Добро утро и Честита Баба Марта!
Имам едно питане. Жилище, което съм дала под наем с договор между двете страни Наемател/Наемодател изтича на 1-ви май. Тъй-като обикновено наемателите са точни до момента на напускане, бихте ли ме посъветвали кога да ги предупредя и по какъв начин. Искам да имам доказателство, че съм ги предупредила за да не решат да останат и да ми кажат " та ти не си ни казала да напуснем"! Понеже са на символичен наем се опасявам да не ми погодят такъв номер. Да не говорим, че ще ми оставят неплатени сметки. Обмисляла съм вариант препоръчано писмо, но кой може в бъдещ спор да докаже съдържанието му. Понеже съм беззащитна жена могат да ме разиграват както си искат.
Благодаря за съвета в аванс!
- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Известие
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Можете да им изпратите нотариална покана, в която да им припомните, че срокът изтича и не искате да остават в имота.
Успех!
Успех!
- ykovachev
- Активен потребител
ykovachev написа:Можете да им изпратите нотариална покан, в която да им припомните, че срокът изтича и не искате да остават в имота.
Успех!
Благодаря за съвета! Чувалa съм това понятие, но поканата струвала много скъпо. Вярно ли е и има ли друг начин? Ако изпратя телеграма остава ли копие от нея в пощата или пък начин по който текста да бъде открит в 2 екземпляра и като се подпише да имам копие. Сигурно говоря глупости, но моля да ме извините!
Последна промяна Zdravunka на 01 Мар 2007, 14:21, променена общо 1 път
- Zdravunka
- Нов потребител
ykovachev написа:Ако смятате, че 25 лв. са много (за покана от 1 страница), за да си защитите имота, пратете каквото искате.
Уважаеми Г-н Ковачев,
25 лева е приемлива цена. В договора (който съм изгубила) си спомням, че пише: V. ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА
1. Настоящия договор се сключва за срок от 12 месеца от 01.05.06
2. Настоящия договор се прекратява при изтичане не договорения срок и не може да бъде продължен.
3. В случай, че двете страни решат да се договорят отново, подписват нов договор.
Мога ли да Ви помоля да ми кажете кога да му пусна Нотариалната покана, за да може той да я получи мимимум 30 дни преди 1-ви май?
Чувала съм, че когато минат не знам колко дни, договора се самоподновява както при банковите депозити.
Благодаря Ви!
- Zdravunka
- Нов потребител
За какво ще ги предупреждавате, на първия ден когато е изтекъл срока отивате в час, когато знаете, че са там и ги молите до утре да си изнесат вещите.
Ако не го направят на другия ден просто сменяте патрона и толкова.
Те после ще ви помолят да си вземат вещите и ще им ги дадете, не можете да задържате вещите ми, ще ангажират полицията.
Ако искате да ги предупреждавате, което е излишно щом има срок можете и с писмо с обратна разписка-в съда се доказва с обратната разписка и текста на писмото, което ще запазите-те да доказват, че текстът е бил друг. Просто, си правите две писма-едното пускате, другото-пазите с разписката, но може да откажат да я получат или да не си вземат писмото и няма как да докажете каквото и да било. често се случва
Друго-предупредете ги да напуснат в присъствието на един свидетел-имате толкова варианти.
Ако не го направят на другия ден просто сменяте патрона и толкова.
Те после ще ви помолят да си вземат вещите и ще им ги дадете, не можете да задържате вещите ми, ще ангажират полицията.
Ако искате да ги предупреждавате, което е излишно щом има срок можете и с писмо с обратна разписка-в съда се доказва с обратната разписка и текста на писмото, което ще запазите-те да доказват, че текстът е бил друг. Просто, си правите две писма-едното пускате, другото-пазите с разписката, но може да откажат да я получат или да не си вземат писмото и няма как да докажете каквото и да било. често се случва
Друго-предупредете ги да напуснат в присъствието на един свидетел-имате толкова варианти.
- pitasht
- Активен потребител
Аааа, мен питайте защо нотариална покана - зависи доколко е инатлив наемателят. Имам случай, при който пичът просто реши да си остане в имота (търговско помещение, не апартамент), партидата за ток е на негово име, не можеха да го спрат, нито да сменят патрон и т.н., да не говорим, че той обвини доверителите ми и мен вкупом, че сме фалшифицирали едни документи, насред гражданското дело имаше дознания и други идиотщини. Спечелихме го на три инстанции. Ама имаше и нотариални покани (от двете страни - от наемателя - колко иска да си стои и от наемодателите - да се маха), които именно показваха недвусмислено противопоставяне на ползването на имота след изтичането на срока на договора.
Договорът не може да се "самоподнови", освен ако не се докаже, че наемателят ползва имота с Вашето съгласие (тогава договорът се счита за безсрочен - т.е. не за вечни времена, а за такъв, дето се прекратява с едномесечно предизвестие). Ето защо хич не Ви трябват 30 дни, но добре е поканата да се получи преди 1-ви май. Просто си улеснявате доказването при (недай, Боже) евентуален иск като при мен.
Това за смяната на патрона - зависи колко е агресивен и наемателят. Щото и той може да си смени патрона, докато Ви няма, нали?
Това е в общи линии. От Вас зависи дали ще решите, че тези пари си струват. Не знам с какви хора точно си имате работа. Все пак приемам, че могат да бъдат страшно упорити, т.е. разигравам най-черния сценарий, за да не си мислите, че работата е опечена на 100 % с една смяна на патрон.
Договорът не може да се "самоподнови", освен ако не се докаже, че наемателят ползва имота с Вашето съгласие (тогава договорът се счита за безсрочен - т.е. не за вечни времена, а за такъв, дето се прекратява с едномесечно предизвестие). Ето защо хич не Ви трябват 30 дни, но добре е поканата да се получи преди 1-ви май. Просто си улеснявате доказването при (недай, Боже) евентуален иск като при мен.
Това за смяната на патрона - зависи колко е агресивен и наемателят. Щото и той може да си смени патрона, докато Ви няма, нали?
Това е в общи линии. От Вас зависи дали ще решите, че тези пари си струват. Не знам с какви хора точно си имате работа. Все пак приемам, че могат да бъдат страшно упорити, т.е. разигравам най-черния сценарий, за да не си мислите, че работата е опечена на 100 % с една смяна на патрон.
- ykovachev
- Активен потребител
@pitasht, Благодаря за съветите!
Това със смяна на патрона не става, понеже нямам ключ за да го сменя.
Вероятно трябва да ги предупредя в присъвствието на свидетел /устно или писмено/. Стархувам се от вариант: "Все още не сме си намерили квартира" и постоянно това да казват. До момента са ми навъртяли парно към 350 лева и като прибавим сметката от февруари и бъдещите от март, април не знам как ще бъда натоварена. И винаги като им кажа парното, казват: "Ние ще си очистим сметките на няколко пъти". Но не плащат. Явно ме гласат. Има от какво да се опасявам....
Това със смяна на патрона не става, понеже нямам ключ за да го сменя.
Вероятно трябва да ги предупредя в присъвствието на свидетел /устно или писмено/. Стархувам се от вариант: "Все още не сме си намерили квартира" и постоянно това да казват. До момента са ми навъртяли парно към 350 лева и като прибавим сметката от февруари и бъдещите от март, април не знам как ще бъда натоварена. И винаги като им кажа парното, казват: "Ние ще си очистим сметките на няколко пъти". Но не плащат. Явно ме гласат. Има от какво да се опасявам....
- Zdravunka
- Нов потребител
@ Г-н Ковачев,
Благодаря!
Аз в живота си не съм се циганила, камо ли за 25 лева. Явно ще мина на вариант "Нотариална покана". Въпроса е кога да отида при адвокат (около коя дата) да предява иск и да му я връчат? Все пак в съда да не каже: "Ами тя ни каза да останем, ама без договор понеже нали ще въвеждат еврото и ще се наложи да се променя размера на наема" и какви ли не глупости. Умувала съм също да отида в Енергото и да поискам спиране на тока от 1-ви май. Добре де, те ще махнат бушона. Колко му е наемателя да навърти друг? Аз също разглеждам най-лошия вариант! Въпросът е да си замине и да не ме набутва със сметки. Не мога да му спра топлата и студена вода все пак, понеже няма начин! Затварят му крановете, той ги отваря. Въобще, раздялата е свързана с неприятности и загуби, но такъв е живота.
Всеки Ваш съвет ще ми бъде от полза. Продължавайте, моля!
Благодаря!
Благодаря!
Аз в живота си не съм се циганила, камо ли за 25 лева. Явно ще мина на вариант "Нотариална покана". Въпроса е кога да отида при адвокат (около коя дата) да предява иск и да му я връчат? Все пак в съда да не каже: "Ами тя ни каза да останем, ама без договор понеже нали ще въвеждат еврото и ще се наложи да се променя размера на наема" и какви ли не глупости. Умувала съм също да отида в Енергото и да поискам спиране на тока от 1-ви май. Добре де, те ще махнат бушона. Колко му е наемателя да навърти друг? Аз също разглеждам най-лошия вариант! Въпросът е да си замине и да не ме набутва със сметки. Не мога да му спра топлата и студена вода все пак, понеже няма начин! Затварят му крановете, той ги отваря. Въобще, раздялата е свързана с неприятности и загуби, но такъв е живота.
Всеки Ваш съвет ще ми бъде от полза. Продължавайте, моля!
Благодаря!
- Zdravunka
- Нов потребител
Аз именно затова Ви съветвам да действате на етапи - първо си осигурете нотариалната покана. На второ място - ако наистина сте си загубили договора, намерете начин да се сдобиете поне с копие. Ако не се изнесат в срока, чак тогава вече може да се мисли за подготовка на иск. Ами ако напуснат? Този номер с тока е много работещ, особено ако до ел.таблото нямат достъп много хора. Тогава (ако става дума за апартамент в блок), говорете с домоуправителя или който там държи ключа, да не им отваря таблото. Ще изфирясат за нула време, освен ако са луди. Въобще съдебния спор го приемайте като крайно и най-нежелано средство за справяне с проблема.
Относно набутването със сметки - съжалявам, май засега нищо по-добро не е измислено от т.нар. "депозит", който се дава от наемателя при сключване на договора.
Да Ви кажа, като за без пари смятам, че тази информация Ви е достатъчна. Оттук нататък мислете за консултация с колега "на живо", след като решите дали ще пращате покана (или писмо и т.н.) и ако ще пращате, след като я пратите и мине 1-ви май и наемателите още са в имота.
НАМЕРЕТЕ СИ ДОГОВОРА!!!
Успех!
Относно набутването със сметки - съжалявам, май засега нищо по-добро не е измислено от т.нар. "депозит", който се дава от наемателя при сключване на договора.
Да Ви кажа, като за без пари смятам, че тази информация Ви е достатъчна. Оттук нататък мислете за консултация с колега "на живо", след като решите дали ще пращате покана (или писмо и т.н.) и ако ще пращате, след като я пратите и мине 1-ви май и наемателите още са в имота.
НАМЕРЕТЕ СИ ДОГОВОРА!!!
Успех!
- ykovachev
- Активен потребител
Г-н Ковачев, Благодаря Ви!
Аз депозит съм взела, но с това неплащане на парното доста ще го надхвърли. Що се отнася до договора той го има и едва ли ще го скрие след като в него пише, че ми е дал депозит. Той сам ще го извади при поискване. Що се отнася до тока, таблото е отключено на етажа и аз ако живеех там, щеше да съм сложила "магнита". Виждате ли, и тук има проблем. Имам приятели адвокати и явно ще стигна до услугите им, ако се наложи. Много съм Ви благодарна за съветите и така ценното време изгубено по мен.
Ч.Б.М. лека вечер и успешен месец!
Благодаря отново!
Аз депозит съм взела, но с това неплащане на парното доста ще го надхвърли. Що се отнася до договора той го има и едва ли ще го скрие след като в него пише, че ми е дал депозит. Той сам ще го извади при поискване. Що се отнася до тока, таблото е отключено на етажа и аз ако живеех там, щеше да съм сложила "магнита". Виждате ли, и тук има проблем. Имам приятели адвокати и явно ще стигна до услугите им, ако се наложи. Много съм Ви благодарна за съветите и така ценното време изгубено по мен.
Ч.Б.М. лека вечер и успешен месец!
Благодаря отново!
- Zdravunka
- Нов потребител
Решено! Нотариална покана и при отказ - съд! Какво пък толкова. Нали изгубилия делото ще плати разноските, та ще му излезне солено.
- Zdravunka
- Нов потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|