Бременна съм - в началото на петия месец и днес ме уволниха от работа! Работех за “ПроКредит банк” на трудов договор, но все още бях в изпитателен срок (според договора ми е 6 месеца).
Информирах шефовете ми за моята бременност и те дори ми предложиха, че ако работата ми в момента е напрегната и уморителна, могат да ме преместят на друго място, където да не работя непосредствено с клиентите.
През изминалите месеци, в които работех за “ПроКредит банк” шефовете ми многократно казваха, че са доволни от работата ми; с всички колеги съм се разбирала добре и безупречно; не съм имала проблеми и в общуването с клиентите... Цялата ми работа в банката беше изрядна.
Но днес ме извикаха по обяд и ми казаха, че имат лоша новина за мен – от днес съм уволнена! Шокирано попитах защо, и като мотив ми измрънкаха, че преди дни съм била допуснала някаква вътрешно – административна грешка, както и имаха наглостта да ми кажат, че не съм ги била уведомила за настъпване на бременността ми по – рано!!!
Тази грешка беше първата и единствена в работата, която нямаше абсолютно никакво съществено значение и явно търсеха за какво да се захванат, а това че не съм ги информирала още от момента на зачатието на бебето ми - направо звучи смешно. Невероятно звучеше и това, че като съм била бременна, нямало никаква полза от мен, и нямало и смисъл да ме прехвърлят на друга позиция или в друг клон на “ПроКредит банк”! Всичкото това ми го казаха в очите!
Веднага си тръгнах и плаках до вечерта. По лоша случайност точно сега и мъжът ми е без работа. А и двамата сме с висше образование, и двамата сме на 28 години.
Моля ви, дайте ми съвет какво да направя. Чувствам се толкова оскърбена и унизена!
Кой ще ме вземе сега на работа за 2 – 3 месеца и то в напреднала бременност?
Мои приятели веднага ме посъветваха да се свържа с вестници и телевизии, и да дам гласност на това, как в Европейска България бременните млади жени са третирани като нищожества, без никакви права.
Имат ли право да ме уволнят в моя случай?
- Дата и час: 28 Ное 2024, 14:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Бременна и уволнена!
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
9 мнения
• Страница 1 от 1
За съжаление когато си на изпитателен срок и той е в полза на работодателя(не съм чул някъде да е в полза на работника или на двете страни), ти си потенциален пътник и в повечето случай зависиш от настроението на шефа. КТ казва че в този срок те освобождават БЕЗ НИКАКВИ МОТИВИ, не се ползваш от никакви защити. а това дза медиите е май единственото което можеш да направиш срещу работодателя. Не искам да те отчайвам, но просто нямаш други шансове. Само бебчето да е живо и здраво
- iceman
- Младши потребител
Бих те посъветлала да отидеш в агенцията по заетостта. Доколкото си знам, жените, които са бременни или по майчинство могат да бъдет освобождавани от работа само с изричното разрешение на агенцията по заетостта. Затова отиди с всички документи - трудов договор, заповед за освобождаване и ги питай.
- simba
- Младши потребител
simba написа:Бих те посъветлала да отидеш в агенцията по заетостта. Доколкото си знам, жените, които са бременни или по майчинство могат да бъдет освобождавани от работа само с изричното разрешение на агенцията по заетостта. Затова отиди с всички документи - трудов договор, заповед за освобождаване и ги питай.
Симба преди теб колегата е отговорил вярно не обърквай жената.
- donna
- Старши потребител
(5) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Бременна работничка или служителка може да бъде уволнена с предизвестие само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1, 7, 8, 9 и 12, както и без предизвестие на основание чл. 330, ал. 1 и ал. 2, т. 6. В случаите на чл. 330, ал. 2, т. 6 уволнението може да стане само чрез предварително разрешение на инспекцията по труда.
(6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.
(6) (Нова - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 5 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане, може да бъде уволнена само на основание чл. 328, ал. 1, т. 1.
(7) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г., предишна ал. 6 - ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) Закрилата по този член се отнася към момента на връчването на заповедта за уволнение.
- simba
- Младши потребител
Виж чл. 70 КТ и си помисли текста дето си го цитирал дали важи за него
Много ясно ти написах да не объркваш жената .
Много ясно ти написах да не объркваш жената .
- donna
- Старши потребител
Здравейте, onutan! Съжалявам за случилото се с Вас, още повече начина, по който е извършено прекратяването на трудовото правоотношение. Аз Ви предлагам друг път за отстояване на правата. Мисля, че ако излезете от плоскостта на трудовото право и се борите за човешките си права, може да имате успех. Има една Комисия за защита от дискриминация. Има Закон за защита от дискриминация. Има и медии. Като вдигнете пушилката, ще видите ефекта. Но, трябва да бъдете смела и последователна.
Поздравявам Ви за това, че се обърнахте към този форум с проблема си!
Очаквам да пишете. Бъдете здрава и щастлива!
Поздравявам Ви за това, че се обърнахте към този форум с проблема си!
Очаквам да пишете. Бъдете здрава и щастлива!
- Sarra
- Потребител
Ако трудовият договор със срок за изпитване е изцяло в полза на работодателя, това означава, че през цялото време на изпитателния срок работодателят може да прекрати договора по свое усмотрение, без да се мотивира, при това - без предизвестие - чл.71, ал.1 КТ (в това е и смисълът на такава клауза: просто не те одобрява за работата и ... приключва взаимоотношенията си с теб).
Работодателят не е длъжен да се мотивира в този случай, съответно и работникът не може нищо да оспорва.
Уволнението по чл.71 КТ е по чисто субективен критерий и поради това не се изисква от работодателя да доказва, че е налице непригодност за изпълнение на работата.
Поради специфичния характер на договора със срок за изпитване, чл.333 КТ не съдържа забрана за уволнение по чл.71 КТ и защита при уволнение в този случай не е налице.
И въпреки всичко не губете надежда. Както ви съветват по-горе, бихте могли да осъдите работодателя за това, че ви е подложил на дискриминация поради факта на бременността ви. Предполагам сте наясно, че наличие на дискриминация не се доказва лесно. Законът за защита срещу дискриминацията е сравнително нов, няма много съдебна практика по него, но опитайте, има шанс да спечелите такова дело.
Работодателят не е длъжен да се мотивира в този случай, съответно и работникът не може нищо да оспорва.
Уволнението по чл.71 КТ е по чисто субективен критерий и поради това не се изисква от работодателя да доказва, че е налице непригодност за изпълнение на работата.
Поради специфичния характер на договора със срок за изпитване, чл.333 КТ не съдържа забрана за уволнение по чл.71 КТ и защита при уволнение в този случай не е налице.
И въпреки всичко не губете надежда. Както ви съветват по-горе, бихте могли да осъдите работодателя за това, че ви е подложил на дискриминация поради факта на бременността ви. Предполагам сте наясно, че наличие на дискриминация не се доказва лесно. Законът за защита срещу дискриминацията е сравнително нов, няма много съдебна практика по него, но опитайте, има шанс да спечелите такова дело.
- reveta
- Младши потребител
9 мнения
• Страница 1 от 1
|
|