начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

Обстоятелствена проверка

Казуси за недвижими имоти

Обстоятелствена проверка

Мнениеот paola756 » 31 Май 2007, 17:29

Дядо ми е закупил имот /лозе - извън регулация/ 1959г. с договор за покупко- продажба с нотариална заверка на подписите. Дядо ми почина 2004г., оттогава майка ми се грижи за този имот. Този имот никога не е бил в ТКЗС. Тъй като нямаме нотариален акт искаме да се снабдим с такъв, чрез обстоятелствена проверка. Имаме трима свидетели и удостоверение от съответната Община, че имота не е общинска собственост, но проблема е, че от Общинска служба "Земеделие и гори" отказват да ни издадат скица, тъй като при тях имота се води на името на този който го е продал на дядо ми. Твърдят,че могат да издадат скица само на наследниците на човека, който е продал имота на дядо ми. Проблема е същия с издаването на данъчна оценка, тъй като ми обясниха, че за целта се издава удостоверение от Общинска служба "Земеделие и гори" на база на което се издава данъчна оценка, но тя може да се получи само от наследниците на този на името на който се води имота. Интересувам се как можем да постъпим, за да се снабдим с нотариален акт за този имот.
paola756
Нов потребител

Мнениеот dask » 31 Май 2007, 17:42

Според написаното вероятно става въпрос не за покупко-продажба, а за предварителен договор за прехвърляне на собственосттта. Вижте и от коя дата през 1959 г. е споменатия от вас договор.
Разговаряйте отново с адвоката си дали констативният акт по обстоятелствена проверка в случая би имал не само правна, но и практическа стойност.
dask
Потребител

Мнениеот paola756 » 31 Май 2007, 18:14

Договора е от 20.01.1959г. Въпросът ми е относно това има ли процедура по която да ни бъде издадена скица за имота, тъй като при липсата на нотариален акт естествено в Общинска служба"Земеделие и гори" имота се води на името на този, който е продал имата на дядо ми, а от там ни отговарят, че скица биха издали само на наследниците на този на чието име се води имота при тях.
paola756
Нов потребител

Мнениеот stivgr » 31 Май 2007, 18:29

Щом имотът се води на определено лице в Общинска служба земеделие и гори /ОСЗГ/,следователно това лице или неговите наследници са поскали възстановяване на собствеността върху този имот. Плановете съответно картите на възстановената собственост влязоха в сила в най-добрия случай през 1997-1998 година ,т.е. след приемането на ЗСПЗЗ , а не от 50-те години. Следователно в случая явно има възстановена собственост на тези наследници, те са представили при подаване на заявлението за възстановяване на собствеността свой нотариален акт или друг документ. Към момента те са собственици и явно имат документ за това /Решение на ПК,което им дава основание да твърдят ,че след влизане в сила на плана те владеят имота и има прекъснато владение/ .Разбира се те не са представили вашия Договор, който може да служи само като начало на давностно владение.
А отказът на държавната администрация да издаде опредебен документ /скица и Удостоверение за ДО / се обжалва по реда на ЗАП.
stivgr
Нов потребител

Мнениеот paola756 » 31 Май 2007, 18:38

Благодаря за отговорите, но не разбирам защо се възстановява собственост от ОСЗГ върху земи, които никога не са били в ТКЗС
paola756
Нов потребител

Мнениеот ivan33 » 01 Юни 2007, 11:21

Едва ли има възстановена собственост.Шом хората в 59г. са го продавали значи са си били собственици и след образуване на ТКЗс
Последна промяна ivan33 на 29 Юни 2007, 02:58, променена общо 2 пъти
ivan33
Потребител

Мнениеот justus » 02 Юни 2007, 00:34

Здравейте,
Моят съвет е да не предполагате, а да боравите с факти.
Депозирайте молба в ОСЗГ да издаде удостоверение относно наличието или липса на реституционни претенции (уважени или не) за конкретния имот, както и за удостоверение относно статута на имота преди реституцията (дали е влизал в ТКЗС) (и без това ще Ви трябват за обст.проверка).
Ако Ви откажат изрично или мълчаливо – намерете си адвокат и ги съдете.
Освен това можете да депозирате и молба за скица и нужното Ви за данъчна оценка удостоверение.
И отново ако Ви откажат – съд.
Длъжни са да се произнесат по молбите Ви, а оттам ще си извадите данни за действителната обстановка.
От друга страна, когато се касае за обст. проверка, нямат право да Ви отказват скица и оценка (т.нар."служебни"), тъй като придобиването на собственост по давност е оргинерен способ, и давността се използва не само когато липсва предишен собственик, но и срещу настоящ такъв.Още повече, че за образуване на нот.дело за обст.проверка са необходими и молби–декларации, в които ред органи са длъжни официално да представят данни за статута и собствениците на имота към настоящия момент.
Подчертавам – нямат право да откажат издаването на нужните Ви документи, стига да отбележат в тях на чие име се води собствеността на имота (т.е. да не се затаява истина или да не се подават неверни данни–документ с невярно съдържание).
Това е така, защото ОСЗГ и община, данъчни и др. не са компетентните органи, оторизирани да се произнасят по проблеми на собствеността (изключая реституция–ОСЗГ). Единствените такива са съдът и нотариусите, само те могат да постановят дали са налице законовите изисквания и условия едно лице да придобие собственост, а друго – да я загуби.
justus
Младши потребител

Назад към Имотни казуси