значи имота е лично на майка ми наследствен предобит по време на брака
баща ми който си има друг собствен имот има ли право да прекьсне продажбата ?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 13:46 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
право за продожба на имот
|
|
7 мнения
• Страница 1 от 1
Баща Ви не може да попречи по какъвто и начин на майка Ви да се разпореди с получения и по наследство имот.Даже и "да прекъсне продажбата" не може.
- sarbijanac
- Активен потребител
Здравейте,
Мисля, че в случая трябва да бъде обърнато внимание на чл.23 от СК, който повелява:
Чл. 23. Когато семейното жилище е лична собственост на единия съпруг, той може да се разпорежда с него само със съгласието на другия съпруг. Ако липсва съгласие, разпореждането може да се извърши с разрешение от районния съд само ако се установи, че не е във вреда на децата и семейството.
С оглед на този член за осъществяване на покупко- продажбата, с единствен продавач- титулярът на правото на собственост, а имено майка Ви, пред нотариуса, изповядващ сделката, ще трябва да представите декларация от баща ви, че продаваемото се жилище не е семейното им жилище.
Тъй като не сте уточнили, дали родителите Ви са в брак, т.е. дали не са разведени, ако това е ситуацията, то майка Ви следва да представи удостоверение за семейно положение/някои нотариуси приемат и бракоразводно решение/, за да удостовери този факт.
И разбира се гореописаните обстоятелства важат, ако "имотът" както Вие го описвате, е жилище.
Мисля, че в случая трябва да бъде обърнато внимание на чл.23 от СК, който повелява:
Чл. 23. Когато семейното жилище е лична собственост на единия съпруг, той може да се разпорежда с него само със съгласието на другия съпруг. Ако липсва съгласие, разпореждането може да се извърши с разрешение от районния съд само ако се установи, че не е във вреда на децата и семейството.
С оглед на този член за осъществяване на покупко- продажбата, с единствен продавач- титулярът на правото на собственост, а имено майка Ви, пред нотариуса, изповядващ сделката, ще трябва да представите декларация от баща ви, че продаваемото се жилище не е семейното им жилище.
Тъй като не сте уточнили, дали родителите Ви са в брак, т.е. дали не са разведени, ако това е ситуацията, то майка Ви следва да представи удостоверение за семейно положение/някои нотариуси приемат и бракоразводно решение/, за да удостовери този факт.
И разбира се гореописаните обстоятелства важат, ако "имотът" както Вие го описвате, е жилище.
- irina_van
- Потребител
а когато децата им са пьлнолетни
а сьпругьт си има собствено жилище иска ли се разрешение от районния съд че не вреди на семейството или декларация от баща ми че продаваемото се жилище не е семейното им жилище
а сьпругьт си има собствено жилище иска ли се разрешение от районния съд че не вреди на семейството или декларация от баща ми че продаваемото се жилище не е семейното им жилище
- abonatos
- Нов потребител
irina_van написа:Здравейте,
Колегата е напълно права. Когато имотът е семейно жилище - съпрузите да живеят в него по време на брака, то при изповядване на сделката, в нотариалния акт следва да се разпише и съпругът несобственик, който дава съгласието си.
При положение, че имотът, който майка ви желае да продае не е семейно жилище, а земеделска земя или друг имот, то не е необходимо съгласие на баща ви, и майка ви може да се разпореди спокойно.
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
При положение, че съпругът несобственик не е дал съгласието си, което да е обективирано чрез подпис в нотариалния кат за покупко-продажбата този договор наистина има порок - липса на съгласие. Това от своя страна прави договора недействителен - нищожен. В конкретния случай обаче се касае за т.нар. висяща нищожност. Това е така, защото съпругът, който не е дал съгласие при извършване на сделката, може да нарпави това по-късно с нот.заверена декларация и тогава сделката ще се санира / т.е. ще бъде законна / и ще породи целените правни последици - вещнопрехвърлително действие.
УСПЕХ !
УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
- monteskio
- Активен потребител
мисля че жилището не е семейно защото жителството на баща ми е на неговия имот в неговия град а той никога не е живял в имота който искаме да продадем
родителите ми нямат развот но живеят разделено
до колкото си спомням ведньж бяхме питали една позната адвокатка по тоя въпрос и ни беше казала че не може да попречи защото той си има соствено жилище (тоест има къде да живее) и още повече че не е регистриран на имота който искаме да продадем
мисълта ми беше след като не е живял в това жилище и няма нищо общо може ли въобще да не заверява никакви деклараций и да не се сти га до съд
той може дори да не разбере че сме продали имота и искам питам дали има някакъв период за подобни деклараций и може ли след време (примерно 3-4 месеца) да претендира за нещо
а по какъв начин бихме могли да убедим куповачите че той няма нищо общо със зделката
единият начин според мен е да проверят че не е регистиран че живее там
родителите ми нямат развот но живеят разделено
до колкото си спомням ведньж бяхме питали една позната адвокатка по тоя въпрос и ни беше казала че не може да попречи защото той си има соствено жилище (тоест има къде да живее) и още повече че не е регистриран на имота който искаме да продадем
В конкретния случай обаче се касае за т.нар. висяща нищожност. Това е така, защото съпругът, който не е дал съгласие при извършване на сделката, може да нарпави това по-късно с нот.заверена декларация и тогава сделката ще се санира / т.е. ще бъде законна / и ще породи целените правни последици - вещнопрехвърлително действие.
мисълта ми беше след като не е живял в това жилище и няма нищо общо може ли въобще да не заверява никакви деклараций и да не се сти га до съд
той може дори да не разбере че сме продали имота и искам питам дали има някакъв период за подобни деклараций и може ли след време (примерно 3-4 месеца) да претендира за нещо
а по какъв начин бихме могли да убедим куповачите че той няма нищо общо със зделката
единият начин според мен е да проверят че не е регистиран че живее там
- abonatos
- Нов потребител
7 мнения
• Страница 1 от 1
|
|