начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

(не) само за възрастни

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот hebigatsu » 15 Мар 2007, 10:11

За zosimax,
Опасявам се че ще закъснее тази дискусия. Виж http://lex.bg/forum/viewtopic.php?t=21128

Но по-добре късно отколкото никога :lol: :lol: :lol:
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот zosimax » 15 Мар 2007, 14:32

Аз пък, след като прочетох това към което е линкът от предния пост, все повече се убеждавам, че е нужна незабавна широка дискусия и изрбатване на стратегия за развитие на правната система - ако щете закон за юридическите професии, в който да намери място ирегламент на общата и специалните правоспособности; концепция за броя правни факултети и обвързване на броя студенти с нуждите на страната - това е сложен въпрос: ясно е, че без да се реши генералния въпрос за съдбата на действащите магистрати не би могло да се теоретизира колко бройки са нужни на системата на правосъдието - затова трябва в стратегията първо да се реши да се разделим ли с досегашните магистрати и всички на общо основание да се яват на конкурси, или да караме като досега на парче и пренасяйки старите проблеми, които са в старите муцуни. Още много въпроси ще трябва да се разгледат, това е вън от всяко съмнение.

Но нищо не трябва да се прави отделно, а след като се изработи стратегия следва да се реформират всички проблематични звена едновременно - т.е. и правните факултети, изискванията към учебния процес и преподавателите и студентите, и броя, вида, персоналния състав на правораздавателните и правъзащитни органи, регламентите на правоспособностите и т.н. С това казвам, че следва първо да се приеме националната стратегия и след това всички одобрени промени и реформи да се въведат заедно и с общ старт. Така ще се и усетят от адресатите си най-осезаемо.
zosimax
Младши потребител

Мнениеот sharenkov_g » 15 Мар 2007, 17:59

Поздравявам Ви за темата!
Радва ме, че има хора, които се опитват да мислят за юридическото съсловие като цяло, и от там за издигането на авторитета на всички юридически професии.
Скептичен съм, обаче, че регламентирането на условия за придобиване на юридическа правоспособност ще доведе до реални положителни резултати. Възможните извращения на тази, иначе добра идея са видими отнапред: Кой ще определя критериите на които трябва да отговаря един юрист? Кой ще определя дали явилият се кандидат отговаря на тези критерии? Възможно ли е да бъдат изработени такива критерии, които да гарантират на изпитваният, че е бил оценен обективно?
Свободна професия може да се упражнява само от свободни хора.
Може да прозвучи също еретично, но мнението ми е, че състоянието, в което се намират юридическите професии понастоящем напълно отговаря на състоянието на обществото и държавата, в които те се практикуват. Не, че това ме радва.
sharenkov_g
Потребител

Мнениеот hebigatsu » 16 Мар 2007, 13:27

За sharenkov_g,
При наличие на желание и единство сред юристите е относително лесно да се установят обективни критерии. Световната практика е показала, че когато се разглеждат нещата в по-широк аспект, колкото са по-опростени, толкова по-лесно се предотвратяват злоупотребите и се снижава субективизма. Всичко е въпрос на желание и единство. Ако се постигне ще има резултат.
Поздрави!!!
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот zosimax » 16 Мар 2007, 17:43

hebigatsu дай мнение по предложението ми за стратегия, нищо ли разумно не виждаш в нея. Идеята е в нея да се съберат всички смислени, проверени предложения (а що не и революционни или да ги назовем прецедентни, ако така ще ти хареса повече) и след това да се въведат всички промени с един общ старт, а не както досега - всяко нещо се въвежда без връзка (или ефимерна такава) с други елементи на системата, всяка власт въвежда нещо свое, а следващата го отменя или променя така, че от уж-добрата първоначална идея не остава нищо (или поне нищо разбираемо и по-важно осезаемо) за гражданите.
zosimax
Младши потребител

Мнениеот zosimax » 16 Мар 2007, 18:07

Ето нещо похвално - гражданско наблюдение върху работата на МВР!

http://osi.bg/cyeds/downloads/OSI_Repor ... t_MST2.pdf
zosimax
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 16 Мар 2007, 18:09

zosimax,
Нямам нищо против да дискутираме стратегия, но стратегия за какво - 1.За генерално разрешаване на всички проблеми на юристите в БГ!?(Мно-о-о-о-го трудна работа)
2.За ограничаване на броя на завършващите юристи!?(Това съм против)
3.За ограничаване броя на ВУЗ-овете предоставящи юридическо образование!?(Това също съм против, защото ще доведе до още по-голяма корупция, защото ще трябва да се променя иначе и системата за висше образование като цяло.)
4.За въвеждане на регламент и регулиране на придобиването на юридическа правоспособност и упражняване на юридическа професия изискваща такава правоспособност!?(Това съм за, защото реши поне отчасти голяма част от проблемите в държавата)
5.За обединение и организираност на юристите в БГ, за да започнат да си защитават интересите като съсловие(както това направиха икономистите)!?(Виж това съм твърдо ЗА - и може би това е начина)
и т.н. да не пиша глупости.
Та така. Нека първо да се дефинира идеята, т.е. какво се цели. После да определим конкретни цели. Следва определяне на средствата.. и ДЕЙСТВИЕ.
:lol: :lol: :lol:
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот hebigatsu » 16 Мар 2007, 18:16

:lol: Ето една идея, която се опитвам да прокарам от доста време - Трябва да се обясни на хората за какви проблеми в правото като цяло става въпрос, защото те не знаят. Например - трябваха повече от две години спорадични изцепки на тема "Ние ги хващаме, а съда ги пуска" , за да се провокира кратка серия изяви на публично известни юристи и да стане ясно поне на 1/4 от населението, че става въпрос за прилагане на мерки за неотклонение, а не за осъждане на обвинените лица. :lol: :lol: :lol:
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот portokal » 16 Мар 2007, 18:33

да стане ясно поне на 1/4 от населението, че става въпрос за прилагане на мерки за неотклонение, а не за осъждане

:lol: :lol:
Моя приятелка юристка ми разправяше за нейна близка. Когато чула от приятелката ми, че лишаването от свобода е минимум за три месеца, тя уверено заявила: "Глупости! Може и за 24 часа.".
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот hebigatsu » 22 Мар 2007, 11:08

8) Какво стана с тази тема!?
Пак ли останах само аз ентусиаста, дето си казва какво мисли и е черната овца в стадото!?!? :roll:
:lol: :lol: :lol:
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот lidi07 » 22 Мар 2007, 11:32

трябваха повече от две години спорадични изцепки на тема "Ние ги хващаме, а съда ги пуска" , за да се провокира кратка серия изяви на публично известни юристи и да стане ясно поне на 1/4 от населението, че става въпрос за прилагане на мерки за неотклонение, а не за осъждане на обвинените лица

Хаха, точно така е, за съжаление, по същия повод трябваше да разяснявам на моя приятелка, висшистка иначе, че не МВР осъжда хората - тя беше доста учудена :shock:
Законът защитава зрящите, а не спящите.
lidi07
Младши потребител

Мнениеот ares » 22 Мар 2007, 11:57

Привет,
поздравявам всички, които се включиха в темата. Прочетох изписаното от колегите и споделям повечето от Вашите виждания.
Истина е че нещата не бива да продължават по-същия начин, но надявам се ще се съгласите с мен, че е истина също така, че разни писания по форумите са само за някакъв вид морално удовлетворение.
Ако искаме нещо реално да се промени, то без съмнение следва да предприемем и реални действия. На първо време бихме могли да се срещнем, да се съберем лице в лице, да поговорим и да решим какви цели имаме и как бихме мигли да ги постигнем. Да действаме координирано, а не самосиндикално.Някакво сдружение на свободомислещите юристи ми се върти в главата, но добре е да се обмисли идеята.
Едва ли някой се съмнява, че чрез някаква подобна организация бихме могли да намерим и подходящата медийна покрепа.По този начин наистина бихме могли да привлечем внимание и да защитаваме целите и идеите си.
Убедих се, че във форума взимат участие много умни и ерудирани личности, мисля че всички заедно бихме могли поне да се опитаме да постигнем това, което поотделно не можем.
Ако някой се наема да организира подобно събиране аз отсега заявявам, че съм готов да участвам и да помагам според силите си.
Не успеем ли да действаме организирано, не постигнем ли съгласие, то по-добре е за престанем да изтъкваме очевидното по форумите и да си губим времето.
И накрая- без претенции за точност на цитата, нека си припомним за прочутият адмирал и бивш пират сър Френсис Дрейк "Господа, приказките не помогнаха, време е да се хващаме за шпагите".
ares
Младши потребител

Мнениеот ares » 22 Мар 2007, 14:00

ALL PASS :lol:
ares
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 22 Мар 2007, 16:19

:lol: за ares,
Не всички са пас. АЗ СЪМ ЗА! И винаги ще бъда(най-малкото защото, иначе ще избягам от попрището на черна овца, пък не ща.). :lol: :lol: :lol:
Подкрепям идеята за организираност, но съм се убедил от опит, че е по-добре докато не се наложи наистина от обстоятелствата, тази организираност да е неформална. Имахме вече няколко относително успешни мероприятия от форума, които бяха организирани точно на този неформален принцип и ефекта беше (поне според мен) налице.
(Можете да проверите нишките по проектозакона за адвокатурата и ще видите, че някои постове намериха израз в сега действащия закон).
Пак казвам, че всичко е въпрос на желание и организация.
Така, че напърво време нека да се заяви желание за участие и да се съберем. :wink:
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот ares » 23 Мар 2007, 11:23

Значи станахме двама hebigatsu,
така е - първо трябва да се заяви желание за участие и едва тогава да мислим за нещо повече!
ares
Младши потребител

Мнениеот hebigatsu » 23 Мар 2007, 20:01

8) Май и ще си останем двама.... :lol:
Ама ако беше обявление да се съберем, да се напием и да удавим взаимно "мъката" в алкохол..... май щеше да има доста желаещи :lol: :lol: :lol:
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот zosimax » 26 Мар 2007, 08:19

Трима сме.

арес много се радвам, че друг направи предложението поради което всъщност започнах тази тема - именно, събиране е нужно, пък тогава,убеден съм, ще намерим и допирните точки и план за действие.

Аз съм за изработване на цялостна стратегия за развитие на правната състема - не просто за регламент на юридическите професии, защото освен нормативни промени е нужно и чисто фактическо освобождаване на стария (поне ръководен) апарат. Нужно обвързване на броя студенти по право с нуждите на страната - имам идеи как това да стане и не мисля, че тук регулацията е излишна.

Оквен това, кампанията за реформа в правната сфера аз разглеждам като част от по-широката инициатива за създаване на действащо гражданско общество в България. Всички, за които темата гражданско общество представлява интерес са добре дошли с препоръки и мнения на този адрес - http://bulgaria-of-the-citizens.blogspot.com/.

А не мислите ли, че е по-добре да пуснем нещо като гласуване, анкета за събиране на кандидат - участници на неформалния форум.

За сведение, инициативата за провеждане на митинг срещу акциите на МВР против торентите бе подета и организирана от шепа свободомислещи блогъри в интернет - може да се уверите сами тук http://semkiibonbonki.blogspot.com/index.html.

Очаквам предложения за оргавнизация на събирането ни. За начало мисля, че мястото поне е ясно - задължително София. Добре е да е на закрито, но ако няма ураггани - може и сред природата: да речем в Борисовата, пред Кристал и т.н.

Хайде вие сте.
zosimax
Младши потребител

Мнениеот milenaaa » 26 Мар 2007, 09:15

Чудесна идея-време беше някой да предложи подобна стъпка!А може ли да вземат участие и колеги завършили БСУ?Питам след като прочетох мнението Ви за завършилите подобни "университетчета".
milenaaa
Потребител

Мнениеот zosimax » 26 Мар 2007, 13:12

Разбира се колежке, че кои сме ние, че да спираме от участие или да подбираме, всеки юрист е желан и поканен. Стига да не принадлежи (поне като ценностна ориентация) на утвърдената и с помощта на въпросните учебни заведения система.
zosimax
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 26 Мар 2007, 20:25

Нещо хич не вярвам, че нещата могат да се поправят отдолу нагоре. Пак ще е "кучето си лае, керванът си върви", за съжаление....
Gabi1
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Общи дискусии