начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Въпрос за трудова книжка

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за трудова книжка

Мнениеот yasoo » 07 Май 2007, 20:37

Здравейте,
До сега търсих из форума, но за съжаление не попаднах на някоя подобна тема която
да може да ми помогне с моя проблем (или съм я пропуснал)
Работя като барман и си нямам никакво понятие от правните въпроси :(
Въпроса ми е следния и ще съм ви много благодарен ако успеете да ми помогнете.
От повече от 2 години трудовата ми книжка седи в едно заведение в което работих тогава.
Врънкам ги през няколко седмици вече години поред да ми я дадът а те само ме размотават, само повтарят:
"Не можем да я намерим, но ти не се притеснявай не е изгубена и ще си я получиш"
На мен честно казано вече ми писна да се разправям с тях и стигнах до извода, че са ми я загубили :(
Та въпроса ми е следния: има ли някакъв правен път по който да мога да си я получа и
дали може да ме посъветвате какво да направя в този случай?

Благодаря ви предварително!

П.П. Не знаех в кой раздел да постна темата и съжалявам ако съм го объркал.
yasoo
Нов потребител

Re: Въпрос за трудова книжка

Мнениеот donna » 07 Май 2007, 20:45

Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена, инспекцията по труда издава нова въз основа на писмена молба-декларация на работника или служителя, в която се посочва, че трудовата книжка е изгубена, кой я е изгубил и данни за работодателите, при които е работил.
Когато трудовата книжка бъде изгубена или унищожена по вина на работодателя, инспекцията по труда по местоседалището му го задължава в срок не по-дълъг от един месец да представи необходимото удостоверение за издаването на нова трудова книжка по образец.

Когато работникът или служителят е работил и при други работодатели, работодателят изгубил книжката , изисква от тях удостоверения по образец . Събраните удостоверения се предоставят в инспекцията по труда по опис.

Първата стъпка е да идете в Инспекцията по труда ,тя се намира в областния град и да подадете молба-декларация. Не се притеснявайте в ИТ ще ви обяснят всичко .

Другото ако ви я задържат и не ви я дават има си ред.

Отговорност на работодателя за други вреди, причинени на работника или служителя
Чл. 226. (1) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно за вредите, причинени на работника или служителя поради:

(2) Работодателят и виновните длъжностни лица отговарят солидарно към работника или служителя за вредите, които той е претърпял поради незаконно задържане на трудовата му книжка, след като трудовото правоотношение е било прекратено.
(3) Обезщетението по ал. 1 обхваща всички вреди, претърпени от работника или служителя, включително и неимуществените. Обезщетението по ал. 2 е в размер на брутното му трудово възнаграждение от деня на прекратяването на трудовото правоотношение до предаване на трудовата книжка на работника или служителя.
donna
Старши потребител

Мнениеот yasoo » 07 Май 2007, 20:54

donna написа:Когато работникът или служителят е работил и при други работодатели, работодателят изгубил книжката , изисква от тях удостоверения по образец . Събраните удостоверения се предоставят в инспекцията по труда по опис.

В книжката имах нанесен трудов стаж за няколко години преди това. Ако правилно разбирам думите ви работодателят който ми е загубил книжката трябва да се занимава с предишните ми работодатели и да вземе тези "удостоверения по образец" т.е. с две думи той трябва да си има грижата да ми се издаде новата и да ми бъде нанесен стажа в нея а не аз да обикалям като гламав :)

Мерси много за инфото :)
yasoo
Нов потребител

Мнениеот donna » 07 Май 2007, 21:00

Правилно си ме разбрал . Нормативния акт уреждащ тая материя е наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж .Късмет!
donna
Старши потребител

Мнениеот yasoo » 07 Май 2007, 21:04

Благодаря ти много за помоща! Камък ми падна от сърцето :lol:
yasoo
Нов потребител

Мнениеот dil_d » 08 Май 2007, 10:57

Абсолютно верен и изчерпателен отговор!!! Браво на колежката!
Само да допълня, че работодателят, който ти е задържал книжката дори е длъжен да ти плати обезщетение за периода от освобождаването ти от работа при него, до сега. Призумцията е, че тъй като са ти задържали книжката не си могъл да започнеш работа (в случая си започнал, но не ти се води трудов стаж, понеже нямаш книжка). Обърни се към адвокат, аз имах такова дело и бая "одрусахме" работодатела.... :oops: Накрая чак ми предложиха работа във фирмата на работодателя като юристконсулт...беше много смешно...аз разбира се отказах :wink:
Освен това трудовите дела са безплатни за работника (за теб в случая).
P.S. Докато следвах работих като барманка и натрупах 8г.стаж (от които нито ден като трудов..) по това време просто не плащаха осигуровки и не назначаваха по трудов договор :? Ще взема сега да ги осъдя... :wink: Шегувам се не съм такъв човек! Колега успех! :wink:
"Подсъзнанието може всичко"
dil_d
Младши потребител

Назад към Трудово право