начало

Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ Адвокатка е била задържана, докато защитава ЧСИ

Незавършена процедура по отчуждаване на имоти

Казуси за недвижими имоти

Мнениеот sp_dimitrov » 16 Апр 2007, 00:19

Здравейте Ванина,
Моля дайте ми връзка с адвокат, който да напише исковете по чл.11ал.2, по мое мнение на основание чл.10 ал.4 на ЗСПЗЗ. Информирам Ви, че аз съм подавал документи в поземлената комисия. Фамилията ни не е членувала в кооперативно стопанство. При образуването на ТКЗС имотите ни са попаднали в блоковете на кооперативното стопанство и понеже не сме били член-кооператори земите ни са били заменени. Поземлената комисия отказа да възстанови собствеността на наследствените ми земеделски земи с мотивировка,че те са заменени и заменените вече земи не са били включвани в ТКЗС. Ето как колективизацията ми създаде много сложен и засега непреодолим проблем. Благодаря Ви за неоценимата и актуална консултация.
sp_dimitrov
Младши потребител

Мнениеот ivan33 » 17 Апр 2007, 05:09

Г.н Димитров.
Нямате проблем с образеца на ИМ по чл.11 ал.2 от ЗСПЗЗ. Аз лично мога да Ви го изпратя в един от следващите дни.Боя се обаче , че Вие нямате право на тоя иск , щом вече имате отказ веднаж за тези земед. земи..Значи те не са пропуснати за заявяване. А чл. 11 е само за такива земи.
ivan33
Потребител

Мнениеот sp_dimitrov » 17 Апр 2007, 22:41

Здравейте ,
Бих желал да уточня, че сме имали земеделски земи в землището на Дървеница. При колективизацията, тези земи са заменени с други намиращи се в ж.к. "Младост" в близост до бул."Цариградско шосе". Получих отказ за възстановяване на собствеността на земеделските земи в землището на Дървеница. За земите в ж.к. "Младост" не съм подавал документи за възстановяване на собствеността, защото според определението на ЗСПЗЗ те не отговарят на изискванията за земеделска земя и поземлените комиссии не възстановяваха собствеността на земеделски земи невключени в ТКЗС.
При такава ситуация, трябва ли да подам иск по чл. 11 ал. 2 на ЗСПЗЗ за
земите в ж.к. "Младост" в близост до бул."Цариградско шосе"? Не е ли това загуба на време и трошене на нерви?
sp_dimitrov
Младши потребител

Мнениеот ivan33 » 04 Май 2007, 16:27

Г-н Димитров,
Бях Ви Обещал текста на ИМ по чл.11ал.2 от ЗСПЗЗ
Според мен подайте я .
До Районен съд

И М
от

срещу
ОСЗГ-

правно основание чл.11 ал.2 от ЗСПЗЗ

Г-н/г-жо/ съдия,

Наследник съм на ............б.ж. на ...............починал на .....видно от у-е за н-ци №.... Наследодателят ни е притежавал следния земед. имот: нива от дка, находяща се в м-ст............з-ще.............
Наследниците не са подали заявление пред ОССЗГ--,за възстановяване правото на собственост върху горния имот в съответния срок, видно от представеното удостоверение на ОСЗГ гр. Съгласно горното въпросния имот липсва в емлячния регистър ,защото е:
С оглед на горното моля да ни призовете на съд и след като установите твърдяното от мен да признаете по отношение на ОСЗГ--
правото на н-ците на ................б.ж. на ......да възстановят собствеността си върху.........................дка, находяща се
Доказателства7
1 У-е за н-ци
2.У-е изх.№...........издадено от ОСЗГ

Или ако нямате време давземете от ОСЗГ у-е , то подайте ИМ и поискайте от съда да Ви издаде съд. у-е , въз основа на което от ОСЗГ да Ви издадът тяхното . Мисля , че в ЗСПЗЗ пише, че и земи,които не са били в ТКЗСсе възстановяват ,а ако тези земи са били отчуждавани то това ще го каже ОСЗГ.

Искам да Ви питам Вас и Ванина от къде ги намирате тези стари Заповеди за регулация и отчуждаване ,аи протоколите и решенията?
На мен мълчаливо отказват да ми отговарят .Днес питах в София в Държавен архив и от там ми отговориха , че заповедите за регулация се пазят 20години .След това се унищожават .- Тези протоколи и решения също от къде ги намирате ? Ако може да поясните ще съм благодарен. Между другото в окръжния архив има някакви протоколи , но много сложно се откриват. Там между другото видях хора , които издирваха такива заменени земи и трябва да ви кажа ,че откриваха документи , даже и за имоти, които не знаеха.
УСПЕХ!
ivan33
Потребител

Мнениеот vanina65 » 06 Май 2007, 13:04

здравейте ivan33
заповедите за регулации за софия може да откриете в ДАГ към СО/дирекция архитектуа и градоустройство към столична община/.преди няколко месеца получих заверен препис от такава за отчужден имот през 1960г.искайте всичко в писмен вид -на устни запитвания винаги ти отговарят отрицателно.протоколите и решенията търсете в съответната община-например за имот в младост софия ги търсите в община младост -архив.протоколи от заседания на ик на сгнс например се намират в държавния архив-софия на ул.московска.
успех .
vanina65
Потребител

Мнениеот sp_dimitrov » 06 Май 2007, 16:08

Здравейте vanina 65 и ivan 33,
Позволявам си да споделя опитът, който придобих при издаването на заверени копия на интересуващите ме заповеди. Написах молба за всяка заповед до Кмета на СО. Занесох ги в деловодството на Московска. Служителките се опитаха да отклонят молбите до Кмета, но след кратки дебати молбите бяха регистрирани в деловодството. Следях цялата процедура на движение на молбите в сайта на СО, раздел деловодна справка. След 10- ина дни получих писмо от Директора на ДАГ, че мога да взема исканите заверени копия на заповедите в деловодството на ДАГ срещу заплащане. Изпратих синът ми в ДАГ и той взе заповедите.
Относно подаването на иск за възстановяване правото на собственост се натъкнах на статията "Допустимост на ревандикационния иск в случаите на реституция по ЗСПЗЗ", автор Цветалина Аврамова Петкова
"Б. Приложима процедура, ако не е спазен срока по чл. 11, ал. 1 от ЗСПЗЗ.
В случай, че правните субекти, в полза на които е възникнало правото да възстановят собствеността си върху земеделски земи, не спазят седемнадесетмесечния срок от влизането на ЗСПЗЗ в сила, те имат възможност да реализират правата си по съдебен ред. Тази възможност е предвидена в чл. 11, ал. 2 от ЗСПЗЗ. Съгласно този текст лицата, пропуснали да подадат заявление в срока по предходната алинея, установяват с иск срещу съответната ОСЗГ правото да възстановяват собствеността си върху земеделските земи. Ищец в това производство е лицето, което претендира, че е собственик на имот, включен в ТКЗС или друга земеделска организация, а ответник е ОСЗГ".Моля, ако е възможно да получа коментар по извадката от статията.Предварително благодаря. Старая се да усвоявам материята.
sp_dimitrov
Младши потребител

Мнениеот ivan33 » 06 Май 2007, 16:36

Благодаря Ви Ванина и г-н Димитров ,
че отново сте тук.
Значи, аз вече втори месец нищо не получавам от Общината. Говоря за Пловдивска област , а не за София. Бях пуснал една молба в Общината и след няколко дни същата -в Областна Управа.На първата не получих отговор,а втората бе изпратена по компетентност от ОУ на Кмета . Изчаках и нея ,но пак нищо! Обжалвах мълчаливия отказ на Кмета до ОУправител /не зная дали така трябваше/.И сега пак чакам .
При нас има такава практика-без съдебно удостоверение нищо не дават.
Аз понеже имам и дело по чл. 108 от ЗС, в момента подготвям текста на съд. удостоверение ,което да ми бъде издадено и въз основа на което от Общината /а мисля и от Службата по Кадастър в Пловдив да ги искам едновременно , защото може и там да са ги предали/ да ги търся.
Г-н Димитров ,аз не съм я чел тази статия за ревандикационния иск и не мога да взема отношение. Иска по чл.11 ал.2 от ЗСПЗЗ не е такъв.

А скъпо ли Ви струваха тези заверени преписи?
ivan33
Потребител

Мнениеот sp_dimitrov » 06 Май 2007, 16:57

Здравейте ivan33,
За копие на заповед са взели на сина ми по 10ст. и за поставяне на печат 5лв.
sp_dimitrov
Младши потребител

Мнениеот ivan33 » 06 Май 2007, 18:11

Благодаря г-н Димитров ,
за бързата информация.
Цената ще им платим , само нещо да дадат.
Тук сякаш сме в друга България.Областта препраща на Общината по компетентност!!! А Заповедите би трябвало да са при нея , както при Вас са в Столична Община
На Вас дано поне да Ви вършат работа.
ivan33
Потребител

Мнениеот vanina65 » 08 Май 2007, 08:43

здравейте г-н димитров
не съм специалист по земиделските земи но Ви съветвам да пуснете до 12.05.2007г. искове за всички земи които не сте пробвали да възстановявате през поземлената комисия.ако сте открили нещо съществено по заповедите от даг ми пишете.успех.
vanina65
Потребител

Мнениеот sp_dimitrov » 10 Май 2007, 23:06

Здравейте vanina65,
Моля да ми посочите в кой закон е заложен преклузивния срок 12.05.2007 г. за подаване на исковите молби. Според ППЗСПЗЗ

Чл.18з. (3) (нова,ДВ,бр.48 от 1995 г.; изм., бр.28, 122 от 1997 г., бр.18 от 1999 г.) Когато е извършена замяна по реда на отменения Закон за трудовата поземлена собственост, правото на собственост се възстановява върху имота, притежаван преди замяната. При застрояване или извършване на разпоредителни сделки със земята, получена при замяната, замяната остава в сила. В този случай при възстановяване на правото на собственост се счита, че е осъществена замяна на земи между двама собственици.

Въз основа на Чл.18 з. на ППЗСПЗЗ мога ли да искам отново възстановяване на собственост на старите заменени земеделски земи, за които е отказано възстановяването им през 1997 г. от поземлената комисия с мотива, че са заменени. Благодаря Ви!
sp_dimitrov
Младши потребител

Мнениеот vanina65 » 12 Май 2007, 17:52

Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА СОБСТВЕНОСТТА И ПОЛЗУВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ЗЕМИ
(ОБН. - ДВ, БР. 13 ОТ 2007 Г.)
§ 22. Исковете по чл. 11, ал. 2 се предявяват в тримесечен срок от влизането в сила на този закон.
vanina65
Потребител

Мнениеот sp_dimitrov » 13 Май 2007, 17:42

Здравейте vanina65,
Написах исковата молба и в понеделник се надявам да я приемат в Софийски Районен Съд, понеже в събота съда не работи. На път съм да получа евентуално още една заповед и за друг мой имот. Благодаря Ви за подкрепата която получавам от вас!
sp_dimitrov
Младши потребител

Мнениеот sp_dimitrov » 20 Май 2007, 14:29

Здравейте,
Получих писмо от ДАГ в което се казва че заповедта, която пише на скицата на моя имот е издадена от Министерство на строежите. Ходих до ДНСК и там ми казаха, че няма заповеди и скици от Министерство на строежите за имоти в София. От Министерството ми обещаха, че ще ми дадат писмен отговор в съответствие с горенаписаното. Разговарях със специалиста по тези проблеми, който ми обеща че отговора вече го имам. Възможно ли е тогава да се отчужди и регулира имот със заповед която е издадена от Министерство на строежите а не от СГНС.
sp_dimitrov
Младши потребител

Мнениеот vanina65 » 23 Май 2007, 14:07

Чл. 56. Разгледаните по реда на предходния член проектоплан и имотна ведомост, заедно с протокола на управата на общинския народен съвет, съответно на комисията, и възраженията на заинтересованите, се изпращат незабавно в:
а) техническата служба при окръжния народен съвет - ако се отнася за проектоплан, съставен след допуснато изменение на регулация по следващия член, точки 4 и 5;

б) Министерството на комуналното стопанство и благоустройството - във всички други случаи.

Министерството, съответно техническата служба при окръжния народен съвет преглежда проектоплана и имотната ведомост и, ако е необходимо, ги изменя.

Преглежданият от министерството проектоплан се одобрява със заповед на министъра. Прегледаният от техническата служба при окръжния народен съвет проектоплан се одобрява със заповед на председателя на управата на окръжния народен съвет.

Регулационният план влиза в сила от деня на обнародване на заповедта за одобрението му в "Държавен вестник".

г-н димитров
ако плана е прегледан от министерството-съответно се одобрява със заповед на министъра.изпращам Ви чл.56 от отменения пзпинм.не се отказвайте -важното е че намирате заповедите в момента.това е първата част на шоуто.пишете ми ако имате нужда.успех и весили празници .
vanina65
Потребител

Мнениеот ivan33 » 09 Юли 2007, 14:08

Драга Ванина,
бих искал да споделя с Вас , че след много усилия и време се сдобих с една заповед от 12.12. 1973г. за утвърждаване на проекторегулационен план, за която няма данни да е публикувана. Издадена е на осн.Решенията по чл.32 т.1 от ЗТСУ и чл. 84 отППЗТСУна ОС по арх. и б-во и въз основа на чл. 75 от ППЗТСУ .Подписана е със запетая и няма име кой точно е председателя който я е подписал.
Внесах заверен препис от нея в съда по г. д. с пр. осн. чл108/ЗС и поисках да се да се прогласи за нищожна. Съдията диктуваше за протокола , че съм представил копие , а не заверен препис. Страхувам се да не бъде подменена с копие .Няма да обяснявам защо- опасенията ми са реални.Заповедта очевидно касае изменение на предходен план.Досега експертизите на всички вещи лица са по този план и се твърди , че бил действащ. А няма данни да е обнародван.
Освен това , очаквах в тази заповед да пише нещо за плана. Но не!
Пише само : Утвърждавам ПРП и т.н.
Други документи Общината ответник не ми издава . Отказва мълчаливо да изпълни и издаденото съдебно удостоверение.сезирах прокурора , но не очаквам съдействие!
ще се радвам да споделите мнение
Благодаря предварително ! г-н Димитров вече не се обажда -жалко1
ivan33
Потребител

Мнениеот vanina65 » 15 Юли 2007, 15:24

ivan33 пишете ми на vaninka@abv.bg относно делата Ви.не е необходимо да изнервяме някои форумци.извинявайте за късния отговор но имах други ангажименти.поздрави.
vanina65
Потребител

Предишна

Назад към Имотни казуси