начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

Проблеми при разваляне на дарение - моля за мнение

Казуси за недвижими имоти

Проблеми при разваляне на дарение - моля за мнение

Мнениеот lula » 19 Фев 2007, 18:14

Съсобтвеници на един имот са множество физически лица. Единия от съсобствениците притежава около 5% идеални части от имота, но е в кома и не е в състояние да изрази воля. Трето лице иска да изкупи имота. Друг съсобственик подарява на третото лице 2 % идеални части от имота. Третото лице апортира тези подарени му 2% идеални части в юридическо лице – дружество с ограничена отговорност. Това дружество с ограничена отговорност, като съсобственик, изкупува останалите 93% идеални части от другите съсобственици, без при това изкупуване тези идеални части да са били предлагани на съсобственика в кома, тъй като по чл. 33 от Закона за Собствеността продавачите – съсобственици нямат такова задължение. Един месец след приключване на изкупуването съсобственика в кома умира и неговите наследници искат разваляне на дарението. В случай че дарението бъде развалено какво се случва с изкупените от Дружеството с ограничена отговорност дялове / 93 % идеални части/?
lula
Младши потребител

Мнениеот iceman » 23 Фев 2007, 18:09

На общ въпрос - общ отговор. По същия начин по който се развали дарението, следва да се развали и продажбата(съдебен). Но за конкретика - само след преглед на документиет от компетентен юрист
iceman
Младши потребител

Мнениеот vesselincho » 26 Фев 2007, 11:53

Да не забравяме,че на разваляне подлежат само двустранните договори, а дарението е едностранен!Пробвайте с нещо друго или се обърнете към Петко Попов, той приема дарението за двустранен договор, току виж намерят негови последователи сред средите на съдиите.
:P :P :P
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот lula » 27 Фев 2007, 18:35

благодаря на всички за мненията! : wink:
lula
Младши потребител

Мнениеот vesselincho » 28 Фев 2007, 16:16

Говори ми,че някой отъждествяват страната по договора с броя лица!

Говори ми,че някои си мисли,че дарението е двустранен договор, защото участват две лица

И ми говори, че някои отъждествяват отмяна на дарението с развалянето му.

Дано да бъркам, но единствено за разваляне на дарение можеm да говорим ако се кaсае за такова с тежести, и то при много, ама много либерално тълкуване на закона от страна на съда

Принципно обаче, категорично съм на позицията, че разваляне на дарение по смисъла на разваляне на договора по чл.87 ЗЗД е недопустимо, тъй като липсва основната материалноправна предпоставка, а именно наличието на двустранен договор!
vesselincho
Младши потребител

Мнениеот n_ikito » 28 Фев 2007, 16:27

Дарение - Едностранен безвъзмезден договор, по силата на който дарителят отстъпва веднага нещо на дарения, който го приема. Предмет на дарението могат да бъдат имуществено право, движима или недвижима вещ, ценна книга, наследствена съвкупност и т. н. Не може да се подарява бъдещо имуществено право. Дарителят е длъжен да предаде веднага дареното. Той обаче не отговаря при евикция, както и за недостатъците на дарената вещ. Дарението е отменимо в предвидените от закона случаи.

Интересно е на какво основание трето лице ще иска разваляне на договора, защото аз така поне разбирам първия пост.
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот lula » 02 Мар 2007, 15:16

Предполага се, че законните наследници на дарителя, след неговата евентуална смърт биха поискали разваляне на дарението
lula
Младши потребител

Мнениеот lula » 02 Мар 2007, 15:21

И да, вероятно неточно съм употребила "разваляне" вместо "отмяна"... :oops:
lula
Младши потребител

Назад към Имотни казуси