начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

свободна професия

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

свободна професия

Мнениеот forum1 » 01 Юни 2007, 03:37

Имам въпрос и ако получа отговор ще се радвам много.
Не съм осъждан, нямам никакви нарушения. Не съм запознат напълно със българските законите.

Завърших висше с две шестици на защитата за дипломната си работа, но не успях и до ден днешен да намеря работа по специалността си.

Вече в продължение на 2 години съм безработен.

Желая да упражнявам "свободна професия" (да правя и предлагам интернет сайтове и системен софтуер) на потребителите срещу заплащане.
Трябва ли да се регистрирам в някаква държавна институция, да си правя фирма, да плащам бизнес(фирмен) данък, патенти, самоосигуряване и т.н.
От друга страна ако регистрирам фирма после пък няма да мога да се регистрирам на борсата като безработен.

Само за сведение - за 2 години имам двама приятели, на които направих 2 сайта и нищо повече, но кой знае може да се появи и някой клиент.
Смятам, че трябва да имам право да упражнявам "свободна професия(дейност)" - вишист съм, но не мога да си позволя да открия фирма, да плащам данъци и т.н.
Другия вариянт е да плащам на държавата само, когато имам някакви приходи(клиенти), но като нямам излизали, че съм престъпник?

Кажете ми как да го направя за да мога хем да работя в фирма, хем да изкарвам допълнително някой лев законно чрез (self working :) )
Ако може да е най евтиния вариянт. Не искам да плащам на държавата. За мен тя не е майка, по скоро враг, който убива малкия бизнес(мен, жена ми и дъщеря ми).
forum1
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 01 Юни 2007, 11:38

Нямате никакъв проблем да се регистрирате, като упражняващ свободна професия. Регистрацията става в Регистър Булстат.

Но имайте предвид, че след това почвате да си плащате осигуровките. За момента най-малкия размер е 63.80 лв месечно. Тук няма значение имате ли работа или нямате работа.

Подава се годишна данъчна декларация и по нея се определя имате ли за плащане и колко е данъка.

Ако се регистрирате, като упражняващ свободна професия после пак няма да можете да се регистрирате на борсата като безработен.

Това е накратко. За данъци и осигуровки си поговорете с някой ваш познат счетоводител, ще ви разкаже много по-подробно какви са вариантите
prnedev
Активен потребител

Мнениеот megy_bogestvena » 02 Юни 2007, 16:15

Най-добрият вариянт за Вас е да работите на граждански договори. Възложителят - фирмата, за която ще работите ще ви удържа от хонорара осигуровките. Ако сте свободна професия ще трябва всеки месец да внасяте 71,50 лв. осигуровки.
megy_bogestvena
Младши потребител

Назад към Трудово право