начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

как да прекратя сречен договор по чл.327 т.6 от KT?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

как да прекратя сречен договор по чл.327 т.6 от KT?

Мнениеот juliq » 25 Мар 2007, 22:42

Студентка съм редовна форма на обучение, но занятията са събота и неделя. Имам ли право да прекратя трудовия си договор по чл. 327 т.6 от КТ? какви документи трябва да представя? каква е цялата процедура?
Благодаря предварително
juliq
Нов потребител

Re: как да прекратя сречен договор по чл.327 т.6 от KT?

Мнениеот monteskio » 26 Мар 2007, 01:19

juliq написа:Студентка съм редовна форма на обучение, но занятията са събота и неделя. Имам ли право да прекратя трудовия си договор по чл. 327 т.6 от КТ? какви документи трябва да представя? каква е цялата процедура?
Благодаря предварително

Здравейте,

Право да прекратят трудовия си договор съгласно чл.327 т.6 КТ притежават онези, лица, които са били ученици и продължават своето обучение в учебно заведение - редовна форма на обучение. В тази връзка след като вие вече сте записана като студентка, не можете да се ползвате от това право. Вие следва да прекратите договорът си по друг начин. Според мен най-сполучливият е като отправите предизвестие в срок в зависимот от трудовия ви договор. При положение, че е безсрочен - едномесечно предизвестие, а ако е срочен - тримесечно предизвестие.

Повече относно възможността за прекратяване на трудовия договор от судент можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот svetlina1 » 26 Мар 2007, 09:36

по мое мнение в случая продължава следва да се разглежда като:1. продължава от едно ниво на друго (начално-средно-бакалавър-магистър);2. също така като продължава следва да се разбира и известно прекъсване на обучението по някаква причина, което впоследствие е възобновено. идеята на текста е да се даде предпочитание на желанието на работника/служителя да повишава своята квалификация, поради това и възможността за прекратяване е дадена без предизвестие. по този начин лицето максимално бързо ще може да започне своето обучение.
процедурата е следната:трябва да подадете до работодателя си заявление за прекратяване на трудовото правоотношение, в което да напишете причините за това.въз основа на заявлението работодателят следва да издаде заповед за прекратяване на трудовото правоотношение (въпреки че то следва да се счита прекратено от датата, посочена в заявлението, необходимо е документално оформяне с въпросната заповед). следва да ви бъде оформена трудовата книжка и да се изплатят дължимите обезщетения (във вашия случай това ще е за неизползван платен годишен отпуск).
ако изпитвате някакви съмнения може да поговорите с работодателят си и да прекратите договора по взаимно съгласие. при това положение обаче ако желаете да получавате помощи за безработица независимо от вашия трудов стаж и работна заплата обезщетението ще е в минимален размер за срок от 4 месеца.
svetlina1
Младши потребител

отговор

Мнениеот juliq » 26 Мар 2007, 10:52

Въпроса е там, че аз не съм прекъсвала да уча, но ако продължа да работя няма да мога да си взема др. изпити от 2 семестър и държавен изпит /който предстой/ по първата ми магистрътура.
juliq
Нов потребител

Мнениеот svetlina1 » 27 Мар 2007, 09:27

с оглед на изложеното от мен по-горе, че текстът съществува, защото законодателят е дал предпочитание на правото на работника/служителя да повишава образованието си, по мое мнение не би следвало да има пречка и в тази хипотеза да бъде прекратен договора .
svetlina1
Младши потребител

отговор

Мнениеот juliq » 27 Мар 2007, 22:03

благодаря за изказаното от вас мнение :) но определено не искат да освободят от работа за съжаление и отказват да премат изказаните от мен причини :(
juliq
Нов потребител

Мнениеот svetlina1 » 28 Мар 2007, 09:22

при това положение можете да отправите завлението си до работодателя, като на всяка цена искате на единия екземпляр да ви напишат входящ номер и този екземпляр да остане за вас. след това спирате да ходите на работа, защото трудовия ви договор е прекратен от датата, посочена в заявлението, и да искате да ви се оформи трудовата книжка. ако те отказват сигнализирате инспекцията по труда, като можете да заведете и дело по повод възникналия трудовоправен спор, като можете да искате и обезщетение за неправомерното задържане на книжката. моят съвет обаче е не да питате по форуми, а да се обърнете към адвокат. на лична бележка ви оставям и съвет къде :D
svetlina1
Младши потребител

Назад към Трудово право