начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Каква е нот.такса при покупка на имот при съсобственост?

Казуси за недвижими имоти

Каква е нот.такса при покупка на имот при съсобственост?

Мнениеот irka78 » 19 Апр 2007, 19:47

Аз и приятеля ми закупихме като съсобственици апартамент чрез ипотечен кредит за стойност 35 000лв, при данъчна оценка на имота от 10 700лв. При нотариуса платихме такса от 1325лв, която според него включва нотариална такса, такса вписване в съда и такса местен данък. Според нас трябваше да платим 980лв / т.е. 249лв тон.такса+ 35лв такса вписване и 700лв. местен данък/ - тези данни ги получих от кредитните калкулатори в Интернет. Според вас кой греши? Възможно ли е нотариуса да ни взема двойна такса поради това, че сме съсобственици? Благодаря Ви!
irka78
Нов потребител

Мнениеот alejandrobs » 22 Апр 2007, 12:12

Какъв дял от съсобствеността притежавате?
На каква стойност е оценен?
На какво стойност е изповядана сделката пред нотариус - по пазарни цени или по данъчната оценка?
Най-вероятно в акта пише сумата от 35 000 лева, което ми се като платена от вас такса за нормално, тъй като 700 лв. е местния данък, има такса вписване в Агенциято по вписване от 35 лв. и два пъти нотариална такса по т.8 и по т. 20 от тарифата за нотариалните такси http://lex.bg/f/NotTarifa.htm, което според мен е повече от това, което сте платили. Така, че мисля, че няма грешка при изчисляването на таксите. Аз закупих жилище по данъчна оценка за 47 000 лева и платих общо около 1700 лв.
alejandrobs
Нов потребител

Назад към Имотни казуси