начало

Парламентът за пети път не успя да си избере председател Парламентът за пети път не успя да си избере председател

Право на строеж

Казуси за недвижими имоти

Право на строеж

Мнениеот Калина » 03 Сеп 2004, 18:10

Моля за вашето мнение - как бихте разрешили следния казус:
През 1995г. собственици на парцел са сключили договор със строителна фирма, като са й учредили право на строеж върху част от бъдещите обособени обекти в предвидената по проекта четириетажна жилищна сграда срещу задължение за проектиране и строителство. Уговорен е срок за извършване на строителството -24 месеца. Фирмата започва да строи и разпродава "на зелено" / чрез прехвърляне на правото на строеж/ на трети лица, след което спира строителството на ниво - "партерен етаж" и "изчезва". Какво могат да направят излъганите собственици, за да сключат договор с друга строителна фирма и да се защият от правата на третите лица? От кой момент тече петгодишната давност по чл.67 ЗС за третите лица?
Калина

Re: Право на строеж

Мнениеот bgjurist » 06 Сеп 2004, 13:32

Ами, освен да заведете иск срещу фирмата за неизпълнение на договора. Следва, обаче, да привлечете и третите лица, защото се предполага, че са добросъвестни.
bgjurist
Потребител

Мнениеот Наблюдател » 06 Сеп 2004, 20:28

Г-н "bgjurist", недей да се изказваш по всеки казус във форума. Понякога човек е по-добре да си премълчи, отколкото да се изкаже неподготвен. Поднасям извинение от мое и от твое име на Калина, че и двамата не сме отговорили на въпроса й, макар по различни причини.
Наблюдател

Мнениеот lu » 07 Сеп 2004, 22:05

Касае се за сложен фактически състав. Първо, колко са собствениците, на какви части от земята и от правото на строеж върху сградата. Ако в 5 годишен срок правото на строеж на се упражни и сградата не се завърши на груб строеж се погасява пр. на строеж по давност. Постройката преминава в патримониума на собствениците на земята по приращение чл.90 от ЗС. Разрешението за строеж, на когото и да е било дадено има давност от 3 год. ЗУТ, после заснемане , доклад за съответствието на проектите и наново всичко. Договорите, като облигационни такива "единият дал, а другия казал ще видим" в съда за разваляне - неизпълнение. Доста ще се помъчиш, мила.
lu

Мнениеот Justus® » 08 Сеп 2004, 02:52

Кошмарни дела са това,водила съм доста такива,обикновено много се усложняват от правата на третите лица,даже имам и едно куриозно (но вероятно не е изключение в съдебната практика)дело–такива ми направиха главно встъпване ,и понеже съм сигурна,че суперфицията щеше да падне(а и техните права,придобити или без съгласието на учредителите,или след вписване на исковата молба),изхитруваха и повдигнаха въпрос за цената на иска,съотв.–ДТ,която пък моят човек не можа да плати в новия размер,после довършиха сградата,и го осъдиха да им заплати това,което са плащали по неговите обекти–т.е.той хем си е дал земята,хем си плати и апартаментите.Ха кажи,че има справедливост,съд и държавна гаранция на правата,когато опре въпросът до пари(държавни такси).....
А за Калина–съветвам те да си вземеш адвокат,и то добър.Подобни проблеми доста сложни и няма да решиш със съвети от форума и по почина "направи си сам".
Justus®

Мнениеот Мария » 08 Окт 2004, 19:36

Искам да преустроя таван с ВиК в жилищно помещение със самостоятелни партиди за ток и вода. Какви документи са необходими?

[%sig%]
Мария

Мнениеот simona » 09 Окт 2004, 13:16

Namerete natcin i se svargete s SMGroup Imovina, te se zanimavat s izkupuvane na firmi pred falit i opraviat totcno takiva problemi s nepotcteni stroitelni firmi. Pomognali sa na mnogo sobstvenici i sa dostroili mnogo obekti. Sigurno ste vi pomognat.
simona
Младши потребител

Мнениеот възмутен » 12 Окт 2004, 15:05

Вие в "ИМОВИНА" ли работите, че подвеждате така хората? Точно ИМОВИНА е една от фирмите, "завлякли" много хора!!!
възмутен

Мнениеот istinata » 02 Фев 2005, 14:56

SMGroup Imovina shte produljava da zavlicha oshte mnogo hora ! ! ! MNOGO.
nqma da spre ! ! !
istinata

Мнениеот harmaiani » 02 Фев 2005, 16:37

Няма пречка наистина щом веднъж му е учредено право на строеж, строителят да го прехвърли на трети лица - чл.181, ал.1 от ЗУТ . От момента на прехвърлянето тези лица придобиват право да строят в чуждия имот. Давността по чл.67 от ЗС започва да тече от придобиването на правото на строеж - датата на договора.Правото на строеж обаче се погасява, ако не е упражнено в 5 г. срок от учредяването му. Има различни становища в практиката относно това какво значи "упражнено право на строеж" -според едни решения обектът трябва да е изграден в груб вид, а според други - достатъчно е само архитектурния проект и разрешението за строеж.
Колкото до договора за изработка/за проектиране и строителство/ същият може да бъде развален на основание чл.87, ал.3 от ЗЗД, освен ако не е предвидено, че с прехвърлянето на правото на строеж се прехвърля и задължението за построяване на обекта. Тогава строителната фирма няма да носи отговорност.
harmaiani

Мнениеот enigma » 02 Фев 2005, 18:15

До "протекта" - сега виждате ли какви хипотези (ако видите постинга) имах в предвид като спорехме за преди по въпроса.
enigma

Мнениеот анонимен » 24 Фев 2005, 22:19

Здравейте,
Фирма Имовина ООД както и целият консорциум ЕС ЕМ Груп е една измамническа структура.Самият факт, че служителите на Агенция за консултации и подпомагане на бизнеса,която е част от ЕС ЕМ Груп не получават заплати с месеци е достатъчно показателен.Фирмата разкри регионални офиси в страната,чийто наем и други консумативи също не са платени.
Измамените от тази групировка са доста.
Мисля,че прокуратурата е крайно време да се заеме с тази измамническа и куха структура.Целият им бизнес се гради на основата на измама.
анонимен

Мнениеот опарен » 26 Апр 2005, 12:21

Г-жа Моллова първо ипотекира апартамента ми и след това го продаде на 3-то лице.
опарен

Мнениеот ... » 26 Апр 2005, 12:48

Вникакъв случай "фирма" "Имовина" !!!
Имам доста клиенти, пропищяли от тях!!!
...

Пирамидата Имовина

Мнениеот izmamen » 30 Авг 2006, 09:16

Имам наблюдения върху дейността на фирма Имовина (някъде бихте я открили и като СГ Имовина), моята съдба е сходна с тази на още няколко стотин потърпевши закупили жилища от Имовина, като на мен са ми известни 3 проблемни блока в София, ж.к. Младост 3 (там далаверите са велики, блокът е предмет на две предавания "Частен случай"), кв. Витоша и ж.к. Люлин. В същото време не ми е известен завършен обект на фирмата приет с акт за ползване. Фирмата е усвойла и извършила всички познати ни от близкото минало далавери. В това число влизат продажби на един имот на двама купувачи, просрочване на всички срокове в порядък 5-7 години, смяна на няколко собственици (средно по един на година), всичките компроментирани, а и често с явна връзка помежду им. В допълнение на последното за последно фирмата се управлява от пълномощник, собственик е жена която дори част от служителите с които съм разговарял непознават. Смятам, че изложеното до тук е напълно достатъчно, в заключение ви препоръчвам да избягвате контактите с тази псевдофирма, колкото и "сладка" да ви се струва цената в офертата.
Настоящата тема има за цел да послужи и като отправна точка ние измамените да осъществим контакт за евентуални съвместни действия.
izmamen
Младши потребител

simona

Мнениеот izmamen » 15 Сеп 2006, 19:52

Профил simona ce използва от Симеонка Моллова, същата е пусната за национално издирване, поради множество измами, повечето от които с недвижимо имущество. Не се доверявайте !!!
izmamen
Младши потребител

Назад към Имотни казуси