Здравейте!
Надявам се отново да намеря тук малко помощ.
Въпросът ми е свързан с ипотечен кредит. Имотът, който ще бъде ипотекиран, е дарение от родителите. Дарението е без никакви условия - за гледане, за живеене в апартамента...
В банката ми казаха, че може да се наложи да се иска съгласието на родителите, за да може да се отпусне кредита, защото цитирам: "дарение се разваля". Има ли основание банката да иска съгласие на родителите? Излиза, че само по документи съм собственик на апартамента си, щом не мога да разполагам със собствеността.
Става въпрос за кредит от 4600 евро, апартаментът е с данъчна оценка 17700 лева.
опитах се да бъда максимално изчерпателен. Ако може някой да каже нещо по въпроса - благодаря.
Ако мога да разполагам с апартамента си без да се допитвам до родителите си ще е хубаво.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 13:25 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Въпрос за ипотека на дарен имот
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
и аз се учудвам защо могат да искат каквито и да са действия от страна на родителите ти - все пак пишеш, че имотът е прехвърлен без тежести и което е най-важното - ти си негов собственик
- shine
- Младши потребител
Напълно прав е колегата преди мен-не може да искат каквото и да е съгласие от родителите ви, пък и да го получат то не върши никаква работа, отказът им от правото на отмяна на дарението е нищожен.
Освен това правата на банката изобщо не са застрашени при евентуален иск за отмяна на дарението от страна на родителите ви, защото ипотеката ще бъде вписана преди исковата молба. Тъй че ако не се разберете с тази банка, търсете друга, поне за сега "Бог дал " много банки с "конкурентни условия". Успех
Освен това правата на банката изобщо не са застрашени при евентуален иск за отмяна на дарението от страна на родителите ви, защото ипотеката ще бъде вписана преди исковата молба. Тъй че ако не се разберете с тази банка, търсете друга, поне за сега "Бог дал " много банки с "конкурентни условия". Успех
- moni_d
- Потребител
Re: Въпрос за ипотека на дарен имот
В никакъв случай!
Освен,ако някой кредитен инспектор не те е подвел! Ако има запазено право на ползване в акта, то тогава ще е необходим отказ от ордителите ти.
Има ли таков анещо или не?
Освен,ако някой кредитен инспектор не те е подвел! Ако има запазено право на ползване в акта, то тогава ще е необходим отказ от ордителите ти.
Има ли таков анещо или не?
- Stenn
- Нов потребител
Такова ограничение може да налага ВСЕКИ ,който дава пари
Той ще реши ,а не ти дали искаш или не........Имай предвид, че и да дадът съгласие родителите ти за кредита, съгласието НЯМА АБСОЛЮТНО никакъв правен смисъл , спрямо собствеността на имота ТИ . Успех.
Той ще реши ,а не ти дали искаш или не........Имай предвид, че и да дадът съгласие родителите ти за кредита, съгласието НЯМА АБСОЛЮТНО никакъв правен смисъл , спрямо собствеността на имота ТИ . Успех.
- AIN6TAIN
- Потребител
Само едно уточнение. Дарение наистина може да се отмени, както и колегите са посочили - така че тук от банката са прави. Обаче "Отменението на дарението не засяга правата, които трети лица са придобили върху подарените имоти преди отбелязването на исковата молба, но дареният дължи на дарителя обезщетение за онова, с което се е обогатил.".
А това за съгласието на родителите е наистина смешно.
Може би този, който го е поискал, не е юрист (а кредитен инспектор например)?
А това за съгласието на родителите е наистина смешно.
Може би този, който го е поискал, не е юрист (а кредитен инспектор например)?
-
portokal - Старши потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|