- Дата и час: 29 Ное 2024, 11:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
кое е с приоритет-дарението или завещанието
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
кое е с приоритет-дарението или завещанието
Преди три месеца почина леля ми.Тя ми остави саморъчно завещание на нейн имот.Обявих завещанието при нотариус и ми бе изготвен констативен нотариален акт.Когато го занесох в общината ми казаха,че съпругът й е дарил този имот на своя племенница.Моля за съвет какво следва да се направи оттук нататък.
- maribo
- Младши потребител
Re: кое е с приоритет-дарението или завещанието
maribo написа:Преди три месеца почина леля ми.Тя ми остави саморъчно завещание на нейн имот.Обявих завещанието при нотариус и ми бе изготвен констативен нотариален акт.Когато го занесох в общината ми казаха,че съпругът й е дарил този имот на своя племенница.Моля за съвет какво следва да се направи оттук нататък.
Нещата са сериозни и е във ваш интерес да се обърнете към адвокат за да разгледа документите.
- oncho
- Младши потребител
Re: жив е
maribo написа:Леля ми почина, а съпругът и е жив.Оказа се ,че месец след смъртта й е направил дарението.Аз също се задействах веднага по обявяване на завещанието,но процедурата по изваждането на необходимите документи е бавна и тромава
А леля ви как е придобила имота, а какви наследнци или и има ли изобщо такива ?
- oncho
- Младши потребител
Значи Вие сте собственик на имота - ако завещанието се окаже валидно, разбира се. Ако то накърнява т.нар. запазена част на съпруга (1/2 от цялото наследство, вкл. завещаното, както и дареното приживе от леля Ви), тогава той може да иска намаляването му до размера на запазената си част, ако останалото наследство не я покрива.
П.П. Вероятно лелята няма деца или родители - щом завещава на племенник. Ако има, запазените части са други.
П.П. Вероятно лелята няма деца или родители - щом завещава на племенник. Ако има, запазените части са други.
-
portokal - Старши потребител
Леля ми получава имота по наследство и се е водила единствен собственик.Със супруга й са женени 53 години и нямат деца.След направата на дарението той го е обявил в общината като своя собственост.Моля кажете имам ли шансове в този казус или той е обречен
- maribo
- Младши потребител
...и се е водела единствен собственик......
това ти решава проблема, съпругът и няма вещни права върху имота и дарението е нищожно дерзай смело!
това ти решава проблема, съпругът и няма вещни права върху имота и дарението е нищожно дерзай смело!
-
hasplu - Потребител
Съпругът има запазена част от наследството, която може да си поиска, но шансовете за останалото извън нея са отлични.
-
И сега какъв е реда?
1. наемането на адвокат ?
2.Завеждане на съдебен иск?
3.Кой е реалния собственик - аз или племенника
1. наемането на адвокат ?
2.Завеждане на съдебен иск?
3.Кой е реалния собственик - аз или племенника
- maribo
- Младши потребител
По принцип да, но завещанието къде е? То първо трябва да се обяви от нотариус.
Ако завещанието не е опорочено по някакъв начин и поради това нищожно (вероятно не е), собственик към момента сте Вие. Съпругът може по съдебен ред да иска намаляване на завета, за да си попълни запазената част.
Ако завещанието не е опорочено по някакъв начин и поради това нищожно (вероятно не е), собственик към момента сте Вие. Съпругът може по съдебен ред да иска намаляване на завета, за да си попълни запазената част.
-
Оригинала на завещанието се намира в нотариуса , който го обяви и отвори.Но общината отказва да приеме констативния нотариален акт, тъй като след дарението собствеността е прехвърлена на името на племенницата
- maribo
- Младши потребител
Тогава адвокат и дело срещу племенницата. Да се установи, че Вие сте собственик на имота, а не тя, да предаде имота (щом тя го владее) и да се отмени нотариалният и акт.
-
Нали съпругът, а не лелята, е дарил имота? Ако лелята е извършила някакви прехвърлителни сделки с този имот, заветът се смята за отменен.
-
18 мнения
• Страница 1 от 1
|
|