начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

има ли все още реституция на одържавени имоти

Казуси за недвижими имоти

има ли все още реституция на одържавени имоти

Мнениеот kostova52 » 26 Фев 2007, 11:54

Моят дядо е имал в центъра на Пловдив,къща с голям двор.Около 1959 г. събарят къщата за разширение на улицата.До колкото знам дядо ми е получил някаква сума за къщата. Можем ли сега ние наследниците и как да си върнем дворното място на дядо ми . има ли все още някаква възможност.В момента то не е застроено .Как трябва да стане това и с какви документи.Не съм се интересувала досега понеже единият от наследниците не е съласен да търси това място,защото се страхува.Мога ли аз да действам без него.Благодаря Ви много
kostova52
Младши потребител

Мнениеот zaharche » 26 Фев 2007, 17:49

През 1992 г. бе приет Закон за възстановяване собствеността върху някои отчуждени имоти по Закона за териториално и селищно устройство, Закона за плановото изграждане на населените места, Закона за благоустройство на населените места, Закона за държавните имоти и Закона за собствеността.Срокът за подаване на документи бе до 31.05.1998 г. и е преклузивен, т.е с изтичането му правото на подаване на искане се погасява.Отделно от това, с §2 от ПЗР на ЗИД на ЗТСУ (ДВ, бр. 14 от 2000 г.) се даваше възможност да се отмени заповедта за отчуждаване, при наличие на условията посочени в заповедта.Съветът ми е да проверите:1. по какъв начин е станало отчуждаването, 2.получено ли е обезщетение за това.Но мисля, че реално не разполагате с някаква възможност да искане на този етап реално възстановяване на имота.
zaharche
Младши потребител

Назад към Имотни казуси