Здравейте, бих искала да се допитам до вас за нещо, макар че ще ползвам и адвокат най-вероятно.Става въпрос за следното:
Преди 10 г. дадохме право на строеж на една строителна фирма, която да построи блок на наш парцел.Аз лично не съм сред учредителите, но после майка ми заедно с продажбата на един апартамент ми прехвърли и всички права от нотариалния акт за учредяване право на строеж. В него има клауза, че строителите трябва да предадат блока в срок от 2 години.До ден днешен блока няма акт 16, взе акт 15 преди 3 месеца, но акт 16 надали ще вземе някога.
Въпросът ми е :
Мога ли да ги съдя за това забавяне от повече от 8 години? И мога ли да им предложа вместо да ги съдя да ми подпишат някакво допълнение към договора, че се задължават до края на годината да предадат блока, а в противен случай да започнат да ми плащат обезщетение?
Благодаря предварително:)
- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Мога ли да съдя строителите?
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
re
Да, имате основание да ги съдите - за забавено изпълнение на задълженията им по договора. Ако в договора има изрично уговорена неустойка за забава относно предаването на строителните обекти - да, можете спокойно да пристъпите към иск, няма да доказвате никакви вреди, само си претендирате неустойката/неустойка във връзка с неизпълнение на задължението за предаване на обекта в срок от 2г./.
А ако няма - трябва да имате предвид Чл. 82 от ЗЗД: Обезщетението обхваща претърпяната загуба и пропуснатата полза, доколкото те са пряка и непосредствена последица от неизпълнението и са могли да бъдат предвидени при пораждане на задължението. Но ако длъжникът е бил недобросъвестен, той отговаря за всички преки и непосредствени вреди. Всички тези факти подлежат на доказване от Вас.
А ако няма - трябва да имате предвид Чл. 82 от ЗЗД: Обезщетението обхваща претърпяната загуба и пропуснатата полза, доколкото те са пряка и непосредствена последица от неизпълнението и са могли да бъдат предвидени при пораждане на задължението. Но ако длъжникът е бил недобросъвестен, той отговаря за всички преки и непосредствени вреди. Всички тези факти подлежат на доказване от Вас.
- harmaiani
- Потребител
Забравих да Ви напиша, че строежът се предава на Възложителя с акт обр. 15л. Акт 16 е разрешение за ползването му и може да не е необходим в зависимост от категорията на сградата, а да се изисква Удостоверение за ползване от съответната община. За повече подробности прочетете тук : http://www.dnsk.mrrb.government.bg/default.asp?r=63
- harmaiani
- Потребител
Много Ви благодаря за компетентното мнение.
И сградата- ДА,трябва да има акт 16, защото е жилищен блок.
Аз предпочитам вместо да ги съдя, да ги накарам да ми подпишат документ, с който се задължават да извадят акт 16 до края на годината.
Искам да попитам дали е в техен интерес да се съгласят или ще предпочетат да се съдим, надявайки се на бавна и тромава процедура?
И ако се стигне до съд мога ли сама да заведа дело или трябва заедно с всички останали възложители да се организирам( защото това би било невъзможно)?
Благодаря предварително.
Аз предпочитам вместо да ги съдя, да ги накарам да ми подпишат документ, с който се задължават да извадят акт 16 до края на годината.
Искам да попитам дали е в техен интерес да се съгласят или ще предпочетат да се съдим, надявайки се на бавна и тромава процедура?
И ако се стигне до съд мога ли сама да заведа дело или трябва заедно с всички останали възложители да се организирам( защото това би било невъзможно)?
Благодаря предварително.
- maria27g
- Младши потребител
Много Ви благодаря за компетентното мнение.
Благодаря предварително.
Благодаря предварително.
- maria27g
- Младши потребител
отг.
Извинявайте- подведох Ви, в бързината не обърнах внимание на "8 годишното" забавяне. Съжалявам, нямате право - изтекли са три години, съгласно чл.111 ЗЗД вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор се погасяват в тригодишен срок.
В договора има ли предвидено задължение за строителя да Ви снабди с акт 16 в определен срок?
В договора има ли предвидено задължение за строителя да Ви снабди с акт 16 в определен срок?
- harmaiani
- Потребител
отг.
Още една полезна страница: http://209.85.135.104/search?q=cache:GA ... cd=2&gl=bg
- harmaiani
- Потребител
Относно задължението за Акт 16, в договора пише така:
""Фирма еди си коя",чрез управителя си М.Д. заяви, че е съгласен и приема учреденото му право на строеж, което ще упражни,като се задължава в срок от 24 месеца от получаване на строителна линия за сградата да построи със собствени сили и средства за Учредителите апартаменти, магазини и гаражи, подробно описани в т.1 на този договор, за които те (Учредителите) са си запазили и взаимно са си учредили право на строеж и които обекти, след въвеждането на сградата в експлоатация, по предвидения от закона ред, стават тяхна собственост."
Аз не съм адвокат, но все си мисля, че трябва да предадат апартаментите във вид, в който стават за живеене.А този вид включва Акт 16.Поне така мисля, Вие ще кажете по закон как е .
А другото което е -относно 3-те години:Това значи ли,че ако строителите на 4-тата година си бият шута и тотално зарежат блока по средата на строежа никой не може да им каже копче?Направо невероятно ми звучи:(
""Фирма еди си коя",чрез управителя си М.Д. заяви, че е съгласен и приема учреденото му право на строеж, което ще упражни,като се задължава в срок от 24 месеца от получаване на строителна линия за сградата да построи със собствени сили и средства за Учредителите апартаменти, магазини и гаражи, подробно описани в т.1 на този договор, за които те (Учредителите) са си запазили и взаимно са си учредили право на строеж и които обекти, след въвеждането на сградата в експлоатация, по предвидения от закона ред, стават тяхна собственост."
Аз не съм адвокат, но все си мисля, че трябва да предадат апартаментите във вид, в който стават за живеене.А този вид включва Акт 16.Поне така мисля, Вие ще кажете по закон как е .
А другото което е -относно 3-те години:Това значи ли,че ако строителите на 4-тата година си бият шута и тотално зарежат блока по средата на строежа никой не може да им каже копче?Направо невероятно ми звучи:(
- maria27g
- Младши потребител
re
Относно степента на завършеност на строежа, принципно: зависи как е уговорено в договора. Годен обект на собственост има и при завършването на сградата на етап "груб строеж", което се констатира с протокол на общинската администрация. С протокол/акт/ обр. 15 се предава строежа от изпълнителя на възложителя. Удостоверението/протокол обр. 16 за въвеждане в експлоатация удостоверява, че сградата може да се ползва и обитава.
Относно погасителната давност като срок - след изтичането на нормативно определения срок се пресича възможността за съдебен иск. Разбира се, може да предявите иск, но ще бъде напраззно - ответникът ще възрази, позовавайки се на изтекла погасителна давност и ще загубите делото.
Относно погасителната давност като срок - след изтичането на нормативно определения срок се пресича възможността за съдебен иск. Разбира се, може да предявите иск, но ще бъде напраззно - ответникът ще възрази, позовавайки се на изтекла погасителна давност и ще загубите делото.
- harmaiani
- Потребител
Тоест, според вас, е обречено всичко, така ли?
Е, аз , така или ианче, предпочитам до съд да не се стига , въпреки че тези строители са само за съд. Но при това положение то няма смисъл.
Не мога да повярвам обаче какви са законите!!!На практика те за 10 ГОДИНИ!!!!! не са ни построили блока и не мога копче да им кажа!!!!Ужас!!!!
Аз ако все пак не успея да се оправя с тях ,в някоя следваща тема ще им кажа името, поне друг да не им се хваща на въдицата, защото те продължават да купуват парцели и "УЖ" да строят. Всичките им строежи са до никъде, разпродадени са на 1-ва плоча и нямят никакъв стимул да ги довършат.
Е, аз , така или ианче, предпочитам до съд да не се стига , въпреки че тези строители са само за съд. Но при това положение то няма смисъл.
Не мога да повярвам обаче какви са законите!!!На практика те за 10 ГОДИНИ!!!!! не са ни построили блока и не мога копче да им кажа!!!!Ужас!!!!
Аз ако все пак не успея да се оправя с тях ,в някоя следваща тема ще им кажа името, поне друг да не им се хваща на въдицата, защото те продължават да купуват парцели и "УЖ" да строят. Всичките им строежи са до никъде, разпродадени са на 1-ва плоча и нямят никакъв стимул да ги довършат.
- maria27g
- Младши потребител
Нищо не е обречено, но форума няма да Ви помогне много. Консултирайте се с адвокат и носете документите си, за да ги погледне. В интерес на истината, в тази ситуация можете доста да притиснете строителя, пък и интереса е голям най - вероятно, поради факта, че става дума за недвижими имоти. Няма да ви ухапят ако отидете при адвокат. Направете си сериозна консултация, за да се успокоите най - малко.
Успех.
Успех.
- zoom
- Потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
|
|