Христос Воскресе, колеги!
Може ли, някой от Вас, да ми каже как протичат съдебните заседания по дела за възстановяване на собствеността върху гори по реда на чл. 13, ал. 2 от ЗВСГЗГФ и каква е ролята на Регионалното управление на горите и на съответното Държавно лесничейство?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 13:40 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Възстановяване на гори
|
|
8 мнения
• Страница 1 от 1
Собствеността върху гори се доказва само с писмени документи, ако нямате такива направо се откажете. Посочените от Вас учреждения не участват в самото делото, т.к. вашият иск следва да бъде насочен срещу общинска служба Земеделие и гори. Ако съдът Ви признае правото на собственост, след това при възстановяването или по-точно при трасирането на въпросните гори в комисията ще участва и представител на Държавно лесничество. Ако се установи, че горите попад в горски фонт изключителна държавна собственост, няма да Ви бъдат възстановени в реални граници, а ще получите обезщетение.
- alena_
- Потребител
Съгласно чл. 15, ал. 2 от ЗВСГЗГФ, Регионалнотоуправление на горите и съответното Държавно лесничейство се призовават по тези дела. Това беше въведено с последните изменения - ДВ, бр. 13 от 2007г. Те задължително ли ще оспорят правото на собственост или могат и да не го оспорват /има писмени доказателства/?
- monntes
- Младши потребител
могат да го оспорят, но може и да признаят иска. По делата на които съм се явявала /преди измененията в закона/ ОСЗГ въобще не изпращаше представител. Може и в твоя случай да се получи така.
- alena_
- Потребител
На мен ми предстои за първи път да се явя по такова дело и затова искам да знам, какво да очаквам. Благодаря за отговорите.
- monntes
- Младши потребител
Не се притеснявайте делото не е с правна сложност. Ако писмените Ви доказателства са стабилни, дори и да Ви направи възражение ответната страна съдът няма да го уважи. Хубавото при тези дела е че освен писмените доказателства с които вече разпологате други доказателсва не трябва да се събират и най-вече не разпитвате свидетели. Обикновено приключват в едно съдебно заседание.
- alena_
- Потребител
Здравейте колега,
Не съм съгласна с мнението по-горе, че тези дела не били от правна и фактическа сложност.
Да вярно е, че до скоро ОЗСГ не изпращаше представител.
Но не е вярно, че не са се събирали доказателства в хода на процеса, често се изисква назначаването на сложни СТЕ, особено, ако някогашната гора вече не е само гора (пр. част от нея да попада в земи по пар. 4 и прочие)
Не съм съгласна с мнението по-горе, че тези дела не били от правна и фактическа сложност.
Да вярно е, че до скоро ОЗСГ не изпращаше представител.
Но не е вярно, че не са се събирали доказателства в хода на процеса, често се изисква назначаването на сложни СТЕ, особено, ако някогашната гора вече не е само гора (пр. част от нея да попада в земи по пар. 4 и прочие)
-
cleo - Потребител
8 мнения
• Страница 1 от 1
|
|