начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

имам нужда от помощ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

имам нужда от помощ

Мнениеот 888888 » 08 Мар 2007, 17:00

Здравейте имам нужда от мнението на юристи.В момента работя в частна фирма, но имам предложение за работа от друга фирма.Въжможно ли е след като си подам молбата за напускане да напусна веднага и да почна на новото място и какво трябва да направя.Предварително благодаря.
888888
Нов потребител

Мнениеот tino76 » 08 Мар 2007, 20:54

Никакво напускане . Какви са тия работи какво ще стане ако всеки започне да си напуска когато му кефне. Има си КТ там е регламентирано как се напуска. Аз съм работодател и ми е писнало от прелетни птици, хора с шарени книжки - тук 1 мес. там 2 мес. какви са тези неща. Ами помислете за работодателите особенно за тези на малките фирми, където няма възможност от своевременно запълване на работното място. Налало се е работодателят да извършва дейността при все цялата си заетост. И в този аспект имам едно предложение - да не се назначава на работа служител, който не е освободен по законния начин от предишния си работодател и задължително да се осъществява връзка между новия и стария работодател за да се предаде информация за служителя. Хората не уважават нито трудов договор нито трудова книжка и напускат когато си искат работа като по този начин причиняват много материални щети на работодателите.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот tino76 » 08 Мар 2007, 21:06

Също искам да добавя,че процеса по изплащане на обезщетение и санкциониране на спонтанно напускащи служители в днешно време - време на мигриращи птици, е изключително бавен и сложен да не говорим за това как се взимат пари от работниците си е направо смешно. И ще помоля колегите да не използват термини от сорта " на далавера" - това не е дума за форум за юристи. Винаги ще има по-изгодна работа.Да му мислят преди да са започнали.
Аватар
tino76
Потребител

Мнениеот marter » 09 Мар 2007, 09:15

Съгласна съм с Тино 76. Той/тя явно е от тези работодатели, които не ощетяват работниците си и се стараят да спазват законовите разпоредби. Но за съжаление други работодатели злоупотребяват, като не заплащат добре труда, използват по-дълъг работен ден или работна седмица. Освен това, хората са устроени да търсят нещо по-добро. Цените се повишиха :? , а заплатите - не :cry: . Коректно е да дадете писмено предизвестие на работодателя си. Иначе според КТ :
Обезщетение за неспазено предизвестие

Чл. 220. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Страната, която има право да прекрати трудовото правоотношение с предизвестие, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, при което дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестието.
(2) Страната, която е предизвестена за прекратяване на трудовото правоотношение, може да го прекрати и преди да изтече срокът на предизвестието, като дължи на другата страна обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение на работника или служителя за неспазения срок на предизвестие.

Обезщетение при прекратяване на трудовото правоотношение без предизвестие
Чл. 221. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) При прекратяване на трудовото правоотношение от работника или служителя без предизвестие в случаите по чл. 327, т. 2, 3 и 3а работодателят му дължи обезщетение в размер на брутното трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.
(2) При дисциплинарно уволнение работникът или служителят дължи на работодателя обезщетение в размер на брутното си трудово възнаграждение за срока на предизвестието - при безсрочно трудово правоотношение, и в размер на действителните вреди - при срочно трудово правоотношение.

(3) Предходната алинея се прилага и когато работникът или служителят бъде уволнен по чл. 330, ал. 1 поради осъждане за престъпление, което съставлява и нарушение на трудовите задължения.

(4) Действителните вреди по предходните алинеи се изчисляват върху брутното трудово възнаграждение на работника или служителя, както следва:

1. в случаите по ал. 1 - за времето, през което работникът или служителят е останал без работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение;

2. в случаите по ал. 2 и 3 - за времето, през което работодателят е останал без работник или служител за същата работа, но за не повече от остатъка от срока на трудовото правоотношение :( .
Има още един вариант, но той е за тези, които няма да имат угризения на съвестта след това. По време на предизвестието да излезете болнични... Не е за препоръчване, поради последните изменения в КСО с болничните. Препоръчително е прекратяване на трудовите отношения да останете в добри отношения със стария си работодател. Поискайте му препоръка. Нама да е излишно. От друга страна уговорете се с новия работодател, че ще започнете работа при него след като изтече предизвестието. По този начин той ще разбере, че сте сериозен човек и "утре няма да постъпите лошо към него".
А може едновременно да работите и на двете места - с трудов и граждански договор до края на предизвестието, стига да съчетаете нещата. Внимавайте, по кой член ще Ви прекратят трудовото правоотношение. Преценете добре нещата, т. е. важно е не само заплащането, но и колектива, с който ще работите. :wink:
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот irhen » 09 Мар 2007, 16:45

"По време на предизвестието да излезете болнични... "
Dokato rabotnikyt/ slujitelqt e w bolnichni srokyt na predizwestieto ne mu teche. Ideqta e dokato trae predizwestieto napuskashtiqt da polaga trud. Inache bi bilo mnogo lesno... :lol:

A kolkoto do migrirashtite ptici... Ne sym privyrjenichka na chestata smqna na rabotata, no e praktika kogato traino rabotish na dadeno mqsto tempovete na uwelichenie na zaplatata da sa po-bavni, a syshtewremenno novonaznachenite slujiteli da zapochvat s po-dobra strartowa zaplata ot twoqta /zashtoto go ima moment na pazarlyk/ ili pyk s rawna zaplata na twoqta, wypreki 4e ti si se dokazal kadyr za razlika ot tqh.

Tova, koeto iskam da kaja e, che rabotodatelite sami precenqwat koga i s kolko da uwelichawat zaplatite na slujitelite si i dosta 4esto smqnata na rabotata e edinstwenoto sredstwo da si povishish standarta na jivot. A kolkoto do malkite firmi, koito tekuchestwoto na personala gi dyrpa nazad - po-dobre wmesto da se waikat na tema "preletni ptici" da se zamislqt kyde im e propuskyt zaradi koito slujitelite im sa migrirali :wink:
irhen
Младши потребител

Мнениеот tino76 » 10 Мар 2007, 01:22

Не мога да говоря от името на всички малки фирми, но що се отнася до мен съм осигурил достатъчно добри условия на труд и заплащане. Увеличения на заплатите, премии, отпуски. Но недоволни пак има. Не е въпроса дали да напускат или не, а да го правят според определените в КТ срокове и ако не да се санкционират по реален начин.
Аватар
tino76
Потребител

Назад към Трудово право