начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

наследство земи?

Казуси за недвижими имоти

наследство земи?

Мнениеот Germanov » 01 Юни 2007, 00:59

Ще се опитам да обясня кратко, точно и ясно за какво става въпрос:
Прабаба ми има от първия си брак син и дъщеря. През 1920 г. мъжът й почива. От него наследява 140 дка земи, а децата й са малолетни към този момент. Омъжва се повторно през 1922 г. От този брак също има син и дъщеря (моята баба). Другите три деца на прабаба ми имат по две деца, само баба ми - има едно (баща ми).
Въпросът ми е - според действащите по онова време закони - каква част от тези 140 декара сега се полагат на баща ми!

Предварително много благодаря на всички, които ще се включат и отговорят!
Germanov
Нов потребител

Re: наследство земи?

Мнениеот Germanov » 04 Юни 2007, 00:25

Толкова много ли е сложен отговорът на този въпрос?!!
Знам и какво ще кажат и много от вас: "Консултирайте се с адвокат!" ] :)
Е, вече сме го направили и при това сме му заплатили тлъст хонорар от четирицифрено число. И какво от това?!!
Неговото мнение е, че за баща ми се падат по елементарната сметка 1/4 от 140-етте декара. А така ли е? Разбрахме, че преди са действали закони, според които синът в семейството е наследявал по-голяма част от дъщерята...
Е, все пак знае ли някой?
Благодаря!
Germanov
Нов потребител

Мнениеот portokal » 04 Юни 2007, 10:42

Бате, приеми, че на никой не му се е видяло интересно или че никой не е имал достатъчно време. :)
Например стария Закон за наследството, действал към 1920 г., едва ли някой от нас го знае наизуст...
Ето ти един отговор. Според мен при всички положения на баща ти не му се пада 1/4. Най-малкото синът и дъщерята на първия съпруг на баба ти наследяват дял направо от баща си. След това и от майка си.
Нали няма завещания и такива неща в полза лично на прабаба ти? Наследяват си само по закон?

Към 1920 г. синовете са наследявали от земеделските земи 2 пъти по-голяма част от дъщерите. Без значение е дали са малолетни. От значение е било от какъв пол са и дали са "законни" или "незаконородени" (в случая и двете деца са законни).
Делът на преживелия съпруг е при две или по-малко деца е бил равен на частта, която би получило дете от женски пол.
С една дума - синът получава през 1920 г. 1/2, а прабаба ти и дъщеря и - по 1/4.
Само тази 1/4 се дели на 4 между децата на баба ти. Приемаме, че тя е починала вече при действието на сегашния Закон за наследството, т.е. след 16.10.1944 г., и че няма преживял съпруг Ако е починала преди това, сметките са малко по-други. Също по-други ще бъдат, ако вторият и съпруг е починал след нея.
Или - при това, което приех като дадено, баща ти по мои сметки има 1/16 от 140-те декара.

Каранедев ме е изпреварил, но като гледам - противоречия нямаме.
Последна промяна portokal на 04 Юни 2007, 10:47, променена общо 1 път
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 04 Юни 2007, 11:10

Да обясня защо 16.10.1944. Заради това:
Чл. 89. (1) По наследства, открити след 16 октомври 1944 г., до влизането на този закон в сила наследственият дял на низходящите и на съпругата се определя съгласно разпоредбите на този закон.
(2) Извършените по такива наследства съдебни делби, по които разделителният протокол е влязъл в законна сила, както и доброволните делби остават в сила. Но заинтересованите наследници могат да искат изравняване на наследствените дялове в пари.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот Germanov » 04 Юни 2007, 22:07

karanedeff написа:За да се определят дяловете на наследниците на прабаба ви е необходимо да посочите кога е починала - с оглед на това ще се определи приложимия закон, относно правата на нейните наследници

Много Ви благодаря karanedeff и portokal !!!
Прабаба ми почива през 1977г., а две години преди това - през 1975 г. е починал прадядо ми. Няма преживял съпруг. Според казаното от вас на баща ми се полага 1/16 от тези 140 дка. Всъщност при нас няма никакви документи. Всички документи са при роднините ни, а адвокатския хонорар се подели помежду всички. За да твърди адвокатът, че се полага 1/4 на баща ми - вероятно след смъртта на първия си съпруг прабаба ми е получила в завещание всичко. Тогава излиза ли сметката 1/4?
Благодаря още веднъж!
Germanov
Нов потребител

Мнениеот portokal » 05 Юни 2007, 07:33

Според мен си искай по едно копие от документите от братовчедите. Не вярвам да ти откажат. Или питай този адвокат защо така мисли.
Ако е имало завещание (или напр. сделка) в полза на прабаба ти - да. Тогава земите ще станат нейни лични и при смъртта и четирите и деца ще наследят по равни части, оттам пък баща ти ще наследи четвъртинката на майка си.
Но всичко това ми се вижда малко вероятно в едно семейство. Не знам как са стояли и нещата с т.нар. запазени части (на децата на наследодателя) преди сегашния закон - не мога да видя в момента, защото имам Сиела само в работата, сега съм вкъщи. Но едва ли по много по-различен начин.
Все пак без да се видят всички документи, не може да се говори със сигурност.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Имотни казуси