начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Възстановяване на гори

Казуси за недвижими имоти

Възстановяване на гори

Мнениеот monntes » 11 Апр 2007, 11:08

Христос Воскресе, колеги!
Може ли, някой от Вас, да ми каже как протичат съдебните заседания по дела за възстановяване на собствеността върху гори по реда на чл. 13, ал. 2 от ЗВСГЗГФ и каква е ролята на Регионалното управление на горите и на съответното Държавно лесничейство?
monntes
Младши потребител

Мнениеот alena_ » 11 Апр 2007, 11:29

Собствеността върху гори се доказва само с писмени документи, ако нямате такива направо се откажете. Посочените от Вас учреждения не участват в самото делото, т.к. вашият иск следва да бъде насочен срещу общинска служба Земеделие и гори. Ако съдът Ви признае правото на собственост, след това при възстановяването или по-точно при трасирането на въпросните гори в комисията ще участва и представител на Държавно лесничество. Ако се установи, че горите попад в горски фонт изключителна държавна собственост, няма да Ви бъдат възстановени в реални граници, а ще получите обезщетение.
alena_
Потребител

Мнениеот monntes » 11 Апр 2007, 11:48

Съгласно чл. 15, ал. 2 от ЗВСГЗГФ, Регионалнотоуправление на горите и съответното Държавно лесничейство се призовават по тези дела. Това беше въведено с последните изменения - ДВ, бр. 13 от 2007г. Те задължително ли ще оспорят правото на собственост или могат и да не го оспорват /има писмени доказателства/?
monntes
Младши потребител

Мнениеот alena_ » 11 Апр 2007, 12:07

могат да го оспорят, но може и да признаят иска. По делата на които съм се явявала /преди измененията в закона/ ОСЗГ въобще не изпращаше представител. Може и в твоя случай да се получи така.
alena_
Потребител

Мнениеот monntes » 11 Апр 2007, 12:24

На мен ми предстои за първи път да се явя по такова дело и затова искам да знам, какво да очаквам. Благодаря за отговорите.
monntes
Младши потребител

Мнениеот alena_ » 11 Апр 2007, 13:27

Не се притеснявайте делото не е с правна сложност. Ако писмените Ви доказателства са стабилни, дори и да Ви направи възражение ответната страна съдът няма да го уважи. Хубавото при тези дела е че освен писмените доказателства с които вече разпологате други доказателсва не трябва да се събират и най-вече не разпитвате свидетели. Обикновено приключват в едно съдебно заседание.
alena_
Потребител

Мнениеот cleo » 11 Апр 2007, 14:13

Здравейте колега,

Не съм съгласна с мнението по-горе, че тези дела не били от правна и фактическа сложност.

Да вярно е, че до скоро ОЗСГ не изпращаше представител.
Но не е вярно, че не са се събирали доказателства в хода на процеса, често се изисква назначаването на сложни СТЕ, особено, ако някогашната гора вече не е само гора (пр. част от нея да попада в земи по пар. 4 и прочие)
Аватар
cleo
Потребител

Мнениеот monntes » 12 Апр 2007, 09:18

Благодаря на всички Ви за отговорите! Определено много ми помогнахте.
monntes
Младши потребител

Назад към Имотни казуси