начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Самоосигуряване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Самоосигуряване

Мнениеот maxell » 30 Май 2007, 13:32

Държавен служител съм, осигурена, от една 5 месеца отворих фризьорски салон от който изкарвам по 100 - 120 лв.на месец, все още не е разработен, плащам си патента, който е 608лв. Карат ме да се самоосигурявам, понеже за да направя салона отворих фирма. При положение, че не изкарвам почти нищо, как да им намеря пари и за осигуровки, какво може да се направи?
maxell
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 30 Май 2007, 13:41

А позволено ли ви е като държавен служител да имате фирма? нали има някакви ограничения?
Често се правят фирми на името на пенсионер в семейството и той не плаща осигуровки, но трябва да се консултирате с адвокат точно как ще стане-дали ще прехвърлите фирмата или по друг начин?
Успех!
pitasht
Активен потребител

Мнениеот bitkataorela » 30 Май 2007, 13:45

Не можеш да намериш пари за осигуровки,просто си затвори фризиорския салон и го разпродай всичко и ще имаш пари за осигуровки :lol:
В България малкият бизнес не върви :roll: :!:

Спокойно не си единствената ти има много в този бранж които не печелят :!: Има някои които имат късмет и печелят но те са рядкост!! :!:
ИзображениеИзображениеИзображение
bitkataorela
Младши потребител

самоосигуряване

Мнениеот maxell » 30 Май 2007, 13:47

Разбира се, че е позволено, не е позволено само на военослужащи и МВР, всичко си е съвсем законно.
maxell
Нов потребител

Мнениеот maxell » 30 Май 2007, 13:49

Как може да сте толкова груби , това са подигравки, аз мисля че говоря с интелигентни и компетентни хора, а то...
maxell
Нов потребител

Мнениеот maxell » 30 Май 2007, 13:52

Съжалявам, че започнах тази тема, мислех, че това е място, където хората могат да си помогнат, а Вие се подигравате.
maxell
Нов потребител

Мнениеот rumi_r » 30 Май 2007, 14:27

Разбира се, че е позволено, не е позволено само на военослужащи и МВР, всичко си е съвсем законно.

Ей тук вече не сте права. Фирмата като такава наистина си е законна, но може д ави струва държавната служба.
Условия за назначаване

Чл. 7. (1) За държавен служител може да бъде назначено лице, което:
1. е български гражданин;
2. е навършило пълнолетие;
3. не е поставено под запрещение;
4. не е осъждано за умишлено престъпление от общ характер на лишаване от свобода;
5. не е лишено по съответен ред от правото да заема определена длъжност;
6. отговаря на специфичните изисквания, предвидени в нормативните актове за заемане на съответната длъжност.
(2) Не може да бъде назначавано за държавен служител лице, което:
1. (изм. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) би се оказало в йерархическа връзка на ръководство и контрол със съпруг или съпруга, роднина по права линия без ограничения, по съребрена линия до четвърта степен включително или по сватовство до четвърта степен включително;
2. (доп. - ДВ, бр. 95 от 2003 г.) е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител или изпълнителен член на търговско дружество, търговски пълномощник, търговски представител (прокурист), ликвидатор или синдик;
Та точно за това нарушение може да ви изхвърлят от държавната службя без предизвестие. Вие си решавайте какъв ще е избора ви. Държавна служба или частен бизнес. Но и двете заедно не може.

А за осигуровките няма оттърване, така че ще се наложи да ги внасяте.
rumi_r
Потребител

Мнениеот maxell » 30 Май 2007, 15:06

Няма такова нещо, може аз да не съм се изразила плавилно, работя като мед.сестра от 23г., съвсем законно ми е разрешено да имам ЕТ
maxell
Нов потребител

Мнениеот maxell » 30 Май 2007, 15:30

Имах впредвид, че съм на държавна работа, на трудов договор, не в частна фирма, не съм се стремяла да ви заблуждавам.
maxell
Нов потребител

Мнениеот bitkataorela » 30 Май 2007, 17:44

аааа ясноо мерси че поясни :)
ИзображениеИзображениеИзображение
bitkataorela
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 31 Май 2007, 09:41

Не знам защо се обиждате, всъщност Ви дадох безплатен съвет, а не оценявате: прехвърлете фирмата на пенсионер, друг начин няма!
А и виждате, че като питате във форума и вие давате неточна информация, може да заблудите някой колега и да ви се даде грешен отговор. Така че дерзайте! Всъщност прехвърлянето на фирмата не е елементарна работа и пак ще ви трябва адвокат
pitasht
Активен потребител

Назад към Трудово право