » 07 Юни 2007, 09:34

Тъй като съм изправена пред казуса да наложа дисциплинарно наказание уволнение на работник за неявяване на работа без да си е подал молба за напускане ме интересува редът, по който става това. Запозната съм със законовия ред съгласно КТ, но явно остава тълкуването, което не мога да намеря никъде, а именно - ако работникът не се е явил няколко поредни дни на работа, аз съм в правото си да го уволня дисциплинарно, но как ще стане това като аз не мога да му поискам писмени обяснения, поради това, че той не идва вече на работа? А ако няма такива обяснение може да бъде отменено дисциплинарното му наказание. После ако аз въпреки това му наложа наказание, тъй като го няма ще трябва да му бъде изпратено по пощата с обратна разписка и там пише "дисциплинарното наказание се смята за наложено от деня на връчване на заповедта .. " значи ли това, че аз трябва да го водя на работа и през дните, когато той реално не е бил на работа .. и за тези дни не му ли върви заплатата, защото освобождаването му ще бъде от деня на връчване на заповедта? После следва въпросът възможно ли е да се прихване дължимата му сума за неползван отпуск от това обезщетение, което той дължи на работодателя по чл.221 на КТ?
Тъй като спешно трябва да реша какво да правя, ще бъда благодарна за помощта на всеки един от вас!
Успешен и усмихнат ден на всички.
di_jankova
Нов потребител

За karanedeff ..

Мнениеот di_jankova » 07 Юни 2007, 13:42

Човекът просто е заявил, че няма да идва от понеделник на работа и не е дошъл .. Истината е, че на мен далеч не ми се усложнява работата с такава процедура като уволнение, но ако приемеш, че съм държавен служител и трябва да спазя процедурата, може да ти стане по-ясно. Няма начин да го освободя по друг начин, след като той си е "взел шапката" и си е тръгнал .. така, че иронията е излишна в случая. Потърсих консултация .. като няма .. здраве да е ..
di_jankova
Нов потребител

Re: Ред на налагане на уволнение!

Мнениеот donna » 07 Юни 2007, 20:12

di_jankova написа:Тъй като съм изправена пред казуса да наложа дисциплинарно наказание уволнение на работник за неявяване на работа без да си е подал молба за напускане ме интересува редът, по който става това. Запозната съм със законовия ред съгласно КТ, но явно остава тълкуването, което не мога да намеря никъде, а именно - ако работникът не се е явил няколко поредни дни на работа, аз съм в правото си да го уволня дисциплинарно, но как ще стане това като аз не мога да му поискам писмени обяснения, поради това, че той не идва вече на работа? А ако няма такива обяснение може да бъде отменено дисциплинарното му наказание. После ако аз въпреки това му наложа наказание, тъй като го няма ще трябва да му бъде изпратено по пощата с обратна разписка и там пише "дисциплинарното наказание се смята за наложено от деня на връчване на заповедта .. " значи ли това, че аз трябва да го водя на работа и през дните, когато той реално не е бил на работа .. и за тези дни не му ли върви заплатата, защото освобождаването му ще бъде от деня на връчване на заповедта? После следва въпросът възможно ли е да се прихване дължимата му сума за неползван отпуск от това обезщетение, което той дължи на работодателя по чл.221 на КТ?
Тъй като спешно трябва да реша какво да правя, ще бъда благодарна за помощта на всеки един от вас!
Успешен и усмихнат ден на всички.

Изпратете по пощата с обратна разписка писмо в което искате обясненията дайте срок да ги представи ,ако не ги представи значци отказва -това най евтиното;
По сигурно и по скъпо -това писмо нека да бъде във форма на телеграма с известие за получаване или нотариална покана :twisted:

Заплата за дните когато го няма не се начислява - някога му викаха самоотлъчка :D
donna
Старши потребител

Назад към Трудово право