начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

ДИСЦИПЛИНАРНО НАКАЗАНИЕ-УВОЛНЕНИЕ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДИСЦИПЛИНАРНО НАКАЗАНИЕ-УВОЛНЕНИЕ

Мнениеот ВЯРА » 01 Май 2007, 12:20

Поради лични конфликти с колежката (която иска да ме пренуди да напусна защото не понася да има други хора около нея-затова е работила 18год. сама Но аз бях на борсата и знам какво е да търсиш работ и като им кажиш че си на 46год и ти отказват да те назначат)На къкв ли не тормоз бях подложена от неина страна. За който съм сигнализирала на началниците си.Доидоха предупредиха я 2-ва пъти но тя смени тактиката и пак продължи до последното скарване.При кето ни извикаха 2-те и ни накараха да напишем за какво сме се карали.написах за какво става въпрос.След което ми казаха ,че управителя на фирмата исал да ме уволни.Питам можели да ме уволни като нямам наказание и предупреждение.И като се има напредвит на какво бях подложена.;Паричното наказание колко е.МОЛЯ ДАИТЕ МИ СЪВЕТ КАКВО ДА НАПРАВЯ ЗА ДА НЕ ЗАГУБЯ РАБОТАТА СИ.
ВЯРА

Мнениеот Гост » 01 Май 2007, 13:51

Здравейте Вяра,
Нарушенията на трудовата дисциплина са, основание за налагане на каквото и да е дисциплинарно наказание, са изчерпателно изброени в КТ, а именно:
Чл. 187. Нарушения на трудовата дисциплина са:
1. закъснение, преждевременно напускане на работа, неявяване на работа или неуплътняване на работното време;

2. (доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) явяване на работника или служителя на работа в състояние, което не му позволява да изпълнява възложените му задачи;

3. неизпълнение на възложената работа, неспазване на техническите и технологичните правила;

4. произвеждане на некачествена продукция;

5. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) неспазване на правилата за здравословни и безопасни условия на труда;

6. (заличена - ДВ, бр. 100 от 1992 г.);

7. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) неизпълнение на законните нареждания на работодателя;

8. злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието, както и разпространяване на поверителни за него сведения;

9. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) увреждане на имуществото на работодателя и разпиляване на материали, суровини, енергия и други средства;

10. неизпълнение на други трудови задължения, предвидени в закони и други нормативни актове, в правилника за вътрешния трудов ред, в колективния трудов договор или определени при възникването на трудовото правоотношение.

За което и да е от тях, работодателят може да Ви наложи всяко едно от трите досциплинарни наказания. Няма изискване преди налагане на наказанието дисциплинарно уволнение, на работника да е наложено някое от другите две по-леки наказания. Какаво наказание ще се наложи зависи от конкретния случай - от това при какви условия е извършено нарушението, каква е неговата тежест, както и от това какво е отношението на работнвика към извършеното от него нарушение. Това са фактически въпроси.

За налагането на дисциплинарното наказание уволнение има специална разпоредба:

Чл. 190. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., предишен текст на чл. 190 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение може да се налага за:
1. три закъснения или преждевременни напускания на работа в един календарен месец, всяко от които не по-малко от 1 час;

2. неявяване на работа в течение на два последователни работни дни;

3. системни нарушения на трудовата дисциплина;

4. (изм. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) злоупотреба с доверието на работодателя или разпространяване на поверителни за него сведения;

5. ощетяване на гражданите от работници или служители в търговията и услугите чрез измама в цената, теглото, качеството на стоката или услугата;

6. (нова - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) участие в хазартни игри чрез телекомуникационни средства на предприятието и се възстановяват направените разходи в пълен размер;

7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 51 от 1999 г.) други тежки нарушения на трудовата дисциплина.

(2) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Дисциплинарно уволнение по ал. 1 се налага при съобразяване с критериите по чл. 189, ал. 1.

В т.7 - други тежки нарушения на трудовата дисциплина
се има предвид нтарушение по чл.187 КТ, които обаче могат да се определят като тежки

Преди да Ви се наложи каквото и да е дисциплинарно наказание, работодателят е длъжен да Ви изслуша или да вземе писмените Ви обяснения. Предполагам, че във Вашия случай работодателят Ви е бил вече решил да Ви освободи от работа и просто си е търсел повод. Затова при поредното скарване той Ви е извикал и ви е накарал да опишете случая.
Към настоящия момент според мен няма какво друго да направите освен да изчакате. Ако все пак Ви уволни дисциплинарно вижте какво пише в заповедта /основанието, въз основа на което то Ви се налага, т.е. какво нарушение сте извършила според Ваошия работодател/. Имайте предвид, че изискването за съответствие между тежестта на наложеното наказание и тежестта на извършеното нарушение, обстоятелствата, при които е извършено и отношението на работника към него е законово и трябва да бъде съблюдавано при налагането на дисциплинарни наказания.
Вие имате право да обжалвате издадената Ви заповед за дисциплинарно уволнение по същество, т.е. ако смятате, че няма извършено нарушение или че ако има такова, то не е толкова тежко, че за него да Ви се наложе най-тежкото дисциплинарно наказание. Имайте предвид, че прудовоправните спорове са безплатни за работниците. Иначе нямате друга възможност, с която да принудите работодателя да не Ви уволнява или да отмени заповедта за уволнение. Единствения начин е по съдебен ред. Тогава ако спечелите делото, Вие ще бъдете възстановена на работа и ще имате право на обезщетение в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за времето, през което сте останали без работа поради уволнението, но не повече от 6 месеца.
При дисциплинарно уволнение, уволненият работник дължи обезщетение в размер, зависещ от вида на трудовия договор - при безсрочните - в размер на трудовото възнаграждение за срока на предизвестието, което работникът дължи ако той реши да напусне, а при срочните - в размер на действителните вреди.

Надявам се да съм МВи била полезна! УСПЕХ!
Гост

Мнениеот ВЯРА » 01 Май 2007, 16:18

Благодаря много. Но не съм извършила нито едно от изброените нарушения.Посочени в чл.190. Само помолих колежката да ми оставя документите за разнасяне в папката за целта.И от там като почна като картечница, чак замеси семеиствотоми..А ако ми наложат само 1или 2т от чл188 как се тълкува израза ''може да се мине само с париично наказание''.Какъв е размера на наказание-забилежка и какъв -предупреждение за уволнение.
ВЯРА

Мнениеот Гост » 01 Май 2007, 19:52

ВЯРА написа: как се тълкува израза ''може да се мине само с париично наказание''.Какъв е размера на наказание-забилежка и какъв -предупреждение за уволнение.

Не знам откъде го измислихте това за паричното наказание. Работодателят няма право да да налага такова наказание. Наказанията са само три и те са посочени изрично в закона: забележка, предупреждение за уволнение и уволнение и едниствено при уволнението се дължи парично обезщетение /идеята е, че работникът с неговото укоримо поведение предизвиква прекратяване на трудовото правоотношение, макар и по инициатива на работодателя, и би трябвало да дължи обезщетение така както ако прекрати договора си без предизвестие/.
Работодателят във всички случаи когато е претърпял вреди, резултат от поведението на работниците си, макар и да не е наложил дисциплинарно наказание, може по съдебен или извън съдебен /в зависимост от конкретната законова хипотеза/ ред да потърси имуществена отговорност от виновния работник, но това е съвсем различна отговорност, която се реализира въз основа наличието на други предпоставки, по друг ред и т.н.
Във Вашия случай, когато се касае за налагане на дисциплинарно наказание, работодателят намя право да Ви удържа суми от заплата, да Ви налага парични санкции и т.н. и т.н. Иначе срока на наказанията забележка и предупреждение за уволнение е 1 календарна година. След това те се заличават автоматично. Освен това, веднъж наложено наказание предупреждение за уволнение, не задължава работодателя при следващо провинение на същия работник в рамките на тази 1 година, когато то действа, той да директно да го уволни за новото нарушение. Както Ви казах вече критериите са: тежест на нарушението, обстоятелства, при които е извършено и отношение на работника към самото нарушение.
Гост

Назад към Трудово право