начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Упражнено насилие при прекратяване на трудов договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Упражнено насилие при прекратяване на трудов договор

Мнениеот pitasht » 12 Апр 2007, 15:02

Колеги,
напоследък често в практиката работодателите упражняват т.нар. психическо насилие над работника, че ще го уволнят дисциплинарно, ако не се съгласи по взаимно съгласие или по негова инициатива да се прекрати трудов договор.
Така работодателят печели два пъти-няма опасност от дела и не е нужно да изплаща никакви обезщетения.
Та имам такъв случай, човекът се е поддал на заплахите, все пак да пише в трудовата му книжда дисциплинарно уволнение е ужасно, аи има имуществени последици-няма право на борса и др.
Та, как се доказва в един евентуален спор упражнената принуда-не е имало свидетели, всичко е станало на четири очи, заплахите са казани без да присъства друг? Изобщо възможно ли е да се спечели такова дело?
И това прави ли прекратяването на тр.провотношение незаконно, ако по някакъв начин все пак го докажем-в смисъл, че човекът се оплакал за случая на свои близки и може да дойдат като свидетели и дори на служител от Инспекция по труда.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот monteskio » 12 Апр 2007, 15:44

Здравейте,

Сpоред мен този случай е causa perduta.
Въпреки това ВИ пожелавам

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот pitasht » 12 Апр 2007, 16:01

Не знам не съм имал такова дело и сега ще разбера за първи път как се доказва това и изобщо възможно ли е да бъде доказано. Всъщност док.тежест не е ли на работодателя?
Имах две клиентки, но за съжаление си бяха пропуснали срока-2 месечен за обжалване на прекратяването и там се отказах да се занимавам, но се ужасявам колко често работодателят, за да получи съгласието на работника използва принудата. Напоследък са се изхитрили всички работодатели /може да се учат един от друг/ и не използват друг ред, даже предишните съкращения в щата са заместени от условни съгласия на работника.
В смисъл дори думи като "Подпиши тук или ще те уволня дисциплинарно" може да накарат работника да се съгласи само и само да не му виси дисциплинарното уволнение.
Та, за един обикновен гражданин на средна възраст дисциплинарно уволнение е истински кошмар-дължиш една заплата на работодателя, нямаш право на борса и всеки, който иска да те назначи ще откаже само защото си бил дисциплинарно уволнен.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот stefko_bg » 12 Апр 2007, 19:28

За съжаление казуса и доста често срещан. И пак за съжаление, според мен, няма доказване. Но и аз ще кажа УСПЕХ
stefko_bg
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 17 Апр 2007, 15:40

Всъщност остана и друг въпрос има ли престъпление за оказалия принудата и по кой състав ако да?. Май ще има свидетел, та може нещо да излезе
pitasht
Активен потребител

Назад към Трудово право