- Дата и час: 29 Ное 2024, 13:33 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
що е то жилищен имот
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
що е то жилищен имот
Здравейте на всички във форума. Колеги, някой знае е ли какво разбират данъчните под "жилищен имот". Може ли имот във вилна зона използван обаче за задоволяване на жилищни нужди да бъде приет от данъчните за "жилищен имот" и как се доказва това?Въпросът ми е във връзка с новия ЗОДФЛ
- krum_kolev
- Младши потребител
Според ЗУТ :
29. "Жилищна сграда" е сграда, предназначена за постоянно обитаване, и се състои от едно или повече жилища, които заемат най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ.
30. "Жилище" е съвкупност от помещения, покрити и/или открити пространства, обединени функционално и пространствено в едно цяло за задоволяване на жилищни нужди.
29. "Жилищна сграда" е сграда, предназначена за постоянно обитаване, и се състои от едно или повече жилища, които заемат най-малко 60 на сто от нейната разгъната застроена площ.
30. "Жилище" е съвкупност от помещения, покрити и/или открити пространства, обединени функционално и пространствено в едно цяло за задоволяване на жилищни нужди.
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
- marter
- Потребител
Здравейте, какво пише в ЗУТа - ясно! Ама как данъчните догодина ще го разтълкуват това понятие. Какъв документ ще трябва да покажат физ.лица, за да докажат, че къща във вилна зона се използва за задоволяване на жилищните нужди и то при условие, че тези лица имат друго жилище. Целта е да се избегни данък печалба от продажбата на този имот.
- krum_kolev
- Младши потребител
Все някъде в документите за имота трябва да е записано “жилищна сграда” или "жилище” - в удостоверението за данъчна оценка, в нотариалния акт, в удостоверението по §16, ал. 1 от ПР на ЗУТ и пр.
- dora
- Младши потребител
В подадената за имота ДЕКЛАРАЦИЯ ПО ЧЛ. 14 ОТ ЗМДТ ЗА ОБЛАГАНЕ С ДАНЪК ВЪРХУ НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ се посочва дали сградата е жилищна или нежилищна. Във формуляра на тази декларация (част II) са дадени като варианти за избор разновидности на ЖИЛИЩНА СГРАДА - КЪЩА, ВИЛА, ЛЯТНА КУХНЯ, ЖИЛИЩЕН БЛОК, ГАРАЖ (САМОСТОЯТЕЛНА СГРАДА) ИЛИ ДРУГА ВТОРОСТЕПЕННА СГРАДА (ОБОРИ, ХАМБАРИ, НАВЕСИ И ДР.), както и разновидности на НЕЖИЛИЩНА СГРАДА – търговска, производствена (пром.), селскостопанска или друга нежилищна. Предназначението на сградата се определя от преобладаващото й предназначение.
- dora
- Младши потребител
dora, Благодаря Ви за отговора. И аз така консултирах клиентите си преди седмица, но не бях абсолютно сигурен, че съм на верен път. Сега като знам, че и друг колега разсъждава по същия начин ми е по-спокойно Ще ми се обаче и други колеги да си кажат мнението. Не знам защо нямаше коментари. Мисля си, че тази тема е важна и все повече въпроси ще се повдигат относно данъчното облагане на ФЛ
- krum_kolev
- Младши потребител
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|