начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Уволниха ме по средата на майчинствотот ми

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Уволниха ме по средата на майчинствотот ми

Мнениеот daniela78 » 04 Юни 2007, 13:28

Здравейте!
Много ще се радвам ако можете да ми дадете компетентно мнение по следния болезнен за мене въпрос: ето и случея
Работех 3 години на трудов договор във фирма "Рамстор България" АД на длъжност Специалист Информационни технологии от 01.04.2004 до 29.03.2007.
На 03.11.2006 родих първото си дете.
От 01.10.2006 до 15.11.2006 ползвах полагаемите 45 дни отпуск за бременност и раждане.
На 27.02 тази година на общо събрание на управителния съвет получих едномесечно предизвестие за прекратяване на трудовото ми правоотношение с Рамстор България считано от 30.03.2007
Основание за уволнението е фактът, че Рамстор прекратява търговската си дейност на територията на Република България по чл.328, ал.1, т.1 от КТ и във връзка с това следва масово уволнение на всички свои служители.
До датата на уволнението ми (30.03.2007) съм използвала 180 дни от полагащите ми се 315 дни отпуск за отглеждане на дете.
Ден след подписването на заповедта ми за уволнение и след проведен разговор с мениджъра "човешки ресурси" на Рамстор, разбирам че няма яснота за това кой ще и изплати остатъка от полагащото ми се майчинството.
След като подадах молба до НОИ за да изясни това кой ще ми доплати остатъка от отпуската, НОИ ми върна отговор след месец, че НОИ ще превежда парите на Рамстор по картовата сметка на заплатата ми и това ще става до 11.08.2007, т.е докато изтекат тези 315 дни. Това решение е взето и с оглед на това че Рамстор не са заличени от търговския регистър на Република България, не са закрити банковите й сметки и фирмата не е закрита със съдебно решение, което да се обнародва в ДВ.
Въпросът ми е следния: След 11.08.2007(когато изтичат тези 315 дни), в какво положение ще се намирам? Полагат ли ми се майчински и в какъв размер? Тъй като ако се водя безработна няма да имам плащане на майчински, така мисля аз. възможно ли е да се водя фиктивно на работа в някоя фирма, като се самоосигурявам, за да мога да използвам пълноценно 2-годишната си отпуска за майчинство?
Правилно ли че прекратиха по този начин трудовото ми правоотношение по средата на майчинството ми и правилно ли сложиха така известния правоъгълен печат в трудовата ми книжка още март месец, а не дакажене август, когато ще изтекът тези 315 дни? Не се ли водя още служител на фирмата, след като тя си съществува и даже има счетоводител нает който да движи остатъчки плащания като моето?

Много въпроси зададах, ама все не ми дават мира, и незнам каке най-правилно да постъпя в случая, тъй като дето се вика не си знам законово дереджето, а искам да си гледам бебето в рамките на тези две години живот и здаве!

Поздрави!
daniela78
Нов потребител

Мнениеот genius75 » 05 Юни 2007, 17:20

Мислих по вашият казус. Отпечатах си го и прочетох доста съдебна практика. Съвета ми е да обжалвате заповедта в двумесечния период за това.
Становището ми е че след като предприятието не е закрито (заличено ТД) със съдебно решение в Търговския регистър, то не следва да се приема че сте уволнена законосъобразно.
Направете справка с чл.333 ал.6 от КТ. Действително работодателя може да уволни работничка по време на майчинство но само на това основание - закриване на цялото предприятие, но това става след възникване на събитието, а не предварително.Успех!!!!!!!!!!
genius75
Потребител

Мнениеот daniela78 » 06 Юни 2007, 00:16

Благодаря за отзивчивостта!
Ама тоя двумесечен срок ... май не се вписвам вече в него, дата на уволнение-30.03.07, т.е до преди 5-6 дни,ама незнаех за този срок
От друга страна, сега като погледна заповедта, виждам че се позовава на чл.328, ал.1, т.1, който е цитиран в чл.333, ал.6, а дали е станало с разрешението на инспекцията по труда, няма как да разбера...или...?

Въпроса мие, сега мога ли (като изтекат тези 315 дни) а се водя на работа в някоя фирма и така да получавам майчинските, като се самоосигурявам разбира се?
daniela78
Нов потребител

Назад към Трудово право