начало

Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“ Прокуратурата е осъдена да плати 60 000 лева заради нежеланието да намери виновните за срутената сграда на „Алабин“

kak да узаконя отделни части от един имот

Казуси за недвижими имоти

kak да узаконя отделни части от един имот

Мнениеот maria_ilieva58 » 24 Фев 2007, 19:26

Купих имот преди доста години,като в нотариалния акт пише магазинна и складова част.Де факто нямаше нищо построено,а само колони под блок.След известно време направихме кафене от част от имота чрез преустройство.Сега искаме да правим и другата част на офиси или магазини.Можем ли без помощта на архитекти да ги направим.В данъчното е регистрирано само кафето,ако искаме след като са готови и др.частида регистрираме и тях как да стане?Моля,ако можете дайте ми съвет.предварително благодаря.
maria_ilieva58
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 24 Фев 2007, 20:37

Така, както описвате фактите, най-вероятно първото преустройство - от магазин в кафене, е било незоканно, тъй като не сте притежавали строетелни книжа (одобрен инв. проект - по ЗТСУ арх. проект; както и разрешение за строеж). В този случай никой няма да ви издаде ново разрешение за строеж относно исканата от Вас нова промяна на предназначението на това помещение, докато незаконно изградения от вас първоначален строеж - първото преустройство, не бъде премахнат. Вж. чл. 148 (7) ЗУТ
Разрешение за нов строеж в недвижим имот, в който съществува незаконен строеж, не се издава на лицето, извършило незаконния строеж, докато същият не бъде премахнат или узаконен.

Наистина, с нашите гл. архитекти са възможни всякакви "машинации", докато някои от тях не влязат в затвора, за да се изпълни генералната превенция на наказанието :D :wink:
mitko6
Потребител

Мнениеот maria_ilieva58 » 25 Фев 2007, 11:11

Не съм адвокат е отговор на първото питане.Относно узаконяването на първия строеж отговорът е следния.Всичко е направено законно.Имаме разрешение за строеж,проект и всички необходими книжа.Одобрено е от общината ирегистрирано в данъчното.Въпросът ми беше за другите части на имота.Дали е възможно без архитет,защото няма да сменяме статута на имота.
maria_ilieva58
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 25 Фев 2007, 11:40

Трябва да си имате работа не просто с "архитект", а с главния архитект на съответната община или район - за населени места над 300 000 жители. Защото промяната предназначението е вид строеж - § 5, т. 38, предл. последно ЗУТ. А за този "строеж" се изисква одобрен инвестиционен проект от гл. архитект и разрешение за строеж - по аргумент от противното основание - чл. 147 ЗУТ и чл. 151, т. 3, б. "в" ЗУТ. А пък ако е етажна собственост сградата, в която се намират тези помещения - вж. 38, ал. 5 ЗУТ и чл. 185 ЗУТ.
mitko6
Потребител

Мнениеот maria_ilieva58 » 25 Фев 2007, 11:51

Това,което пишете го зная,но аз няма да сменям предназначението на имота.Незнам дали разбрахте,че нотариалният ми акт е за магазин.Имотът е купен преди повече от 10г.Имаше нотариален акт,но магазин не беше построен,а само колони под блок.Знам че в днешно време не може да ти се издаде документ без строително разрешение и др.необходими документи,но тогава явно е можело.И тъй,като аз имам документ за магазин,ми се иска да може да мина без намесата на институциите ако е възможно разбира се.
maria_ilieva58
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 25 Фев 2007, 13:15

ВМие казахте, че искате да го преустройте в офиси. Но може да се говори и за промяна на предназначението и когато от магазин за текстилни стоки се преустройва в магазин за плод-зеленчук. Очевидна е разликата, струва ми се. Но за да ви бъде отговорено на въпроса - дали се касае за промяна на предндазначението, вие само трябва да сте наясно какво е било и какво искате да бъде. Определение за промяна на предназцначението ще откриете в § 5, т. 41 ЗУТ, но само там няма да се ориентирате, защото препраща към идентификатора по ЗКИР. Най-добре отидете в съответната община и направете справка, те ще ви обяснят подробно, щом всичко това, което вече Ви разясних, Ви е ясно! Успех!
mitko6
Потребител

Мнениеот maria_ilieva58 » 25 Фев 2007, 13:30

Благодаря за предоставената информация.Доколкото разбрах няма да се размина от среща с архитекти и други подобни,които ще искат много пари,но явно такива са законите.
maria_ilieva58
Младши потребител

Мнениеот mitko6 » 25 Фев 2007, 13:36

Аз съм свикнал като ме заболи зъб, да отивам на заболекар. Когато отида в месарницата, да си заплатя това, което купувам. Когато викна майстори вкъщи, да им заплатя възнаграждентие за добре свършената от тях работа.И досега никога не съм си мислил, че мога да мина "метър"! Но явно има много хора в тази държава, които си мислят, че знанието се "струва" по-малко от една мръвка. Но Вие не сте виновна, това е всеобщо схващане в тази държава. Ето защо "Лютия" се разлютява тъй!!!
mitko6
Потребител

Мнениеот zestate » 28 Фев 2007, 21:38

Ако това за което имате документ (магазин) е въведено в експлоатация, въпреки че не е построено, а има колони, според мен, ще избегнете срещата с главния архитект.

Ако обаче ще го преустойвате в офиси, то тогава ще трябва нов проект и всичко останало
zestate
Младши потребител

Назад към Имотни казуси