начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Прекратяване на трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на трудов договор

Мнениеот BojanaT » 03 Май 2007, 17:39

Здравейте,
На 19.04. пуснах едомесечно предизвестие за напускане.Работя в голяма телекомуникационна фирма с ненормирано работно време.Винаги съм била изряден служител и съм работила поне час /често и повече/ след затварянето на офиса.Имам над 70 дни отпуск. Сега се налага да бъда на обучение в новата фирма, защото ще отваряме обект.Настоящият ми работодател обаче отказва да ми подпише заповедтта за отпуск и настоява да работя до изтичане на 30 дневния срок.Имат ли право да ми откажат отпус и по какви причини?
Благодаря!
BojanaT
Нов потребител

Мнениеот sogio » 03 Май 2007, 19:42

Разбира се ,че може да Ви откажат. По принцип платеният отпуск се ползав по споразимение между работника и работодателя. Дори в КТ се казва, че се ползва с писменото съгласие на работодателя. И не само това, но работодателят може да предостави платения отпуск на работника и без негово съгласие. В този смисъл КТ по отношение на ползването на отпуска защитава по-скоро работодателя, отколкото работника.
Освен това работодателят може да отложи ползването на платения отпуск за следващата календарна година поради важни производствени причини - какъвто както виждам е вашият случай. Само при такава хипотеза - щом като не Ви е осигурена възможността да ползвате отпуска си от предходните години, Вие сама можете да определите времето, когато ще го ползвате, но трябва да предупредите писмено работодателя си поне 2 седмици предварително, каквото време както разбирам нямата. Имайте предвид, че това е само една разпоредба в КТ, която не съм чувала да има някакво практическо приложение, нито пък случаи, в които Инспекцията по труда да е съдействала да се приложи.
Все пак при напускане тези 70 дни ще Ви бъдат изплатени, а ако толкова Ви се налага да отсъствате по-добре си вземете болничен.
sogio
Потребител

Мнениеот BojanaT » 03 Май 2007, 20:02

Благодаря за отговора.Но ако взема болничен, той няма ли да удължи срока на предизвестието?
BojanaT
Нов потребител

Мнениеот sogio » 04 Май 2007, 07:10

Не. Предизвестието е 30 дни, независимо дали са реално отработени или не /отпуск, болнични и т.н./. Дори самото предизвестие може да се даде по време на използване на някакъв вид отпуск.
sogio
Потребител

Назад към Трудово право