начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

Допълнителни дни платен годишен отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Допълнителни дни платен годишен отпуск

Мнениеот val70 » 01 Мар 2007, 13:51

От 11 години работя като програмист - минимум по 8 часа на ден на компютър. До 2004г. включително към полагаемия ми се платен годишен отпуск имах право да ползвам 6 дни допълнителен отпуск за работа при вредни условия на труд - облъчването от компютъра. Но от 2005г. ми казаха, че вече не ми се полагат тези 6 дни на основание на една нова наредба - НАРЕДБА за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск
(Приета с ПМС № 267 от 12 декември 2005 г.)
Но в тази наредба в чл.2 се казва, че право на допълнителен платен годишен отпуск имат работници и служители, които извършват работи:
5. в среда на йонизиращи лъчения;
8. при които са изложени на електромагнитни полета над установените норми;
И въпросът ми е защо вече не отговарям на този чл.2? И има ли някакъв шанс отново да започна да си ползвам допълнителни дни?
val70
Нов потребител

Мнениеот chameleon » 01 Мар 2007, 14:38

Йонизиращите лъчения и електромагнитните полета над установените норми се установяват със съответните замервания.
Предполагам, че Вашия работодател има сключен договор със Служба по трудова медицина. Замерванията се отразяват в т.нар. "Оценка на риска" по ЗЗБУТ.
chameleon
Младши потребител

Re: Допълнителни дни платен годишен отпуск

Мнениеот monteskio » 01 Мар 2007, 14:55

val70 написа:От 11 години работя като програмист - минимум по 8 часа на ден на компютър. До 2004г. включително към полагаемия ми се платен годишен отпуск имах право да ползвам 6 дни допълнителен отпуск за работа при вредни условия на труд - облъчването от компютъра. Но от 2005г. ми казаха, че вече не ми се полагат тези 6 дни на основание на една нова наредба - НАРЕДБА за определяне на видовете работи, за които се установява допълнителен платен годишен отпуск
(Приета с ПМС № 267 от 12 декември 2005 г.)
Но в тази наредба в чл.2 се казва, че право на допълнителен платен годишен отпуск имат работници и служители, които извършват работи:
5. в среда на йонизиращи лъчения;
8. при които са изложени на електромагнитни полета над установените норми;
И въпросът ми е защо вече не отговарям на този чл.2? И има ли някакъв шанс отново да започна да си ползвам допълнителни дни?

Здравейте,

При работа с монитор, не е налице работа в йонизираща среда. Нещо повече - сертификатите за качество, които се издават за този вод стоки подвърждават това.
Еидствената възможност е да договорите с работодателя си, да позлвате удължен платен годишен отпуск, поради това, че работите непрекъснато. ТОва обаче е въпрос на взаимно договаряне.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот val70 » 01 Мар 2007, 17:07

Благодаря ви!
val70
Нов потребител

Назад към Трудово право