Днес по-късно имам среща с адвокат да ми помогне да рарзреша този проблем, но бих искала да чуя и вашето мнение .
Случаят е такъв:
Намерих купувачи за един мой апартамент,които предлагат много добра оферта.Имаме среща в понеделник за предварителен договор, но искат копие от Акт 15,защото им го искат в банката за отпускане на по-голям кредит.Строителката на блока, в който се намира апартамента обаче категорично отказва да ми даде копие от него под предлог, че съдържа конфиденциална информация и това е незаконно. Казва,че може да го покаже в офиса си, но не и да даде копие от него по никакъв начин.Аз предложих като го копира (и то не целия, а само 1вата страница колкото да се види, че го има) с коректор да зачеркне имената и ЕГН-тата на другите собственици и въобще всичко, което прецени , че е конфиденциално, само и само да ми даде някакво доказателство,че сградата има Акт 15,което аз да представя пред купувачите, защото сделката ми ще пропадне. Тя категорично отказва.
Въпросът ми е: Тя длъжна ли е да ми даде това, което искам в качеството ми на собственик? И ако не е длъжна, то тогава въпрос на добра воля ли е или ,както тя твърди, законът и забранява?
И въобще.....КАКВО ДА ПРАВЯ???????
- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
отказват ми акт15
|
|
11 мнения
• Страница 1 от 1
Да и то не само акт 15 и на мен ми точно една такава строителка ми правише тези номера, че даже и данъчната оценка не искаше да ми даде, а само ми я показа. Абе тези хора докога ще ни разигрват се чудя?
- werit
- Младши потребител
Re: отказват ми акт15
danyborisova написа:Въпросът ми е: Тя длъжна ли е да ми даде това, което искам в качеството ми на собственик?
А Вие по какъв начин установявате правото си на собственост? Явно, че се касае за сграда в строеж, макар и в напреднала фаза, но ако Вие имате само предварителен договор за покупко-продажба, не бихте могли да се третирате де юре като собственик на този апартамент и следователно, да го продавате. Ако нямате нотариален акт ще Ви е необходимо изцяло съдействието на строителя, който вероятно ви е продал с предварителен договор имота, за да може да го продадете пък вие на друго лице.
- softy
- Младши потребител
Ами моето семейство са собственици на земята.Аз имам нотариален акт на мое име за право на строеж.На практика баща ми и още трима човека са учредили това право на строеж, предоставено на фирмата и след това баща ми ми е продал на мен този апартамент като ми е прехвърлил и всички права съответно( мисля, че се казваше цесия). Аз лично притежавам всички нотариални актове, които изброих.
А ако става въпрос за конфиденциалност в нотариалния акт за учредяване право на строеж ги има всички лични данни на останалите собственици, така че аз на Акт 15 няма да видя нищo ново.
Недоумявам кому е нужно всичко това????????
То е ясно, че по нормален начин няма да стане, защото аз бързам и нямам време да я убеждавам със силата на словото.Но......няма ли законен начин да я задължа...като например отида с адвокат?Тя длъжна ли е на практика да ми съдейства?
А ако става въпрос за конфиденциалност в нотариалния акт за учредяване право на строеж ги има всички лични данни на останалите собственици, така че аз на Акт 15 няма да видя нищo ново.
Недоумявам кому е нужно всичко това????????
То е ясно, че по нормален начин няма да стане, защото аз бързам и нямам време да я убеждавам със силата на словото.Но......няма ли законен начин да я задължа...като например отида с адвокат?Тя длъжна ли е на практика да ми съдейства?
- danyborisova
- Младши потребител
А Вие сигурна ли сте, че сте подписала акт 15? От писмото Ви излиза, че строежът все още не е въведен в експлоатация. Много е възможно да няма още акт 15, чието подписване предполага строежът изцяло да е завършен и да са събрани всички необходими становища от специализираните контролни държавни органи за въвеждане в експлоатация. Защо не се обърнете към Консултанта, упражняващ строителен надзор, който ще Ви даде тази информация и ще Ви предостави акт 15, ако наистина е подписан?
- tonina
- Младши потребител
Сигурна съм, че има, защото съм го подписала.А и строителката няма нищо против да го показва.Просто не иска да дава негови копия под каквато и да е форма, а в случая това наистина ще ми провали сделката, защото хората казват, че им го искат от банката.
А всъщност при наличие на Акт 15 не е ли нормално да имам постоянен достъп до апартамента си ?
Защото не ми е даден ключ, а достъпът до сградата е невъзможен , заради ограда и лошо куче зад нея.Съответно аз за всеки оглед или каквото и да е трябва да търся съдействието на строителката, а тя ,както става ясно, не е от най-дружелюбните и услужливи хора на света.
А всъщност при наличие на Акт 15 не е ли нормално да имам постоянен достъп до апартамента си ?
Защото не ми е даден ключ, а достъпът до сградата е невъзможен , заради ограда и лошо куче зад нея.Съответно аз за всеки оглед или каквото и да е трябва да търся съдействието на строителката, а тя ,както става ясно, не е от най-дружелюбните и услужливи хора на света.
- danyborisova
- Младши потребител
С акт 15 се извършва предаване на строежа от строителя на възложителя /собственика/ - за сравнение Наредба N:3 от 31.07.2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството. Само нямате право да ползвате имота, доката не е въведен в експлоатация.
- tonina
- Младши потребител
Акт обр.15 служи за установяване годността за приемане на строежа (Наредба 3). Вие като собственик(приемам че сте такъв), проектантите, строителя, надзорника, техническия ръководител, участват при съставянето му и следва да имат екземпляр от същия. Ако все пак няма откъде да го вземете - не се тормозете за банката. Удостоверение от съответната общинска администрация че е завършен грубия строеж ще свърши работа(сделката има предмет, което е важно в случая).
- iceman
- Младши потребител
Благодаря ви за проявеното отношение ,но все пак никой не ми даде отговор на въпроса :
Длъжна ли е строителката да ми даде копие от Акт 15?
И ако не е, има ли начин да го изискам от друго място?
От строителния надзор няма да стане, защото предполагам името на фирмата трябва да ми го даде тя, което няма да стане.
Благодаря предварително.
Длъжна ли е строителката да ми даде копие от Акт 15?
И ако не е, има ли начин да го изискам от друго място?
От строителния надзор няма да стане, защото предполагам името на фирмата трябва да ми го даде тя, което няма да стане.
Благодаря предварително.
- danyborisova
- Младши потребител
ЧЛ. 10, ал. 1 от Наредба № 3 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството - "Актовете и протоколите се изговят в необходимите екземпляри съобразно съставилите ги лица. Строителят, лицето, упражняващо строителен надзор, и възложителят съхраняват по един екземпляр." Следователно Вие като възложител следва да имате екземпляр от съставения акт 15.
- stdana
- Нов потребител
11 мнения
• Страница 1 от 1
|
|