начало

МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация МВР трябва да доказва, че събира само при „абсолютна необходимост“ ДНК и отпечатъци за полицейска регистрация

ВЪПРОС ЗА ЗАВЕЩАНИЕТО

Казуси за недвижими имоти

ВЪПРОС ЗА ЗАВЕЩАНИЕТО

Мнениеот svet_ » 29 Май 2007, 11:46

Здравейте на всички!Дядо ми почина преди 4 години и остави при нотариус саморъчно написано завещание, което той приживе ми даде да прочета.Завещал ми е апартамент,в който живееха с баба ми и тавански помещения.Баба ми почина преди 2 месеца и сега в апартамента не живее никой.Аз съм вече семеен с дете и искам да направя ремонт и да се преместя в този апартамент.
Дядо ми има двама сина и трима внука.В завещанието той е завещал и на братовчедка ми магазин.
Въпросът ми е какво трябва да направя от тук нататък, за да се сдобия с нотариален акт за завещаното от дядо ми?Само да добавя,че баща ми, брат ми и чичо ми са съгласни със завещанието.Трябва ли да го декларират пред нотариус?Ако ви трябва допълнително информация питайте и вие!Благодаря предварително!
svet_
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 29 Май 2007, 11:52

Баба ви има ли дял от жилището? Ако да то трябва да се разберете с наследниците й като закупите техните дялове.
Ако няма дял жената, то не ви трябва нотариален акт-вие сте наследник на целия апартамент по завещание и за това не ви е нужен нотариелен акт, а само декларация в общината, че сте придобили имот по наследство. това е! ползвайте си го със здраве!
pitasht
Активен потребител

Мнениеот portokal » 29 Май 2007, 12:11

След вписването се снабдете с НА за собственот на имота който ви е завещан, за предпочитане при същия нотарус.

Така е, ако прецени, че иска да има нотариален акт, да направи така. Но и колегата по-горе е прав, че не му е необходим, защото и без това е собственик. Само завещанието, ако случайно още не е обявено, трябва да се обяви. Но то сигурно вече е.
Ако бабата по време на смъртта си е имала дял в имота - този дял по общите правила го наследяват нейните деца - бащата и чичото. Но оставам с впечатление, че не е имала дял.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот svet_ » 30 Май 2007, 10:09

Благодаря за отговорите!Предполагам,че баба ми също се е подписала на завещанието,тъй като апартамента е семейна имуществена общност и в противен случай нотариусът едва ли е щял да го приеме,тъй като без нейният подпис то е невалидно.Така поне си мисля аз!Иначе както вече споменах останалите наследници нямат нищо против завещанието,но хорат си променят мнението през годините и затова искам да го декларират пред нотариуса,ако това е начинът.В този смисъл трябва ли да присъстват при обявяване на завещанието?А нотариален акт искам да си изкарам ,но всичко зависи колко ще ми струва самата процедура.Колко струва самото обявяване на завещание?И има ли тарифа на нотариусите,която да проверя?Благодаря!
svet_
Нов потребител

Мнениеот portokal » 30 Май 2007, 10:34

в противен случай нотариусът едва ли е щял да го приеме,тъй като без нейният подпис то е невалидно

Валидно е. Само сделките с действие приживе се извършват задължително от двамата съпрузи.

Има тарифа за услугите на нотариусите. Ама не ми се търси сега. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот apk76 » 30 Май 2007, 10:43

Вижте това, ще Ви е от полза!Глава трета
НАСЛЕДСТВО ПО ЗАВЕЩАНИЕ
1. ОБЩИ РАЗПОРЕЖДАНИЯ
Чл. 13. Всяко лице, което е навършило 18 години и което не е поставено под пълно запрещение поради слабоумие и е способно да действува разумно, може да се разпорежда със своето имущество за след смъртта си чрез завещание.
Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Завещателят може да се разпорежда чрез завещанието с цялото си имущество.
(Ал. 2 - отм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.)
(2) (предишна ал. 3 - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Завещателните разпореждания във всички случаи не могат да накърняват запазената част (чл. 29).
Чл. 15. Две или повече лица не могат да завещават с един и същи акт нито в полза едно на друго, нито в полза на трети лица. Чл. 16. (1) Завещателните разпореждания, които се отнасят до цялото или до дробна част от цялото имущество на завещателя, се наричат общи и придават качеството на наследник на лицето, в полза на което са направени.
(2) Завещателните разпореждания, които се отнасят до определено имущество, са частни и придават качеството на заветник.
Чл. 17. (1) Завещателните разпореждания могат да бъдат направени под условие или тежест.
(2) Общо завещателно разпореждане, направено под краен срок се смята за завет на плодоползуване върху цялото наследство или върху съответния дял; началният срок се смята за неписан.
Чл. 18. Всеки заинтересован може да иска изпълнение на наложените със завещанието тежести. Неизпълнението на същите не влече след себе си унищожаването на завещателното разпореждане.
Чл. 19. (1) Заветът на една определена вещ е недействителен, ако завещателят не е собственик на тази вещ при откриване на наследството.
Вижте това, ще Ви е от полза!
apk76
Потребител

Мнениеот apk76 » 30 Май 2007, 10:47

http://www.paragraf22.com/pravo/tarifi/tar29327c.html
вижте тарифата тук!
apk76
Потребител

Назад към Имотни казуси