Моля за вашето мнение - как бихте разрешили следния казус:
През 1995г. собственици на парцел са сключили договор със строителна фирма, като са й учредили право на строеж върху част от бъдещите обособени обекти в предвидената по проекта четириетажна жилищна сграда срещу задължение за проектиране и строителство. Уговорен е срок за извършване на строителството -24 месеца. Фирмата започва да строи и разпродава "на зелено" / чрез прехвърляне на правото на строеж/ на трети лица, след което спира строителството на ниво - "партерен етаж" и "изчезва". Какво могат да направят излъганите собственици, за да сключат договор с друга строителна фирма и да се защият от правата на третите лица? От кой момент тече петгодишната давност по чл.67 ЗС за третите лица?
- Дата и час: 25 Ное 2024, 12:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Право на строеж
|
|
16 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Право на строеж
Ами, освен да заведете иск срещу фирмата за неизпълнение на договора. Следва, обаче, да привлечете и третите лица, защото се предполага, че са добросъвестни.
- bgjurist
- Потребител
Г-н "bgjurist", недей да се изказваш по всеки казус във форума. Понякога човек е по-добре да си премълчи, отколкото да се изкаже неподготвен. Поднасям извинение от мое и от твое име на Калина, че и двамата не сме отговорили на въпроса й, макар по различни причини.
- Наблюдател
Касае се за сложен фактически състав. Първо, колко са собствениците, на какви части от земята и от правото на строеж върху сградата. Ако в 5 годишен срок правото на строеж на се упражни и сградата не се завърши на груб строеж се погасява пр. на строеж по давност. Постройката преминава в патримониума на собствениците на земята по приращение чл.90 от ЗС. Разрешението за строеж, на когото и да е било дадено има давност от 3 год. ЗУТ, после заснемане , доклад за съответствието на проектите и наново всичко. Договорите, като облигационни такива "единият дал, а другия казал ще видим" в съда за разваляне - неизпълнение. Доста ще се помъчиш, мила.
- lu
Кошмарни дела са това,водила съм доста такива,обикновено много се усложняват от правата на третите лица,даже имам и едно куриозно (но вероятно не е изключение в съдебната практика)дело–такива ми направиха главно встъпване ,и понеже съм сигурна,че суперфицията щеше да падне(а и техните права,придобити или без съгласието на учредителите,или след вписване на исковата молба),изхитруваха и повдигнаха въпрос за цената на иска,съотв.–ДТ,която пък моят човек не можа да плати в новия размер,после довършиха сградата,и го осъдиха да им заплати това,което са плащали по неговите обекти–т.е.той хем си е дал земята,хем си плати и апартаментите.Ха кажи,че има справедливост,съд и държавна гаранция на правата,когато опре въпросът до пари(държавни такси).....
А за Калина–съветвам те да си вземеш адвокат,и то добър.Подобни проблеми доста сложни и няма да решиш със съвети от форума и по почина "направи си сам".
А за Калина–съветвам те да си вземеш адвокат,и то добър.Подобни проблеми доста сложни и няма да решиш със съвети от форума и по почина "направи си сам".
- Justus®
Искам да преустроя таван с ВиК в жилищно помещение със самостоятелни партиди за ток и вода. Какви документи са необходими?
[%sig%]
[%sig%]
- Мария
Namerete natcin i se svargete s SMGroup Imovina, te se zanimavat s izkupuvane na firmi pred falit i opraviat totcno takiva problemi s nepotcteni stroitelni firmi. Pomognali sa na mnogo sobstvenici i sa dostroili mnogo obekti. Sigurno ste vi pomognat.
- simona
- Младши потребител
Вие в "ИМОВИНА" ли работите, че подвеждате така хората? Точно ИМОВИНА е една от фирмите, "завлякли" много хора!!!
- възмутен
SMGroup Imovina shte produljava da zavlicha oshte mnogo hora ! ! ! MNOGO.
nqma da spre ! ! !
nqma da spre ! ! !
- istinata
Няма пречка наистина щом веднъж му е учредено право на строеж, строителят да го прехвърли на трети лица - чл.181, ал.1 от ЗУТ . От момента на прехвърлянето тези лица придобиват право да строят в чуждия имот. Давността по чл.67 от ЗС започва да тече от придобиването на правото на строеж - датата на договора.Правото на строеж обаче се погасява, ако не е упражнено в 5 г. срок от учредяването му. Има различни становища в практиката относно това какво значи "упражнено право на строеж" -според едни решения обектът трябва да е изграден в груб вид, а според други - достатъчно е само архитектурния проект и разрешението за строеж.
Колкото до договора за изработка/за проектиране и строителство/ същият може да бъде развален на основание чл.87, ал.3 от ЗЗД, освен ако не е предвидено, че с прехвърлянето на правото на строеж се прехвърля и задължението за построяване на обекта. Тогава строителната фирма няма да носи отговорност.
Колкото до договора за изработка/за проектиране и строителство/ същият може да бъде развален на основание чл.87, ал.3 от ЗЗД, освен ако не е предвидено, че с прехвърлянето на правото на строеж се прехвърля и задължението за построяване на обекта. Тогава строителната фирма няма да носи отговорност.
- harmaiani
До "протекта" - сега виждате ли какви хипотези (ако видите постинга) имах в предвид като спорехме за преди по въпроса.
- enigma
Здравейте,
Фирма Имовина ООД както и целият консорциум ЕС ЕМ Груп е една измамническа структура.Самият факт, че служителите на Агенция за консултации и подпомагане на бизнеса,която е част от ЕС ЕМ Груп не получават заплати с месеци е достатъчно показателен.Фирмата разкри регионални офиси в страната,чийто наем и други консумативи също не са платени.
Измамените от тази групировка са доста.
Мисля,че прокуратурата е крайно време да се заеме с тази измамническа и куха структура.Целият им бизнес се гради на основата на измама.
Фирма Имовина ООД както и целият консорциум ЕС ЕМ Груп е една измамническа структура.Самият факт, че служителите на Агенция за консултации и подпомагане на бизнеса,която е част от ЕС ЕМ Груп не получават заплати с месеци е достатъчно показателен.Фирмата разкри регионални офиси в страната,чийто наем и други консумативи също не са платени.
Измамените от тази групировка са доста.
Мисля,че прокуратурата е крайно време да се заеме с тази измамническа и куха структура.Целият им бизнес се гради на основата на измама.
- анонимен
Г-жа Моллова първо ипотекира апартамента ми и след това го продаде на 3-то лице.
- опарен
Вникакъв случай "фирма" "Имовина" !!!
Имам доста клиенти, пропищяли от тях!!!
Имам доста клиенти, пропищяли от тях!!!
- ...
Пирамидата Имовина
Имам наблюдения върху дейността на фирма Имовина (някъде бихте я открили и като СГ Имовина), моята съдба е сходна с тази на още няколко стотин потърпевши закупили жилища от Имовина, като на мен са ми известни 3 проблемни блока в София, ж.к. Младост 3 (там далаверите са велики, блокът е предмет на две предавания "Частен случай"), кв. Витоша и ж.к. Люлин. В същото време не ми е известен завършен обект на фирмата приет с акт за ползване. Фирмата е усвойла и извършила всички познати ни от близкото минало далавери. В това число влизат продажби на един имот на двама купувачи, просрочване на всички срокове в порядък 5-7 години, смяна на няколко собственици (средно по един на година), всичките компроментирани, а и често с явна връзка помежду им. В допълнение на последното за последно фирмата се управлява от пълномощник, собственик е жена която дори част от служителите с които съм разговарял непознават. Смятам, че изложеното до тук е напълно достатъчно, в заключение ви препоръчвам да избягвате контактите с тази псевдофирма, колкото и "сладка" да ви се струва цената в офертата.
Настоящата тема има за цел да послужи и като отправна точка ние измамените да осъществим контакт за евентуални съвместни действия.
Настоящата тема има за цел да послужи и като отправна точка ние измамените да осъществим контакт за евентуални съвместни действия.
- izmamen
- Младши потребител
16 мнения
• Страница 1 от 1
|
|