начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Длъжен ли съм да отговарям на въпросите на КАТ?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Длъжен ли съм да отговарям на въпросите на КАТ?

Мнениеот cdunchev » 10 Апр 2007, 11:44

Здравйте. От край време се дразня, когато като ме спрат КАТ или обикновени полицаи, започват наред с разглеждането на документите ми, които винаги са изрядни, да ме питат и какво работя, на къде отивам, от къде идвам, защо очите ми блестят и куп други глупости.

Въпросът ми е:
когато ме спре полиция и съм им предоставил документите си и автомобила си за проверка, имам ли право да не отговарям на никакви въпроси от горепосочените? Какво ще следва от това законово? Трябва да ме арестуват или да ме заведат в районното или?
cdunchev
Нов потребител

Мнениеот kursant_amvr » 10 Апр 2007, 16:59

Следва да отговаряте на въпросите, които полицейските служители Ви задават в кръга на своята служба. Ще допълня, че преценката доколко задаваните въпроси са релевантни към изпълняваните от полицейския служител задачи, към момента на разговора с Вас, се прави ОТ ПОЛИЦЕЙСКИЯ СЛУЖИТЕЛ, а не от Вас.

Усещам, че имате силното желание да се държите предизвикателно и обструктивно в отношенията си с органите на реда, но това може да има определени неблагоприятни за Вас последствия.
На въпроса "КАКВИ" не може да се отговори еднозначно, тъй като всичко зависи много от конкретната обстановка и конкретния случай.

Като цяло, струва ми се, трябва да бъдете запознат с правомощието на всеки полицейски орган (бил той обикновен или "необикновен" полицай или "КАТаджия"), да Ви разпореди, каквото той сметне за необходимо с оглед изпълнение на полицейските си функции.

На това правомощие кореспондира Вашето задължение да се подчините. В противен случай, освен че може да Ви бъде търсена административн аотговорност (глоба), в определени случаи може да бъдете подведен и под наказателна такава, а освен това полицейските органи имат право да употребят физическа сила и/или да ви задържат в съответното поделение на МВР.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот cdunchev » 10 Апр 2007, 19:34

Благодаря за отговора Ви, но как да реагирам като казвам на полицая, че не съм пил, а тои ми се подхилва и ме пита защо очите ми искрят? Не е ли по-добре вместо да задава провокативни въпроси, направо да извади дрегера и да мери?
А също така какъв е смисъла да ме пита от къде идвам и на къде отивам, при положение, че винаги мога да го излъжа? Според мен личния ми живот не е негова работа, освен ако не съм заподозрян и арестуван примерно. Бихте ли ми казал кой закон да погледна, за да разбера какво точно може да ме пита полицая и какво не?
А че сте прав, че не ги понасям - така е. Много ме дразни двуличното ми поведение - при положение, че карам ЛАДА и ме изпреварва Jeep Mercedes, tе ме спират мен и ми казват, че закона е равен за всички, при което ми пишат и акт !!!
cdunchev
Нов потребител

Мнениеот zelen » 10 Апр 2007, 20:11

cdunchev, ако караш лада с повече от 20 евро в час, естествено е ,че ще те спират. Ще ти задават въпроси за по 5,10 и повече евро и ще чакат да се сетиш. :D :D
Тези с джиповете мерцедес имат право да карат безплатно и да отговарят на въпроси безплатно - ето това е равенството пред закона!
Безаварийно каране, ти си един прероден революционер - духът на Петко войвода се е вселил в теб,cdunchev
Относно питането ти в кой закон да погледнеш - зависи кога полицаят е взел заплата.
И да си носиш слънчеви очила, за да не те питат защо са ти светнали очите! И си развали парите да имаш дребни - по съвет във вестник "Дневник "
zelen
Потребител

Мнениеот cdunchev » 10 Апр 2007, 20:35

:D :D :D
Така е. Ако може нещо да ме успокои това е фактът, че нашите държавни ръководители умишлено са направили така, че държавата да не си взима глобите своевременно... поне за сега :)

При това положение съвтвам да не се дават пари на полицаите, тъй като по всяка вероятност няма да си платите и акта :wink:
cdunchev
Нов потребител

Мнениеот Гост » 14 Апр 2007, 15:02

Въобще не си длъжен да даваш обяснения :P

Правете се на запретен и повтарайте:

Адвокат,Адвокат,Адвокат

И винаги,абсолютно винаги,правете възражения

8) Адвокатите без граници 8) Адвокатска колегия Плевен 8)
Гост

Мнениеот cdunchev » 14 Апр 2007, 15:58

Адвокат Николов, сигурно се шегуваш :D
Обаче аз наистина искам да знам какви точно са моите права и какви са правата на полицая. До каква степен може той да ме разпитва и до каква степен трябва аз да отговарям на въпросите му. Иначе е ясно, че като ме арестува може да ме разпитва. Аз просто искам да не давам обяснение на глупавите им подмятания и въпроси.
cdunchev
Нов потребител

Мнениеот dask » 14 Апр 2007, 16:21

Не слушайте курсанта от школата , той както повечето си колеги се изживява като нещо повече от останалите, а истината е , че полицаите са работници на заплата със строго определени задължения.
Когато проверяват документите ви не сте длъжен да им отговаряте дори и въпросите им да имат смисъл и да действат в рамките на правомощията си.
Когато напишат протокол за извършенонарушение задължително пишете възражения, а след като издадат наказателно постановление, го обжалвайте - най-малкото за да ги викате на разпит в съда и да видите как се потят и заекват.
В случай, че ви заплашват, че ще ви задържат веднага кажете , че се чувствате зле и искайте да извикат лекар. Дори и да ви задължат знайте , че ще трябва да ви освободят не по-късно от 24 часа, а ако са го извършили без причина консултирайте се с колега адвокат за да ви обясни как да започнете да ги тормозите по устав-в това число и с чрез военна прокуратура.
Айде стига че много стана. :idea:
dask
Потребител

Мнениеот cdunchev » 14 Апр 2007, 20:03

Много благодаря, отговора Ви е изключително точен и смятам да използвам тези съвети. Като караме ЛАДА не означава, че могат да си разиграват коня както искат. :)
cdunchev
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 14 Апр 2007, 20:19

kursant_amvr написа:Следва да отговаряте на въпросите, които полицейските служители Ви задават в кръга на своята служба. Ще допълня, че преценката доколко задаваните въпроси са релевантни към изпълняваните от полицейския служител задачи, към момента на разговора с Вас, се прави ОТ ПОЛИЦЕЙСКИЯ СЛУЖИТЕЛ, а не от Вас.
......................
Като цяло, струва ми се, трябва да бъдете запознат с правомощието на всеки полицейски орган .........................

На това правомощие кореспондира Вашето задължение да се подчините. В противен случай, освен че може да Ви бъде търсена административн аотговорност (глоба), в определени случаи може да бъдете подведен и под наказателна такава, а освен това полицейските органи имат право да употребят физическа сила и/или да ви задържат в съответното поделение на МВР.

Вие по този начин ли ще прилагате ЗВМВР и ППЗМВР г-н Полицай ?Не забравяйте,че можете да попаднете на граждани,които си знаят не само задълженията,но и правата !!!!И с едно такова Ваше действие,съответно пък при жалба или "акъл" от компетентен адвокат може и да Ви "хвръкне полицейската фуражка" и от служител на МВР да станете стипендиант на Съответната дирекция "Бюро по труда" :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот kursant_amvr » 15 Апр 2007, 21:27

sarbijanac, струва ми се вашите заядливи постове отдавна преминават границата на добрия тон, но то си е за Ваша сметка.

Аз не се притеснявам ни най-малко от това да срещна граждани "които си знаят правата", защото смятам да прилагам пунктуално законите и правилниците, а правилното им прилагане не предполага засягането на правата на гражданите.

Факт е обаче, че много хора, МИСЛЯТ, че си знаят правата тъй като са гледали прекалено много телевизия. Резултатът е, че същите мислят, че като споменат заветното словосъчетание "човешки права" не е нужно да спазват каквито и да било правни норми, нито някой има правото да приложи спрямо тях държавна принуда.

Резулатат от такова "ЗНАЕНЕ НА ПРАВАТА" са твърдения като: полицаите не могат да ми проверяват личната карта, обикновен полицай не може да ме спре на пътя, трябва да е КАТаджия, полицаите не могат да ме обискират без разрешение от съда и пр. и пр....

А Вие, все пак, след като словоблудствахте на воля, моля обяснете ми с какво не сте съгласен относно моя постинг ПО СЪЩЕСТВО ???

PS: Апък, ако някой ден, ми "хвръкне фуражката", Вие не се притеснявайте за мен. За желаещите да работят работа ИМА и аз не се страхувам от нищо.
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 15 Апр 2007, 21:54

kursant_amvr написа:А Вие, все пак, след като словоблудствахте на воля, моля обяснете ми с какво не сте съгласен относно моя постинг ПО СЪЩЕСТВО ???

Ами явно там за тия години не си научил нищичко,абсолютно нищичко.Сигурно по-важно там е да се научиш да стреляш с пистолет,да можеш да правиш за норматив лицеви опори и коремни преси и да даваш наряди ,а пък със или без знания ще станеш това,за което си отишъл .
Прочети най-напред учебника по конституционно право да "се светнеш" какви права имат гражданите .Това поне за обща култура - и най-вече,че никой,в това число и полицейските органи нямат право да се гаврят с тяхното лично достойнство.

Няма да ти разяснявам какво можеш да прочетеш във вашите нормативи - ЗМВР,ППЗМВР.Но и там не са Ви дадени неограничени прерогативи и възможности.
Крайно време е малко да слезете на земята и да се усещате какви ги пишете по постовете.Чисто и просто създавате "порция смях",нищо повече ........ :lol: :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Kirios » 15 Апр 2007, 22:10

Защо така?
Kirios
Младши потребител

Мнениеот kursant_amvr » 16 Апр 2007, 09:29

sarbjanac, това ли Ви беше отговора по същество ??? :shock: :shock: :shock:

Апропо, ето Ви един малък пример над, който да помислите:

В 3ч. 40мин. сутринта, в голям български град, наряд на КАТ-"Пътна полиция" спира автомобил за проверка. Документите на водача са изрядни. Служителят забелязва, обаче на задната седалка, множество вещи, сред които различава: телевизор, DVD плеър, кафемашина, лаптоп и други вещи. Във връзка с това, започва диалог:

ПОЛИЦАЙ: Тези вещи ваши ли са ?
ВОДАЧ: Ммм ( кима утвърдително).
ПОЛИЦАЙ: Къде ги носите по това време ?
ВОДАЧ: Не ви влиза в работата къде ги нося. Аз си знам правата и след като съм ви представил книжка талон и документите за колата, няма да ви отговарям на никакви други въпроси повече ! Според Конституцията личния ми живот е неприкосновен, така че ако пак ме попитате, ще подам жалба и ще ви "хвръкне фуражката" !

Видимо респектиран :D :D :D , от "знанието" на водача за правата му, полицейският служител му връща документите и му пожелава приятен път.

Сега Вие sarbjanac, като квалифициран юрист, сведущ по проблемите на противодействието на престъпността, ми кажете:

1. Правилни ли са били действията на полицеския служител ?
2. Според Вас, какви следва да бъдат правилните и законосъобразни десйтвия на полицая ?
:roll:
kursant_amvr
Потребител

Мнениеот dask » 16 Апр 2007, 09:49

Отговора на въпрос едно е:
Действията на полицейския работник са неправилни. Той не познава както задълженията така и правомощията си. За това носи отговорност не само той, но и неговите преки ръководители, които нямат място в системата на МВР.
На втория въпрос отговорът е следният:
Това е форум за мислещи юристи, а не за "празноглавци" от школата в Симеоново. :evil:
dask
Потребител

Мнениеот sledovatel_NSlS » 16 Апр 2007, 11:44

Не е точно така. Курсант АМВР принципно е прав, и е изложил логично и последователно и непротеворечиво аргументи в подкрепа на своята теза. И е попитал от гледна точна та теория и практика с какво не сте съгласен в неговия постинг. Вместо да вземете правно отношение минавате на преки обиди. Което навява мисли за некомпетентност. Кое Ви кара да смятате, че всички в СИМЕОНОВО са празноглавци? Аз съм го завършил преди 13 години, но от лични наблюдения и опит не мога да твърдя същото. В края на краищата дейността на полицията включва и превнорегламентирана репресия, ако това е думата която ще разберете. А по отношение на зададения казус полицаят от автопатрула в посочения случай има пълно законово основание да отведе гражданина с автомобила за проверка в местното РПУ. И то без да му дава обяснения, защото в конкретния случай може да се извади обосновано мнение, че е извършено престъпление. Дори нещо повече - длъжен е да го направи. ОТ постингите на курсант АМВР аз виждам, че това не е посредствен и ограничен млад човек както Вие смятате. Нито пък празноглавец. Възможно е в постингите му да личи "порива на младостта", но това е неизбежно и съпътствува всяко възрастово израстване. Но положенията от правна и фактическа страна изнесени от него са безусловно правилни, логични и обосновани...за разлика от Вашите примерно... :D :D :D
sledovatel_NSlS
Младши потребител

Мнениеот dask » 16 Апр 2007, 19:15

Ще ви кажа защо, ни исках с този постинг направо да "закопая" темата.
Защото ми е дошло до гуша познати и приятели да ме питат как да постъпят когато ги спре полицай и пита "А сега какво да правим"и продължи с намеци за отнемане на шофьорската книжка, точки и други подобни.
Явно стоим от различна страна на бариерата, но на мен ми се налага да защитавам хората от подобни прояви на административен произвол.
А по отношение на "курсант" самият факт, че чете и пише в нета без значение от форума, означава, че може да постигне много повече, но в случай, че забрави мечтата си да става полицай. Тук системата ще го разочарова.
А и защо да обяснявам на полицията/КАТ как да си върши работата, те един протокол не могат да направят както трябва , а това улеснява колегите. :idea:
dask
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 16 Апр 2007, 19:46

Не учете клиентите си да обясняват на полицая какво му влиза в работата и какво не - няма да им е от полза. Да, ние сме репресивен орган и е ясно, че не можем да бъдем обичани от всички, но нека поне да бъдем уважавани. Не всички полицаи са празноглавци или корумпирани.
И няма смисъл да се възразява за всичко - смешно е, пък и може определено да навреди на клиентите ви. Колежка адвокатка се опита да възразява и срещу полицейската регистрация на обвиняем, че му нарушавала правата /аз между другото по ЗМВР не че имам право, а съм задължена да я направя/. И ако му напишат на това лице един акт за неизпълнение на полицейско разпореждане /най-малкото/, дали ще е от помощ на клиента?!
Gabi1
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 16 Апр 2007, 21:14

Gabi1 написа:Не учете клиентите си да обясняват на полицая какво му влиза в работата и какво не - няма да им е от полза. Да, ние сме репресивен орган и е ясно, че не можем да бъдем обичани от всички, но нека поне да бъдем уважавани. Не всички полицаи са празноглавци или корумпирани.
И няма смисъл да се възразява за всичко - смешно е, пък и може определено да навреди на клиентите ви. Колежка адвокатка се опита да възразява и срещу полицейската регистрация на обвиняем, че му нарушавала правата /аз между другото по ЗМВР не че имам право, а съм задължена да я направя/. И ако му напишат на това лице един акт за неизпълнение на полицейско разпореждане /най-малкото/, дали ще е от помощ на клиента?!

Госпожо или г-це Габи1,

Никой не поставя под въпрос функциите на МВР .Защото всеизвестно на всичке е,че няма държава без :армия,полиция и Данъчна администрация. Това са трите компонента крепящи държавната власт.
Но не можем да се съгласим,че правомощията Ви трябва да бъдат неограничени и граничещи с произвола.От няколко месеца съм адвокат и вече виждам,че силните на улицата полицейски органи в съдебната зала не са нищо особено-мънкащи и оправдаващи се по обжалваните наказателни постановления.
Съгласен съм,че при наличие на виновно поведение следва на съответното лице да се налага административно-наказателна отговорност.Но само при доказано виновно поведение.Защото предполагам знаете единия от основните постулати на правото,а именно :"Невинен до доказване на противното" :!:
В подкрепа на изложеното ще цитирам,че тази вечер по новинете на Канал 1 между другото съобщиха за някаква спогодба между омбудмана на РБ и Министъра на вътрешните работи за въвеждане на граждански контрол в работата на МВР.Като замисъл не е лошо,пък да видим какво ще излезе от това :roll:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 16 Апр 2007, 21:55

Правомощията ни са ясно и точно описани в закона. А мънкащи съм срещала и адвокати. :lol:
Gabi1
Потребител

Следваща

Назад към Административно право